Largo Winch, Lucky Luke, Tintin, Hupikék törpikék... - kiállítás

A Frankofónia ünnepe rendezvénysorozat keretében belga képregénykiállítás nyílik a budapesti Francia Intézetben "Bulles, jazz, blues" címen. A kiállítást Jean Auquier, a brüsszeli képregénymúzeum igazgatója nyitja meg március 6-án este 6 órakor, "A Hupikék törpikék és Tintin országa: a belga képregény" című előadásával.

Auquier úr 5-én Szegeden, 7-én a pécsi egyetemen tart előadást. Tintin, a Hupikék törpikék, Lucky Luke, Spirou, Gaston Lagaffe, Blake és Mortimer, Achille Talon, Michel Vaillant csakúgy mint Largo Winch, XIII, Cédric, Papirusz vagy Schuiten és Peeetrs Cités Obscures című képregénysorozata ... Belgium francia nyelvű területén megszületett képregény kincsestárából merített számos példán keresztül Jean Auquier mesteri módon mutatja be a belga képregény műfajának gazdagságát és sajátosságait.

A Belga Képregénymúzeum igazgatója, Jean Auquier végzettsége szerint újságíró. Sokáig az írott sajtóban dolgozott mielőtt részt vett e nagyszerű múzeum létrehozásában (1989), melynek célja a képregény műfajának megőrzése és népszerűsítése. Jean Auquier a képregénnyel kapcsolatos tematikus kiállítások rendezője és képregényillusztrátorokról szóló számos monográfia írója, akinek szaktudása nemzetközi szinten is elismert.

A frankofón kultúra tárházaként nemzetközileg elismert Belga Képregénymúzeumban több mint négyezer négyzetméteren állandó és időszaki kiállításokat tekinthetnek meg az érdeklődők. A múzeum az európai képregényművészet egyedülálló panorámáját nyújtja a kezdetektől egészen a legújabb trendekig. Tizennyolc éve egy csodálatos Victor Horta által tervezett (1906) szecessziós épület ad otthont a múzeumnak, amely évente 250 ezer látogatót fogad.

Címkék: kiállítás