Tarot Café 1 - Japanimania

Az utóbbi pár évben nem csak a való életben került előtérbe az ezoterika és a misztikum, hanem a mangának is fontos részévé vált, és az ilyen témájú képregények ma már a legnépszerűbbek közé tartoznak. Gótikus hangulat és misztikum hatja át a FUMAX kiadó új sorozatát, a Tarot Cafét is, amely borzongatóan szép történeteivel a tarot világába is bevezeti az olvasót.

Van egy hely, ahol a betérő vendégek leghőbb kívánsága teljesülhet, és bepillantást nyerhetnek a jövő titkaiba. A Tarot Café ajtaja nem csak a hétköznapi, kávéra és süteményre vágyó emberek előtt áll nyitva, hanem a legkülönfélébb természetfölötti lények előtt is, akik olykor utolsó mentsvárként fordulnak a különleges kávézó jóstehetséggel megáldott úrnőjéhez. Pamela a megfelelő fizetség fejében bárkinek segít, ha elveszett az érzelmek erdejében, és bár ő sem garancia a boldogságra, ügyfelei minden esetben megnyugvást jelentő, végzetszerű befejezésre találnak. Míg kibontakoznak szemünk előtt a különleges lények személyes tragédiái, megismerhetjük Pamela és a folyton felbukkanó, titokzatos Belus mindennapjait, és el-elcsíphetünk néhány morzsát Pamela titkaiból, amelyek sejtetik, hogy sokkal több rejlik a segítőkész jósnőben, mint ami első pillantásra látszik.

A Tarot Café Park Sang-Sun (박상선) alkotása, aki misztikus történeteinek és magával ragadó stílusának köszönhetően népszerű Koreában, és valószínűleg ugyanezen okok miatt tartozik az első manhwagák közé, akinek műveit Nyugaton kiadtak. Park 1994-ben debütált az Illusion (일루션) című manwhával, de az igazi áttörést az 1997-es Broken Toy (브로큰 토이) hozta meg számára, amely díjat nyert az Issue & White Super Manhwa versenyen. Ezt követően többnyire rövid történeteket írt, amelyek végül 1998-ban és 1999-ben jelentek meg egy-egy kötetben Park Sang-Sun Short Story Collection 1 Lost Wings (박상선 단편집 1 잃어버린 날개) és Park Sang-Sun Short Story Collection 2 Requiem of the Soul (박상선 단편집 2 영혼의 레퀴엠) címmel. Első hosszabb sorozata, a Les Bijoux (레비쥬) 2000-ben indult a Daiwon kiadó Issue (이슈) című antológiájában, ahol Park a történetíró Jo Eun-Ha (조은하) rajzolójaként szerepelt, és amelynek öt kötete azóta a világ több országában is megjelent. Park, aki saját bevallása szerint inkább rajzolni szeret, mint történeteket írni, 2002-ben a Les Bijoux után végre elkezdte első önálló sorozatát, a Tarot Cafét. Bár a világ számos pontján kiadott sorozat még befejezésre vár, Park máris hozzáfogott újabb történetéhez, az Ark Angelshez, amely 2005 decemberétől immár közvetlenül a Tokyopopnál jelenik meg, koreai előzmények nélkül. Manhwáinak folytatása mellett állítólag jelenleg két rajzfilmprojektről is tárgyalnak, de erről még semmi biztosat nem lehet tudni.

A Tarot Café (The Tarot Cafe - 타로카페) először 2002-ben a Sigongsa kiadó Bijoux (비쥬) című antológiájában jelent meg, és a történet szövésébe aztán pár kötet erejéig egy ismert koreai író, Kim Jeong-Su (김정수) is besegített. A sorozat 2004-ben öt kötet után félbeszakadt, mivel a Sigongsa nehéz anyagi helyzetbe került, és többek között a Tarot Cafénak otthont adó antológia, a Bijoux is megszűnt. Azóta a rajongók türelmetlenül várják a folytatást, és úgy tűnik, az idei év hozza meg a megváltást: a továbbiak kiadását akadályozó jogi problémát végre sikerült megszűntetni, és a késleltetett ötödik kötet után a történet várhatóan már az idén folytatódik Amerikában. A sorozatot lezáró hatodik és hetedik kötet koreai előzmény nélkül elsőként az amerikai Tokyopop kiadónál jelenik majd meg.

A sorozat első része igazi bevezető kötet, ahol még csak sejthető, hogy milyen pontok körül szövődik majd Pamela és barátai története. A jósnő különleges klientúrájából elsőként mindjárt egy kívánságteljesítő macska, egy vámpír, egy tündér és egy élő babákat készítő alkimista drámai történetét ismerhetjük meg, akik olykor reménytelen szerelem, végzetesen rossz karma, átok vagy saját érzéseik miatt szenvednek. Pamela tarot kártyáival és jó tanácsaival igyekszik segíteni kétségbeesett ügyfelein, akik ezt vagy megfogadják, vagy nem, ám mindig beteljesítik végzetüket. Pamela saját története ebben a kötetben még nem kezdődik el, ám a vendégekhez, problémáikhoz és tragédiáikhoz való viszonyulása ugyancsak fontos szerepet játszik.

A Tarot Café igazi gótikus történet a műfajhoz hozzátartozó különleges lényekkel, mint például vámpírral, tündérrel, az emberi lélek sötétségével, birtoklási vággyal, szadizmussal, és ennek megfelelően enyhén horrorisztikus elemekkel. A szépségcentrikus rajzstílus ugyancsak képviseli ezt a gótikus jelleget öltözékeivel, az oldalak díszítőelemeivel, de a karakterek arca is ebbe az irányba mutat. A történetstruktúra a különféle misztikus esetek, problémák megoldásával olyan népszerű mangákat idéz, mint például a Petshop of Horrors vagy a xxxHOLiC, a design pedig egy másik misztikus fantasyre, az Alichinóra emlékeztet. A sorozat különlegessége, hogy a tarot-t nem csak érdekes adalékként használja, hanem a kártyák, amelyek olvasatát a könyvben is megtaláljuk, valóban illeszkednek a történethez.

A Tarot Café - valószínűleg az elég jellegtelen eredeti miatt - a legtöbb országban más és más borítóval jelent meg, így a FUMAX kiadó magyar verziója is új borítót kapott, és ez a későbbiekben is jellemzi a sorozatot. A tündér szlengesebb beszédmódjától eltekintve a magyar szöveg igyekszik a történethez illő, kicsit emelkedettebb stílust követni. Megjegyzendő, hogy a tarot kártyák értelmezései nem csak a történethez illenek, hanem minden esetben az egyik legismertebb tarot-szakértő, Hajo Banzhaf könyveivel lettek összevetve, tehát szakmailag is helytállóak.

Park Sang-Sun története elsősorban lányoknak szól, de bátran belelapozhatnak azok a fiúk is, akiket érdekel az érzelemgazdag, gótikus sötétség, és nem riadnak vissza egy-két elejtett boys' love utalástól sem. Ha valaki érdeklődik az ezoterika, még inkább tarot iránt, itt példát láthat arra, hogyan épülnek fel különféle történetek a tarot-val szoros összefüggésben, de ha valakit ez egyáltalán nem foglalkoztat, minden gond nélkül elhagyhatja. A különféle pszichés problémák és olykor enyhén horrorisztikus megnyilvánulásaik miatt a Tarot Cafét leginkább tizenhat évtől lehet ajánlani, de aki kedveli az ilyen elemeket és a gótikát, annak ez a manhwa kitűnő választás.

Kálovics Dalma

A kritika a megszűnt Japanimania honlap archívumából mentettük ki.