Sámánharcos 1 - Japanimania

Két titokzatos harcos vándorol a pusztaságban, majd betérnek egy fogadóba. Khugai határvidékén járunk, ahol nem tart sokáig, hogy belekössenek az ártatlan utazóba. A két vándor azokban nem akárki, az egyikük Yarang, egy különleges erőkkel bíró harcos, úgynevezett mansin, a másik pedig hű szolgája, a hatalmas és erős Batu, akit ugyancsak nem kell félteni, ha verekedésről van szó. A király parancsára érkeztek erre a vidékre, és küldetésük célja, hogy megállítsanak egy harcost, aki feltehetően az új rend ellen tör. Hamarosan azonban rá kell jönniük, hogy nem egyszerű kocsmai verekedés áldozatai voltak, ugyanis később újabb csapatok támadnak rájuk, akik kifejezetten Yarangot veszik célba. Bár két igen tapasztalt harcosról van szó, a tömegekkel még nekik is meggyűlik a bajuk, és az egyik ellenfélben még Yarang is emberére talál. Egy mérgezett nyílnak köszönhetően nagy mértékben romlanak a hősök esélyei, míg végül úgy döntenek, hogy szétválnak, és Yarang utolsó erejével, különleges képességei felvonultatásával száll szembe az ellenséggel. De vajon ki volt az, aki a kiváló mansin harcos életére tört, arra a harcoséra, aki segített megszilárdítani Khugai királyságát? És mi lesz Batuval, akit mestere élete legfontosabb feladatával bízott meg, az utóda védelmével?

A Sámánharcos Dangu címen látta meg a napvilágot Koreában. Alkotójáról, Pak Jung-Giről (박중기) nem lehet túl sokat tudni, de gyerekkorától arról álmodott, hogy képregényrajzoló legyen, és ebben még szülei is támogatták. Később tudatosan haladt célja felé, képzőművészeti egyetemet végzett, és ezalatt kezdett el amatőr képregényeket készíteni. Több pályázaton is részt vett, míg végül a Haksan kiadó vette gondjaiba. 2003 nyarán aztán itt jelent meg első sorozata, a Dangu (단구), az akkoriban kéthetente megjelenő, fiúknak szóló Booking (부킹) antológiában. A sorozat hamar népszerű lett, amit részben az ábrázolásnak, részben pedig az Inoue Takehito Vagabodjához hasonló hangulatnak köszönhet. Érdekesség, hogy a Vagabond a Danguval egy időben futott Koreában, ugyancsak a Bookingban. A sorozat élvezte a Koreai Képregényrajzolók Szövetségének (KOCCA) támogatását, olyan manhwának ítélték, amely kiválóan alkalmas kulturális exportra, és a Dangu valóban hamar el is jutott a nyugati világba. 2006 első felében aztán megkapta a KOCCA díját, amellyel az előző félév legnépszerűbb és legkreatívabb manhwáit jutalmazzák. A sorozat 2006 nyaráig tartott, és kilenc kötetben zárult. Az alkotóról azóta nem igazán lehet hallani, úgy tűnik, máig nem kezdett új sorozatba.

A Sámánharcos első kötete 2003 decemberében került a boltokba, és egy jól ismert toposszal indul, mely szerint két titokzatos harcost hirtelen megtámadnak. A világról, a szereplőkről és az események hátteréről csak a hosszúra nyúlt küzdelem képei után szerzünk tudomást. Már ez sejteti, hogy akciódús sorozattal lesz dolgunk, jól koreografált, intenzív küzdelmekkel, amihez egy spártai világ nyújt kulisszát. A végére pedig az is kiderül, hogy hiába az in medias res kezdés, a sorozat első kötete valójában inkább egy hosszas bevezető, amely megalapozza az elkövetkező eseményeket, melyekben nem is a sámánharcos Yarang játssza majd a főszerepet. A manhwa erőssége a megkapó rajzstílus, amely a fiúknak szóló manhwák hagyományaihoz híven igazán részletes és realista, miközben a karakterek, mint például Yarang vagy Yudal szépségüket sem veszítik el. A fejezetek között megtaláljuk az első karakterterveket, melyekhez képest a végeredmény nagy fejlődést mutat, a kötet végén pedig az alkotó humoros betekintést nyújt mindennapjaiba.

A kötet hazai kiadása méretben és külsőségekben a nyugati verziókat követi. A szöveget a Delta Vision a koreai eredetiből fordíttatta, ami mindeddig egyedülálló a magyar nyelven megjelent manhwák rövid történetében. A nyelvezet jól illik a világhoz, és összességében egy kellemes kezdőkötetet kapunk. A történetet elsősorban fiúknak ajánljuk, és az esetenként igen csak véres összecsapások miatt lehetőleg ne a legfiatalabb korosztály vegye kézbe, még akkor sem, ha a köteten magán egy tizenhárom éven felettieknek szóló korhatárt találunk. Bár elsősorban bevezető jellegű, a Sámánharcos izgalmas harcokkal teli első kötete számtalan kérdést is felvet, amelyekre remélhetőleg a következőkben mind választ kapunk majd.

Kálovics Dalma

A kritikát a megszűnt Japanimania honlap archívumából mentettük ki.