Pilcz Roland-interjú

Interjúsorozatot indítunk a Képregény Blogon, amelyben igyekszünk bemutatni a Magyar Képregény Szövetség valamennyi tagját, alkotókat, kiadókat, rajongókat egyaránt. Elsőként Pilcz Rolandot kerestük meg, akit már nem kell igazán bemutatni (de ha mégis, javasoljuk Nagy Krisztián tavalyi kiváló interjúját a Geekz blogon, vagy a hollandiai kiállításához kapcsolódó Könyvesblog-interjút, amelyet Sápi Márton készített vele). Roland színezőként dolgozik amerikai kiadóknak, miközben folytatja saját sorozatát, a Kalyber Joe-t, mindezekről és a közelgő harmadik szegedi képregényfesztiválról kérdezgette Bayer Antal.

Bayer Antal: A kepregeny.net-en olvastuk, hogy színezőként újabb amerikai sorozat címlapján található a neved. Miről van szó, és egyáltalán, hogyan kerültél kapcsolatba a kiadóval, miket csináltál eddig nekik?

Pilcz Roland: Tondora Judit rajzolóval csináltuk nekik a Tales from Neverland első füzetét még tavasszal. Judit került kapcsolatba a kiadóval, és elkezdte nekik a munkát. A színezővel viszont nagyon elégedetlen volt, joggal. Ekkor már egy ideje együtt dolgoztunk, aztán ideszólt és végrehajtottunk egy puccsot, kiszíneztem az első oldalt, ő pedig megmutatta a kiadónak. Kis ejnye-bejnye után megkaptam a melót. Ez egy több alkotót felvonultató rész volt, mi 16 oldalt csináltunk, ami szerintem egész pofásra sikerült.

Később felkértek a Dream Eater Saga 12 részes crossover 6-os számához, a Salem's Daughter füzethez. Ez kemény volt, mert 32 oldalt kellett két hét alatt kiszíneznem. Azt kérték, vállaljak, amennyit tudok, és a többit kiadják másnak. De én, mint fiatal törtető, bevállaltam az egészet, hogy ne osszam meg az összképet, és persze egyedül jegyezhessem a füzet színeit. Végül bejött nekik, és felkértek az új Salem's Daughter minire, aminek már a második füzetét színezem éppen.

BA: Nálunk nem igazán ismerik ezt a kiadót, a Zenescope-ot. Mekkora a "súlya" ennek a független kiadónak? Vannak már nagyobb sikereik, ismertebb sorozataik?

PR: Nekem is új volt a dolog, mert azelőtt nem ismertem a kiadványaikat. Főként misztikus-jellegű sztorikkal foglalkoznak, azon belül is többnyire ismert licenceket melegítenek fel, mint például a Grimm mesék, a Wonderland vagy a Neverland, de vannak film és tévésorozat adaptációik mint a Charmed, a Se7en és a Final Destination, illetve saját címeik, mint a Fly, a Brimstone, vagy épp a Salem's Daughter. Annyit tudok, hogy elég jó visszhangja volt eddig a Dream Eater sagának, ráadásul a kiskiadós Top 10 listában is vagy hét címmel szerepelt a kiadó a múlt hónapban. Ennek ellenére financiálisan nem annyira megbízhatóak sajnos, míg hozzájuk képest noname kiadók van, hogy előre fizetnek. Judit többet nem is hajlandó nekik dolgozni emiatt. Én még tűrök.

BA: Mi van a Neelakshival, amit a tavaszi fesztiválon mutattatok be Tondora Judittal? Lehet, hogy rosszul látom, de mintha a Facebookon már nem a te neved állna ott színezőként?

PR: Itt volt egy kis kavar. Az írók egy sikeres Kickstarter támogatói programot indítottak, amivel 3000 dollárt nyertek. Ennek ellenére anyagi okokra hivatkozva kerestek egy olyan színezőt aki egy kicsit olcsóbban dolgozott nálam. Akkor elváltak útjaink, de Judit rövid úton kikészítette az új színezőt, aki nem tudta, mire vállalkozott.  Úgyhogy négy oldal után visszahívtak, és mivel Juditnak tartozok annyival, hogy nem hőbörgök, most újra az indiai vizeken evezek. Egyébként az Arcana kiadó érdeklődött a cucc iránt, de San Diego óta egy új ügynök vette kezébe az anyagot, aki nagyobb kiadót keres jelenleg. Meglátjuk, mi sül ki belőle.

BA: Hogy érzed most, van rá esély, hogy előbbre lépj és nagyobb kiadóktól is kapj színezői munkát?

PR: Igazából bármi megtörténhet. Egy éve ilyenkor még csak álmodoztam arról, hogy egyszer majd – évek múlva akár – színezőként dolgozhatok külföldre. Aztán váratlanul ősszel beindult a dolog, és azóta tart a menet. Ugyancsak Judittal már elkezdtünk dolgozni a Legend of Isis-en, a Bluewaternek, a korábbi DC/Wildstorm író és szerkesztő Darren G. Davis kiadójának. Emellett független projektek is jönnek-mennek, amikről még nem lehet tudni, hogy hol kötnek ki. Talán a kukában, talán a Marvelnél. Végülis az én filozófiám eddig is az volt, hogy csinálni kell, aztán mindennek eljön az ideje...

BA: Térjünk akkor most át a saját munkáidra, elvégre idehaza te még mindig Kalyber Joe "apukájaként" vagy ismert. Örömmel értesültünk arról, hogy a 2. rész elfogyott. A blogodon olvasható, hogy miért döntöttél a sima újranyomás helyett egy "feljavított" verzió kiadása mellett. Hol tartasz a munkában, meg tud jelenni az ősszel?

PR: Nagyon remélem. Izgatott vagyok, mert ez valami olyan munka, amit eddig nem csináltam. Nagyon élvezem. „Sajnos” egy oldalon képes vagyok egy napot is elszöszölni akár, s az idő már fogytán. Kemény hajrá lesz, de elkövetek mindent, hogy a Szegedi Képregényfesztiválra kint legyen. Persze véletlenül sem akarok kapkodást, mert akkor az egész lényege veszik el, hogy most tökéletes legyen. Ha gond lenne az idővel, akkor megcélzom a Hungarocomixot.

BA: Ezt is a Kingpin adja ki, meg vagy elégedve a kiadóváltással?

PR: Igen, már beszéltem Harza Tomival és nem ellenkezett. Hálás vagyok neki, hogy felvállalta a címet és tud segíteni bizonyos dolgokban. Annak ellenére, hogy úgy állapodtunk meg, hogy továbbra is rám hárul az anyagi oldala. Nekem egy terjesztésben és egyéb dolgokban járatos háttérre volt szükségem. És hát hé, egy kiadónál vagyok a Pókemberrel, ez már valami, nem?

BA: És mi a helyzet a folytatással, készül a 7. epizód?

PR: Nagyon. Főleg fejben. Mert a színezési munka rengeteg időt elvesz. De 2012-ben jön az új rész, és utána az első rész különkiadása is, és így tovább. Persze nem lenne szabad túl előre ígérnem, mert napról napra él a projekt. De tervek vannak. Újra átgondolom a formátumot és ha tehetem, visszatérek a kötetekhez. Ez azt jelenti, hogy ebben az esetben fölösleges lenne kiadnom a hetedik részt külön. Ehelyett már az „új kiadású” szériában jelenne meg a sztori, mint 5-ös kötet, amely emiatt már tartalmazná az Árnyakat is. (Azért 5-ös kötet, mert a 4-5-ös füzetek 4-es kötet lennének, a 6-7-es füzetek pedig 5-ös). Emiatt talán ér majd némi kritika, hogy újra „megvetetem” az Árnyakat, de valójában csak egy fölös új füzettől kímélném meg az olvasókat, ha már úgyis új formában kiadom az egész sorozatot. Senki sem fog bevárni a sikátorban a képregényfesztivál után emiatt, mert a „rajongók” kis tábora általában tökéletesen tisztában van vele, hogy ez nem egy profitorientált termék. És csak a lehetőségek pocsolyáján szörfözök ezekkel a megoldásokkal...  Tehát, hogy kavarjak még egy kicsit, Az új kiadás ebben a sorrendben várható: 2, 5, 1, 3, 6, 4. Ugye, milyen egyszerű?

BA: Örömteli hagyománnyá kezd alakulni a Szegedi Képregényfesztivál, amelynek a szervezéséből lokálpatriótaként rendesen kiveszed a részedet. Hogy alakulnak ezzel kapcsolatban a tervek, milyen szereped lesz neked? Idén is te készíted az arculatát?

PR: Ezen a fronton is nagy a lelkesedés, jön a harmadik Szegedi Képregényfesztivál. A Somogyi-könyvtár erős talaja az eseménynek, és ha csak megismételjük a korábbi sikert, az már szuper volna. Idén is lesz a SZIN fesztiválon képregényes stand, ahol képregényezünk, comic-jammelünk csütörtökön. Ez is része már a bemelegítésnek. Ősztől meg kezdődnek a komolyabb előkészületek. Nagyon jó kapcsolat alakult ki a könyvtárral, ami azzal jár, hogy Kalybert pofátlanul becsempészem minden koprodukciónkba. Aminek megkoronázása ez a fesztivál, amelynek valóban már Kalyber vált a kabalájává. Remélem, ez egy hosszú barátság kezdete...