A Magyar Képregény Szövetség 2012-ben

MKSZ_logo.jpgIzgalmas évet zárt az MKSZ, amelyben a korábbinál nagyobb hangsúlyt kapott az együttműködési lehetőségek keresése mind a rokon területekkel, mind olyan partnerekkel, akik pozitívan viszonyulnak a képregények által kínált lehetőségekhez. Ugyancsak kiemelt jelentőséget tulajdonított az egyesület a külföldi partnereknek, amelyek közül ebben az évben leginkább a lengyel képregényesekkel sikerült magasabb szintre emelni a kapcsolatokat.

1) Rendezvények

Hagyományosan az év legnagyobb képregényes rendezvénye az MKSZ által 2005 óta szervezett fesztivál, amely 2012-től a Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál nevet viseli. A 8. alkalommal megrendezett eseménynek 2006 után másodszor adott otthont a Millenáris Teátruma, 1500 résztvevővel. A rendezvényen minden korábbinál több külföldi vendéget fogadtunk, a fővendég Lengyelország volt, de standot állított egy-egy osztrák (Tonto Comics) és szlovák (F=art comixes) alkotócsoport is. A fesztivál arculatát az előző év egyik Alfabéta-díjasa, Fritz Zoltán készítette. A fesztivál megrendezését a Budapest Bank is támogatta.

Az ugyancsak hagyományos év végi képregényvásárt, a Hungarocomixot ezúttal – kísérleti jelleggel – a Karácsonyi Könyvfiesztával társulva, az Akvárium Klubban rendeztük meg. A négynapos esemény alatt becslések szerint mintegy 1200-1500 fő fordulhatott meg a képregényes standokon.

Az MKSZ tagkiadói és -alkotói számos egyéb, képregényes vagy képregényekkel kapcsolatos rendezvényen is részt vettek, mint például a 4. Szegedi Képregényfesztivál, a 23. és 24. Képregénybörze, MondoConok, HoldfényConok.

2) Részvétel hazai rendezvényeken

A Sziget Fesztiválon immár másodszor vett részt az MKSZ csapata a kArton galéria által szervezett képregényes és street artos eseménysorozaton.

A budaörsi Primanima animációs fesztiválon az Asifa Hungary vendégeként képregényes napot tartottunk, előadásokkal, beszélgetésekkel, közös rajzolással.

3) Részvétel külföldi rendezvényeken

A poznani Ligatura képregényfesztivál vendégeként három fős küldöttség vett részt a rendezvényen: Takács Eleonóra, Bayer Antal és Baranyai András (mv.). A Pitching pályázatra meghívást kapott Csordás Dániel és Kondor Tamás is.

A bukaresti Pinkhell-megnyitóra Zsigó Bianka és Fritz Zoltán utazott ki a Balassi Intézet támogatásával.

4) Kiállítások külföldön és itthon

Az MKSZ/MKA Pinkhell című vándorkiállítása ebben az évben három külföldi városban is látható volt: Prágában és Bukarestben a helyi Balassi intézetben, Poznanban pedig a Ligatura fesztivál keretében.

A 8. Budapesti Képregényfesztiválon négy kiállítás volt látható: Nordicomics, Comics and Comments, Pókember 50, Slusszkulcs Klán. A két nemzetközi kiállítás anyagában helyt kaptak többségükben MKSZ-tag alkotók is, a Pókember 50. születésnapja előtt tisztelgő kiállítási anyagot 24 magyar alkotó készítette, akik nagyrészt ugyancsak az MKSZ tagjai. Szintén a képregényfesztiválhoz kapcsolódott a Polonia Novában megrendezett lengyel történelmi képregénykiállítás.

A Budaörsön megrendezett Primanima animációs fesztiválon a Pinkhell antológia korábbi anyagából mutattunk be egy kiállítást, és itt is látható volt a Pókember 50.

Két, a Müsziben megrendezett kiállítás szervezésében és megnyitásában is részt vettünk:
- Casanova: Hanco Kolk holland képregényrajzoló kiállítása
- Kettős portré: lengyel női képregények

5) Pályázatok, játékok

Az MKSZ az alábbi pályázatokban, játékokban volt társszervező partner, és vett részt az anyagok zsűrizésében:

- Március 15. képregény pályázat (Funzine)
- Arany Tanár (Libri)
- Válj képregényhőssé játék (Intel Hungary és Raygun reklámügynökség)
- Bringázz a munkába pályázat (Magyar Kerékpáros Klub)
- Ligatura Pitching (Poznani képregényfesztivál)
- A mi képregényünk pályázat 9-10. osztályosoknak (Tehetségháló)
- Emberi jogok gyerekképregény pályázat (Demnet)

Sajnos, eredménytelenül zárult viszont az MKSZ által meghirdetett „Tisztelgés Zórádnak” pályázat

6) Díjak

A 8. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon hetedik alkalommal adtuk át az Alfabéta-díjakat, amelynek a nyertesei Szabó Levente (Irreverzibilis), Haránt Artúr és Árva-Szabó Péter (Jazz) és Csordás Dániel (Képregényblog) lettek. Az Alfabéta-díj zsűrijének a tagjai ebben az évben Barabás Árpád (Trillian képregénybolt), Mesterházy Gabriella (Millenáris), Pálfi György (MOME), Totth Benedek (műfordító) és Zsigó Bianka (művészettörténész) voltak.

Első alkalommal adtuk át az MKSZ és a Képes Kiadó által közösen alapított Korcsmáros-Pál díjat, amelyet az egyesület tagságának a szavazása alapján Felvidéki Miklós kapott meg.

7) Oktatás, ismeretterjesztés

- Partnerként segítettünk a Japán Alapítvány és a kiotói Seika egyetem manga workshopjának a megszervezésében.
- A Primanima fesztiválon tartott képregényes napon debütált a Képregény Akadémia, az előadók Bayer Antal, Verebics János, Kertész Sándor, Fritz Zoltán, Matei Branea (Románia) és Felvidéki Miklós voltak.
- Tagjaink több rendezvényen is tartottak képregényes ismeretterjesztő előadásokat.
- Kidolgoztunk egy képregényes oktató programot, amelyet reményeink szerint 2013-ban már útjára is tudunk indítani.

8) Kiadói tevékenység

A Pinkhell a 2011 végén megjelent 8. száma óta szünetel, új saját kiadványunk ebben az évben nem volt. A Pinkhell terjesztésébe bevontuk a Képes Kiadó és a Képregényáruház webshopját, és az év végére a lap valamennyi száma elérhető lett digitális formátumban.

A 5 Panels néhány kiadványának társkiadója volt az MKSZ.

9) Képregényblog

A Képregényblogon 2012-ben 591 új bejegyzés született, vagyis hetente 10-nél is több. A bejegyzések nagy többsége – a blog küldetésének megfelelően – híradás más képregényes portálokon, blogokon megjelent hírekről, cikkekről, de nagy számban készültek saját tartalmak is.

10) Partnerek

Köszönet valamennyi 2012-es partnerünknek:

Kepregeny.Net
Asifa Hungary
Budapest Bank
Decathlon
Demnet
Ekultura.hu
Európa Pont
Fiatal Írók Szövetsége
Finnish Literature Exchange
Funzine
Japán Alapítvány
Karácsonyi Könyvfieszta
Könyvesblog
Lengyel Intézet
Libri
Magyar Kerékpáros Klub
Magyar Narancs
Millenáris
MÜSZI
Nordicomics
Urbitális Majális

Takács Eleonóra, az MKSZ elnöke