ArtComix 2014 képregénypályázat - a döntősök!

MKSZ_Libri_palyazathoz.jpg

A minden reméltnél nagyobb érdeklődés miatt a zsűrinek hosszabb időre volt szüksége döntése meghozatalára.

Halmos Ádám zsűrielnök, Baski Sándor kritikus, Cserkuti Dávid illusztrátor, Jeney Zoltán író és Takács Eleonóra, az MKSZ volt elnöke a 37 (!) pályamű tanulmányozása után az alábbi négy képregényt választotta ki, amelyeket az alkotóik a május 18-i képregényfesztiválon mutatnak be a zsűri és a nagyközönség előtt.

További egy olyan pályaművet is kiválasztott a zsűri, amely képanyag híján nem felelt meg a kiírásnak, ám érdekessége miatt felkéri az alkotókat, hogy - versenyen kívül - mutassák be a prezentációk keretében.

A prezentációk reggel 10 órakor kezdődnek, minden pályázó 10 percet kap. A győztest kora délután, az Alfabéta-díjak átadása után ismerteti a zsűri.

A döntős művek cím szerinti sorrendben:

A HEGY - író: Varga Bánk Bálint, rajzoló: Pintér Márk

"A Hegy egy tudományos fantasztikus, poszt apokaliptikus történet, mely ötvözni készül a politikai dráma, a családregény, a noir és a krimi elemeit. Három fő szál, és több mellékszál építkezik a történetben, hol találkoznak, hol pedig elválnak egymástól. A három történetszálhoz három kulcsfontosságú szereplő társul, akik által az olvasó betekintést nyer a Hegy legkülönbözőbb rétegeibe, a legfelsőbb szinteken lezajló politikai csatározásoktól egészen a családi fészekben, vagy az emberi elmében lezajlódó háborúkig…"

Varga_Pinter_Hegy.jpg

REJTŐ-LEGENDÁRIUM: A LÁTHATATLAN LÉGIÓS - író: Boruzs Gergely Gábor, rajzoló: Pozsgay Gyula

"Rejtő Jenő alakját legendák és anekdoták színpompás mozaikja rajzolja ki a múlt ködéből, sikeresebben őrizve emlékét a történelemkönyvek poros lapjainál. A Láthatatlan Légiós című albumban ezeket a legendákat kovácsoltuk képregényformába, olyan oldaláról mutatva be az írót, ahogy a nagyközönség eddig még sohasem láthatta."

Boruzs_Pozsgay_RejtoLegendarium.jpg

SARLÓ ÉS ARATÁS - író: Boruzs Gergely Gábor, rajzoló: Győri Tibor

"A vasfüggöny lebontása utáni időszak az újkori Magyarország történelmének egyik legizgalmasabb és egyben legvitatottabb szakasza. Elég csak a rendszerváltást, a privatizációt, vagy épp a szovjet csapatok kivonulását említeni. Ezekben a zűrzavaros években mindenki helyezkedett, mindenki üzletelt, mindenki próbálta megtalálni a maga Amerikáját. A Sarló és aratás című képregényben ebből az időszakból elevenítünk fel egy részletet, amelynek ügyefogyott hősei egy eszeveszett terv segítségével próbálják tető alá hozni az évszázad üzletét, a maguk módján vágva neki a kapitalizmus hosszú és rögös útjának."

Borus_Gyori_Sarlos_es_aratas.jpg

TRÉFAMESTEREK - író: Polik József, rajzoló: Zách Attila

"A Tréfamesterek történelmi tényeket vesz alapul, de a tényeket fikcióval keveri, úgy azonban, hogy a korszak légköréről, társadalmi és politikai viszonyairól mégis hiteles képet alkot. A képregény cselekménye az ötvenes években játszódik, és a korszak hidegháborús film-művészetének egyes elemeit hasznosítja, olyan megoldásokat, amelyek a vasfüggöny keleti oldalán a korszak magyar termelési filmjeiben, a vasfüggöny nyugati oldalán pedig a korszak amerikai inváziós sci-fijeiben bukkantak fel. A tervezett könyv célja kettős: egyrészt szórakoztatni akar, másrészt történelmi és kulturális ismereteket szeretne közvetíteni egy korszakról, amelyről Magyarországon regények és filmek születtek az elmúlt több mint hatvan évben, de még egyetlen képregény sem. A könyv azonban még ennél is merészebb vállalkozásnak tekinthető. Nem készült ugyanis olyan magyar képregény – és magyar játékfilm sem – amelynek Rákosi Mátyás lett volna az egyik főszereplője. Rákosi ugyanis a történet antagonistája, s mint ilyen, a történet egyik legérdekesebb és legösszetettebb karaktere."

Polik_Zach_Trefamesterek.jpg

Versenyen kívüli bemutató:

A BRIGÁD - író: Stöckert Gábor, felkért rajzoló: Tebeli Szabolcs

A Brigád tagjai – a Besúgó, a Munkásőr és a többiek – a Kádár-korszak szuperhősei voltak. Nemcsak szemlélték, alakították is a történelmet: részt vettek az ’56-os és ’68-as eseményekben, sőt még a ’86-os futball-világbajnokságon is. De mit tartogat a mai magyar valóság az egykori brigádtagoknak, akik a kétezres éveken már öregemberek megkopott szuperképességekkel, és egymástól is eltávolodtak? Kiderül, amikor újra kénytelenek összeállni, hogy leszámoljanak egy Magyarországon tomboló terroristával – közben azonban a múlt felszakadó sebeivel is meg kell küzdeniük.

 

Címkék: pályázat