Új képregények a Hungarocomixon

Az év utolsó képregényes rendezvényére is jut az újdonságokból és klasszikus magyar képregények újrakiadásából.

A centenárium kapcsán két olyan antológia is megjelenik, amely az I. világháborúhoz kötődik.

A Merénylet Szarajevóban a Nagy Háború Közhasznú Alapítvány által meghirdetett és a Magyar Képregény Szövetség szakmai támogatásával lebonyolított képregénypályázat első hat helyezettjének a munkáját tartalmazza. A 28 oldalas, A4-es méretű, színes kiadvány 200 példányban készült, ára a Hungarocomixon - extra kedvezménnyel - 700 forint lesz.

MerenyletSzarejvoban.jpg

A Varsói Magyar Kulturális Intézet felkérésére készült 11 rövid képregény haditudósítások alapján. Ennek az anyaga eredetileg lengyel nyelven jelent meg egy 11 lengyel várost érintő vándorkiállítás katalógusaként. A magyar változatot Honvédek és huszárok lengyel földön címen 120 példányban adja közre a Nero Blanco Comix. A 36 oldalas, színes, A4-es kiadvány ára 2000, a rendezvényen 1500 forint.

HonvedekHuszarok.jpg

Még mindig antológia: a 5 Panels csapat legújabb közös kiadványának a címe Városmesék, és az úgynevezett "urbánus legendák" világába kalauzul el minket. A szerzők Molnár Gábor-Sándor Róbert, Korčok Péter-Halmi Zsolt, Szebeni Péter, Pádár Ádám-Fekete Attila, Kiss Judit és Halter András. A 48 oldalas fekete-fehér füzet ára 500 forint.

varosmesek_borito.jpg

Nem új kiadvány, mégis most kerül először a nagyközönség elé az MKSZ FIók No. 1. Ez a füzet eredetileg a Magyar Képregény Szövetség belső kiadványának indult, a szervezeti változás miatt megmaradt példányokat lehet most megvásárolni. Ismert magyar alkotók próbamunkái, "cenzúrázott" oldalai, javított vagy éppen befejezetlen változatai találhatók benne. A teljes tartalom itt tekinthető meg. Az ára 500 forint.

MKSZFiok1.jpg

És még mindig antológia: pár hete a 6. Szegedi Képregényfesztiválon mutatkozott be, budapesti rendezvényen most először kapható a Nero Blanco Comix "Szeged független városállam" című tematikus száma.

NeroBlancoComix 9.jpg

Egyéni alkotók illetve alkotópárok képregényeiből is készült néhány a Hungarocomixra.

Elsőként Koska Zoltán Firka Comics című sorozatának a 10., egyben (állítólag) az utolsó számát ajánljuk, amelyben a szerző kivételesen egyetlen történetet mesél el, önmagáról, a kiadványról, a képregényezésről. Fekete-fehér, 500 forint, kapható a 5 Panels standján.

firka_10_borito.jpg

A véletlen hozta úgy, hogy a tanítvány után a mester képregényét mutathatjuk be: Miklosovits László volt ugyanis Koska Zoltán rajztanára. Az alkotó 70. születésnapja alkalmából állt össze ez a 80 oldalas, fekete-fehér, keménytáblás képregénykötet. Az ikrek jegyében című kiadvány 100 példányban készül, tervezett ára 2500 és 3000 forint között lesz.

Miklosovits_IkrekJegyeben.jpg

Halmi Zsolt új képregénye, a Megváltás is a Hungarocomixon mutatkozik be. Gyűjteményes kötete, a Látszólagos horizont azonban még nem készült el: a rendezvényen lehet nála érdeklődni a megrendelésről és a postázásról.

Halmi_LatszolagosHorizont.jpg

Halmi_Megvaltas.jpg

Fazekas Attila a Botond 21. számával jelentkezik a Hungarocmixon, amelyben többek között az Aranykoporsó alapján készült képregény első részét olvashatjuk.

Botond21.jpg

Különleges alkalom, hogy a magyar képregény három kiemelkedő alkotójától is egyszerre jelenjen meg újrakiadás.

 A Zórád Ernő képregényeit bemutató sorozat a negyedik füzettel folytatódik. A Charles Dickens Twist Olivér című regénye alapján készült 32 oldalas képregény eredetileg 1983-ban jelent meg a Füles rejtvényújságban, a forgatókönyvet Cs. Horváth Tibor írta. Az ára 1200 forint, a Hungarocomixon 900 forint.

Zorad04TwistOliver.jpg

Készül két újabb füzet a Sebők Imre életmű-sorozatból is, A névtelen ügynök (21.) és A zöld szörny (22.). Mindkét képregény eredetileg a Népszavában jelent meg, 1970-ben, illetve 1971-ben. A limitált példányszámú kiadványokat elsősorban előfizetők kapják, de a Hungarocomixon meg is vásárolhatók, mindkettőnek egyaránt 1500 forint az ára. Ajándékkal is kedveskedik a Windom kiadó: az előfizetők ingyen kapják Sebőkbek az 1936-as kiadású Koldus és királyfi készült összegyűjtött illusztrációt. A 20 oldalas kiadványból néhány példány meg is vásárolható 500 forintos áron.

Sebok_NevtelenUgynok.jpg

Seboki_ZoldSzornyeteg.jpg

Már pár hete kapható viszont a könyvesboltokban Korcsmáros Pál klasszikus képregénye, a Sándor Mátyás, Jules Verne regénye nyomán, Cs. Horváth Tibor forgatókönyvéből. Eredeti megjelenés: 1958.

Korcsmaros_SandorMatyas.jpg

Az utolsó pillanatban futott be még egy újdonság. A Kiscsoportos Játékok alkotócsoport már jó ideje szórakoztatja önmagát és barátait az interneten kedvenceinek az átértelmezésével, és most egy nyomtatott fanzin megjelentetésére vállalkozik. A TMNTZine: Children of Ooze névre hallgató kiadvány középpontjában a Tini Titán Teknőcök figurái állnak, 15 magyar és 5 külföldi vendégalkotó feldolgozásában. A szerzők túlnyomórészt képregényes kötődésűek, olyan ismert alkotók szerepelnek köztük, mint Felvidéki Miklós (Némajáték), Lanczinger Mátyás (Guta nyomozó), Pintér Márk (A Hegy) vagy éppen a szerkesztői feladatot is felvállaló Menráth András (Karantén). A fanzin első nyomása az idei stockholmi képregényfesztiválon mutatkozott be, Magyarországon most először látható, kapható. A 44 oldalas füzet ára 700 forint, csomagban (plakáttal és matricákkal) 1300 forint.

tmntzine.jpg