Újdonságok a 28. Képregénybörzén, 2: európai képregények

Bár az utóbbi időben egy-két kivételtől eltekintve mostohagyerek nálunk az európai képregény, néhány kitartó kiadónak köszönhetően ezúttal is lesz pár újdonság a börzén: egy-egy olasz és francia kiadvány, valamint egy főként európai (belga, cseh, finn, holland, lengyel, svájci) rövid képregényeket tartalmazó antológia. No meg Lucky Luke. (Asterix viszont csak később tér vissza.)

Lelkes rajongók és a Fumax kiadó együttműködésének köszönhetően már a második kötet jelenik meg az egyik leghíresebb fumetti-sorozatból, a Dylan Dogból. A 400 példányra korlátozott kiadás ezúttal is két történetet tartalmaz, mindkettőnek a karakter megteremtője, Tiziano Sclavi az írója, és újabb remek rajzolókat ismerhetünk meg, ezúttal Montanarit, Grassanit és Roit. A kötet címét - Anna Never kísértete - a második sztori adja, az elsőben pedig farkasemberekkel gyűlik meg Dylan dolga. A 200 oldalas fekete-fehér kötet ára 3.000, börzei kedvezménnyel 2.500 forint.

DylanDog2.jpg

A Vaillant/Pif klasszikus francia képregényei nagy részét író Roger Lécureux-nek ezúttal a Teddy Ted.című sorozatából jelenik meg újabb rész, a rajzoló Gérald Forton. Az 56 oldalas kiadványban négy tipikus vadnyugati történet olvasható. A 100 példányban megjelenő fekete-fehér Coltok és lányok kiadója a Nero Blanco Comix.

TeddyTed2.jpg

Már pár napja kapható az újságárusoknál és talán már néhány könyvesboltban is a Lucky Luke sorozat 20. része. A Daltonok a hóvíharban a klasszikus epizódok egyike, René Goscinny írta és Morris rajzolta. Kiadója a Pesti Könyv.

LuckyLuke20.jpg

Egy kivételével csak európai képregényeket tartalmaz a hosszabb kihagyás után visszatérő Papírmozi fekete-fehér képregényantológia. A 7. szám szakít az előzők gyakorlatával, amennyiben nincsenek benne már tanulmányok, "csak" 92 oldal képregény. Az előzetesek a Papírmozi blogon tekinthetők meg. A nemzetközi alkotógárdát legnagyobb számban természetesen magyar szerzők képviselik (hatan), míg az egyetlen "nem európai" az amerikai Ben Katchor, akinek - csakúgy, mint a cseh Lucie Lomovának, a svájci David Bollernek és a holland Albo Helmnek - most olvashatók először magyarul a munkái. A belga Olivier Grenson, a finn Kati Kovács, a lengyel Sztybor-Nowacki páros és a svájci Hélène Becquelin azonban már visszatérő vendég. A címlap Brazil munkája. Az antológia ára 1.500 forint, a börzén 1.300 forint.

Papirmozi7.jpg