A Magyar Képregény Szövetség 2014-ben

MKSZ logo2.pngMindig az év végi összegzésből derül ki, mennyi minden történt. Így volt ez 2014-ben is. Rendezvények, kiállítások, pályázatok, szervezeti híreink az archívum alapján.

MKSZ-rendezvények:

2014. május 18: 10. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál a Dürer-kertben, öt külföldi vendégalkotóval, 1300 látogatóval. Az Alfabéta-díjak és a Korcsmáros Pál-díj átadása, az Art Comix pályázat eredményhirdetése.

2014. december 6.: Hungarocomix 2014 „A magyar képregény és képregényesek napja” ingyenes rendezvény a Rohamban, mintegy 500 látogatóval. Kiemelt vendégek a Nyugat+Zombik, Sanyi a bagoly és az első világháborús antológiák alkotói.

Közös szervezésű rendezvények, részvétel egyéb rendezvényeken:

2014. április: részvétel az athéni Comicdom fesztiválon. Az MKSZ-t Fritz Zoltán és Zsigó Bianka képviselte.

2014. május: a képregényfesztivált megelőzően a Szépművészeti Múzeumban tartott francia napon a Francia Intézet és az MKSZ közös szervezésében több fesztiválvendég és hazai képregényes vett részt. Az MKSZ-t Bayer Antal, Dudás Győző, Fritz Zoltán és Takács Eleonóra képviselte.

2014. június: a Petőfi Irodalmi Múzeumban az MKSZ-szel közös szervezésben Bayer Antal tartott előadást képregényes témában.

2014. augusztus: a Sziget fesztiválon a kArton sátrában a képregényes foglalkozásokon az MKSZ-t Fritz Zoltán és Takács Eleonóra képviselte.

2014. november 14: részvétel a 6. Szegedi Képregényfesztiválon, tagjaink közül Bayer Antal tartott előadást.

2014. november 14: részvétel a budapesti Sci-Fi napon, tagjaink közül Vass Róbert tartott előadást képregényes témában.

Az év folyamán nyolc alkalommal volt Drink & Draw közös (képregény)rajzolás a Rohamban, ezeknek a megszervezésében is részt vállalt az MKSZ, illetve több tagja: Dudás Győző, Szécsi Zoltán, Bayer Antal, Fritz Zoltán és Halter András.

Díjak és pályázatok:

Alfabéta-díj: az előző naptári év legjobb új magyar képregényeinek járó díjat az MKSZ által felkért zsűri A munka gyümölcse (kép-regény kategória, írta Pádár Ádám, rajzolta Molnár Gábor) és a Szekerce és Szemerce kalandjai, első epizód (kép-novella kategória, írta és rajzolta Molnár Gábor) című műveknek ítélte.

Korcsmáros Pál-díj: az előző naptári év kiemelkedő magyar alkotójának járó elismerést a díj gazdája, a Képes Kiadó Tálosi Andrásnak adta át az MKSZ által felkért zsűri javaslata alapján.

A Libri kiadó és az MKSZ márciusban közös képregénypályázatot hirdetett Art Comix címen. Az MKSZ által delegált zsűritagok Takács Eleonóra és Cserkuti Dávid voltak. A győztes A Hegy, Varga Bálint Bánk és Pintér Márk képregényterve, amelyet a Libri fog megjelentetni 2015 tavaszán.

A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány júniusban képregénypályázatot hirdetett az MKSZ szakmai támogatásával, első világháborús témában. Az MKSZ által delegált zsűritagok Szép Eszter és Vass Róbert voltak. A pályázat első helyezettje A vonal című képregény, Matuszka Máté és Kálmán Áron munkája. A díjátadóra október 15-án került sor a Szatyor Bárban. A legjobb pályaművekből novemberben kiállítás nyílt a 6. Szegedi Képregényfesziválon. Az első hat helyezett pályaműből Merénylet Szarajevóban címmel kiadvány jelent meg a decemberi Hungarocomixra.

 Kiállítások:

2014. március 16: Bukarestben megnyílt a „Márcziusi Ifjak” kiállítás. Az óriásképregényeket egy korábbi felkérésre készítették el a Magyar Képregény Akadémia és az MKSZ tagjai.

2014. március 31: a Kanadai és a Magyar Képregény Szövetség közös szervezésében „Képregény, le 9ème art en Hongrie” címen nyílt kiállítás Québecben.

2014. október 11: Megnyílt a „Honvédek és huszárok lengyel földön” című vándorkiállítás az első helyszínen, Tarnowban. A kiállítási anyagát tizenegy magyar rajzoló készítette el az MKSZ szervezésében. A projektet Takács Eleonóra menedzselte, az alkotók között szerepelt tagjaink közül Bayer Antal, Barta Szabolcs és Fritz Zoltán. A kiállítás anyaga megjelent lengyel nyelven egy katalógusban, majd decemberben magyar nyelven egy kiadványban a Hungarocomixra.

Szervezeti hírek:

2014. január: utolsó közgyűlésén az MKSZ Kulturális Egyesület kimondta a feloszlását. Anyagi vagyonát a felszámolásra fordítja, márkaneveinek a továbbvitelét azon tagjaira ruházta át, akik egy létrehozandó új szervezetben folytatni kívánják a szövetség korábbi tevékenységének egy részét.

2014. február: 16 taggal megalakult a Magyar Képregény Szövetség Civil Társaság. Ügyvivők: Bayer Antal, Fritz Zoltán és Vass Róbert.

2014. június: az MKSZ megválasztotta Szép Esztert negyedik ügyvivőnek.

2014. november: elindult az MKSZ Tumblr blogja.