6. Magyar Képregényfesztivál, 2010. május 22.

A magyar képregény ünnepe, az év legnagyobb képregényes eseménye immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Képregény Szövetség szervezésében. A Fesztiválon a képregénykiadók, képregényboltok és független képregényalkotók által állított standokon bemutatásra kerülnek a legújabb magyar és külföldi képregényes újdonságok, mangák és animék. A számtalan újdonság és a jó hangulat mellett egész napos változatos szakmai-, szórakoztató-, interaktív- és gyermekprogramokkal várja látogatóit a rendezvény délelőtt 10-től este 18-ig.

A fesztivál rangját négy külföldi díszvendég és az Alfabéta-díj átadója emeli, amelyen a tavalyi év legjobb magyar képregényeinek alkotóit jutalmazza a rangos szakmai zsűri. A jeles külföldi vendégek miatt a szervezők a tavalyi 2000 látogatónál jóval többet várnak idén a Gödör Klubba.

Budapesti Képregény- és Karika-túra

A rendezvényhez kapcsolódóan május 5-én indul a Budapesti Képregény- és Karika-túra, aminek keretében a város 6 különböző helyszínén tekinthetők meg képregényes kiállítások. A Gödör Klub Teraszgalériája a Fesztivál ex-Jugoszláv díszvendégeit (Darko Macan, Igor Kordey, Aleksandar Zograf), a Kossuth Klub (VIII. Múzeum u. 7.) az indiai Walt-Disneyként emlegetett Pran képregényeit, a kArton Galéria (V. Alkotmány u. 18) az Alfabéta-díj kép-sor kategóriájának jelöltjeit (Gróf Balázs, Marabu, Pásztor Tamás "Tomster"), a Szimpla (VII. Kazinczy u. 14) Merényi Dániel kultikus Napirajz sorozatát, a Pótkulcs (VI. Csengery utca 65/b) Balázs László karikatúráit, a Roham Kávézó (VIII. ker. Vas utca 16) pedig a Roham magazin képregényes gárdája alkotásait mutatja be.

Külföldi díszvendégek:

  • Igor Kordej horvát rajzoló, Amerikában X-Men, Cable, Tarzan, Star Wars, Soldier X, Star Trek, Black Widow és más sorozatok grafikusa, az Unknown Soldier címlaptervezője, Franciaországban a L'Histoire Secrète, a La Saga de Vam és más sorozatok rajzolója.
  • Darko Macan horvát író és rajzoló, azon ritka nem angolszász alkotók egyike, akit forgatókönyvíróként is alkalmazott a Marvel Comics és a Dark Horse Comics.
  • Aleksandar Zograf szerb alkotó, akinek már a második kötete jelenik meg magyarul. Zograf visszatérő vendég hazánkban, több képregényes rendezvényen is részt vett, valamint a Titanic Filmfesztivál plakátját is ő rajzolta 2007-ben.
  • Pran Kumar indiai illusztrátor és képregényalkotó, hazája legismertebb képregényszerzője, akit "az indiai Walt Disney" néven tisztelnek. Pran kelet-európai körútja részeként látogat el a fesztiválra.