5. Magyar Képregényfesztivál, 2009. április 18.

Budapest, Gödör Klub
Budapest V. Erzsébet tér
2009. április 18. szombat
10-18 óra

Díszvendég:
Kati Kovács, magyar származású, jelenleg Olaszországban élő finn képregényrajzoló, akinek Paprikás rapszódia című kötetét a Nyitott Könyvműhely jelenteti meg.

További külföldi vendégek:
Dodo Nita, a Román Képregényszövetség elnöke, aki gyakori vendég Magyarországon, és monográfiát szentelt Rusz Lívia erdélyi illusztrátornak, képregényrajzolónak, a közkedvelt Csipike megalkotójának. A román nyelvű, magyar, angol és francia összefoglalóval kiegészített és gazdagon illusztrált kötetet a fesztiválon mutatja be és dedikálja Rusz Lívia, Dodo Nita és Kiss Ferenc, a kiadvány társszerzője.

Alexandru Ciubotariu román képregényrajzoló, akinek első magyar nyelvű kötetét a Nero Blanco Comix jelenteti meg a Roham támogatásával. A több különböző stílusban és műfajban alkotó "Ciubi" generációjának a legaktívabb tagja, munkái már láthatók voltak a román-magyar képregényszalonon, valamint a Francia Intézetben kiállított "Európaiak az európaiak szemével" válogatásban is. ÉN története című képregényét dedikálja a fesztiválon és részt vesz az élő képregényrajzolásban is.

Magyar alkotók dedikálásai:
Merényi Dániel (Napirajz); Pásztor Tamás (Tomster hihetetlen kalandjai); Göndöcs Gergely (Dr. Sör Kálmán); Fazekas Attila (Botond, Tűzvihar, Gemini-jelentés); a Magyar Képregény Akadémia tagjai (Pinkhell); a Roham alkotói (Zap, Roham) és sokan mások.

Program:

Élő képregényrajzolás
10 órától egy helyben ismertetett rövid forgatókönyv alapján kezdenek el dolgozni a jelentkezők, akik között több ismert rajzoló is lesz, de bárki csatlakozhat hozzájuk. A képregényt délután 3-ig kell befejezni, tetszőleges, de 5 oldalnál nem hosszabb terjedelemben.

13 órakor indul egy második, villámfeladat, az úgynevezett "comic speech", amelyben a preparált kockákba és buborékokba ketten felváltva rajzolnak, folytatnak párbeszédet. Erre a rögtönzésre is jelentkeztek már néhányan előzetesen.A legjobban sikerült képregényeket lefotózzuk és délután fél 5-kor kivetítjük, értékeljük.

Alfabéta 2008
Immár hagyományosan a képregényfesztiválon kerül sor az előző év legjobbjait jutalmazó Alfabéta-díjak átadására. Újdonság, hogy a nyertesekről a független kritikusokból és a fesztivál külföldi díszvendégéből álló zsűri a fesztivál előestéjén szavaz és az eredményt magán a fesztiválon hirdeti ki. A jelöltekről a Képregény Info honlap főoldalán található részletesebb információ.

Játékbemutatók és konzolok
A PC Guru a nap folyamán kétszer is bemutatja a legújabb videójátékokat. A Microsoftnak köszönhetően hat "kiosk" is várja a látogatókat, ahol szabadon kipróbálhatnak számos, elsősorban képregényekhez kapcsolódó játékokat.

 Program a kávézóban:

 10.15 A PC Guru játékbemutatója

10.45 Bemutatkoznak az Európai Uniós képregénypályázat nyertesei: Kondor Tamás, Orosz László és Gutema Dávid

11.00 Monográfia készült a legismertebb erdélyi magyar képregényrajzolóról. Beszélgetés Rusz Líviával és Dodo Nitával

11.20 Beszélgetés a fesztivál díszvendégével, Kati Kováccsal

11.40 Tájékoztató a Honvédelmi Minisztérium képregénypályázatáról

12.00 Tombola

12.20 Az Alfabéta-díjak átadása 2008 legjobb képregényeinek

12.45 Bemutatkozik a Théba művészeti iskola

13.00 Színezőiskola Haránt Artúrral

13.30 A digitalizáló tábla használata képregényrajzoláshoz. Horváth Henrik előadása

14.00 Tombola

14.20 A Roham kiadó bemutatója

14.45 Így készült a Pernye. Tikos Péter, Szabó Jenő és Felvidéki Miklós prezentációja

15.15 Hogyan rajzoljunk webcomicot? Gépember, Adri és Ross előadása

15.45 Tombola

16.00 A PC Guru játékbemutatója

16.30 Az élő képregényrajzolás értékelése

Vetítések a külső teremben:

10.00 Dínó király, Bleach és Conan, a detektív anime-epizódok az Animax műsorából

13.30 MOME-animációs filmek

14.00 Largo Winch (108 perc)

16.00 Kaptár: Bioterror (97 perc)

17.45 Silent Hill fanfilm (35 perc)

Várható új képregények (folyamatosan frissítjük):

Amerikai képregények:
Batman: Hush visszatér 1: Társkeresés - Dilbert: A munka öröme- Kázmér és Huba 5: Bosszú, édes bosszú- Képregényes világtörténet 2: Kína tündöklésétől Róma bukásáig - Pókember: A vadász lelke - Pókember: Az új Bosszú Angyalai?
Európai képregények:
Alexandru Ciubotariu: ÉN története - Guszti 1: Guszti, a tehenek barátja és 2: Guszti történelmet ír - Kati Kovács: Paprikás rapszódia - Lucky Luke 11: A washingtoni férfi - Tintin 7: A hét kristálygömb és 8: A naptemplom
Magyar szerzők:
Ács Zsolt-Ábrai Barnabás: Pestblog.hu - Fazekas Attila: Science-fiction klasszikusok 1: Táma
dás a föld ellen - Kalyber Joe 4 - Panel különszám 2 - Pinkhell
6 - Viorál Andrea: Prince - Roham 8 - Vahan 2 - Vincze Nóra és Hromkó István: Múzeum
Mangák és más keleti stílusú kötetek:
Berserk 4 - Death Note 4 - Démonnapló 4 - Mennyei dallamok 2 - Naruto 7
Szakirodalom:
Buborékhámozó 5 - Dodo Nita: Rusz Lívia (monográfia)

A fesztivál résztvevői:
A Magyar Képregénykiadók Szövetsége tagjai:
ADOC-Semic, Delta Vision, Fumax, Képes Kiadó, Képregény Nagyker, Kingpin, Magyar Képregény Akadémia, MangaFan, Nero Blanco Comix, Nyitott Könyvműhely, Pesti Könyv, Roham, Titkos Fiók, Trillian CMA, Vad Virágok Könyvműhely.

Vendégstandok:
AnyCase, Fazekas Attila, Holdfény Fantasy Team, Huncomics, Kalyber Joe, Magyar Animet Társaság, Mentalent, Panel, PC Guru, Théba művészeti iskola, Vahan, webcomic-rajzolók és a rendezvény médiatámogatója, az Animax.

A fesztivál plakátját Haragos Péter tervezte. A fesztivál hivatalos reklámfilmjét Patrovits Tamás készítette.