A 11. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál újdonságai

Az idei fesztiválon az újdonságok többsége a külföldi vendégalkotókhoz kapcsolódik.

Lucie Lomová az első cseh képregényalkotó, akinek önálló kötete jelent meg Franciaországban, sőt immár háromnál tart – és legutóbbi története éppen az, amelynek köszönhetően ő az első cseh képregényalkotó, akinek önálló kötete jelenik meg Magyarországon. A Sortie des artistes-ot tavaly adta ki az Actes Sud/L’an 2, majd nem sokkal később elkészült a cseh változat Na odstřel címen. A Papírmozi 7-ben megjelent Tyl őrjáratához hasonlóan színházi környezetben játszódó nyomozás magyarul Lőttek az előadásnak címen lesz olvasható. A színes borítóval, 84 fekete-fehér oldalon, 150 példányban megjelenő képregény kiadója a Nero Blanco Comix, ára a fesztiválon 2400 helyett 2000 forint.

lomova_lottek.jpg

Ptiluc Disznóól című képregénye kisebb szenzációt keltett, amikor tíz évvel ezelőtt megjelent magyarul is, és budapesti és pécsi dedikáló körútján megtudhattuk, hogy a világ egyik legötletesebb és leglátványosabb dedikálója. A belga születésű, hosszú ideje Franciaországban élő alkotónak ezúttal egy 78 oldalas, fekete-fehér kiadványa jelenik meg Sötét tükör címen, amelyről a Titkos Fiók kiadó még csak annyit árult el, hogy 200 példányban hozza ki, és a fesztiválon 1500 forintba fog kerülni. A címlap alapján gyanítható, hogy Ptiluc másik ismert sorozatához, a Rat’s-hoz kapcsolódik.

ptiluc_sotettukor.jpg

Pierre Wazem a harmadik vendégalkotónk, akitől önálló kötetet lehet beszerezni a fesztiválon, és az ő esetében ez a legelső magyar nyelvű megjelenés. A svájci alkotó több regiszterben is készít képregényeket, saját, főként önéletrajzi ihletésű munkái mellett más rajzolóknak is besegít fantasztikus és abszurd történetekkel, de Hugo Pratt örököseinek a felkérésére megrajzolta a legendás olasz alkotó egyik sorozatának, a Les Scorpions du désert-nek egy új epizódját, tökéletesen alkalmazkodva az eredeti sílushoz. A fesztiválra megjelenő Barangolás(ok) eredetileg egy svájci magazinban jelent meg folytatásokban, majd a szerző ezeket a belső utazásokat Promenade(s) címen adta ki a 2000-es évek elején. A történet egyszerre mélyen őszinte és groteszk módon vizsgálja az alkotó viszonyát a szüleihez, a gyerekkorához, alkoholproblémájához és mindennapi életének fontos társaihoz és kellékeihez, amihez élő lelkiismeretként egy füles pingvint vizionál. A Nero Blanco Comixnál színes borítóval, 100 példányban megjelenő 60 oldalas kötet ára a fesztiválon 1600 forint.

wazem_barangolasok.jpg

Fabio Celoni olasz képregényalkotó egyedisége, hogy párhuzamosan készít humoros gyerekképregényeket a Topolinónak, vagyis a Walt Disney olasz nyelvű magazinjának és realista stílusú kalandtörténeteket a Bonellinek. A szerző budapesti látogatása alkamából a Fumax kiadóval dolgozó szerkesztők úgy döntöttek, hogy a soron következő, harmadik Dylan Dog kötetet (A démon szépsége) kiegészítik egy 24 oldalas történettel, amelyet Celoni rajzolt. Az így összesen 216 oldalas, fekete-fehér kötet 400 példányban jelenik meg, ára a fesztiválon 2500 forint lesz – amiért a készlet erejéig jár egy eredeti Celoni-nyomat is, amelyet kifejezetten a budapesti rendezvényre rajzolt.

dylandog3.jpg

Új sorozatot indít a Comicsmania kiadó, Európai kismesterek címmel. Ennek az első kötete a fesztiválon egy finn alkotó, Pertti Jarla képregénye, a Cserep kapitány. Az orosz polgáháború idején (1918-1922) történetben fehérek és vörösök harcával indulnak az események, majd nem várt fordulatot vesznek. A 40 oldalas, fekete-fehér kötet, amelynek az eredeti finnen kívül a magyar nyelvű lesz az első kiadása, 1400 forintba kerül.

cserepkapitany.jpg

Ezúttal sem maradunk természetesen szuperhősök nélkül. A Kingpin kiadó a fesztiválon mutatja be a Marvel + legújabb, 21. számát, amely csak a rendezvény után kerül ki az újságosokhoz. A fő szerepekben megint az X-Men, valamint a visszatérő Deadpool. Előzetes a kiadó honlapján.

marvelplusz21.jpg

Ugyancsak a fesztiválon kapható először a klasszikus Pókember-történeteket limitált példányszámban közlő Peter Parker Pókember soron következő, 21. száma. Ennek az előzetese szintén megtekinthető a Kingpin honlapján.

pokemberpp_21.jpg

A hazai újdonságok elsősorban három már jól ismert kiadóhoz illetve alkotócsoporthoz kötődnek, de ezúttal is találkozhatunk elsőkiadványosokkal.

Nero Blanco Comix:

Folytatódik a Zórád Ernő életművét bemutató sorozat, ezúttal az eredetileg 1975-ben, a Magyar Ifjúságban közölt Salamon király kincse adaptációjával. H. Rider Haggard regénye alapján Cs. Horváth Tibor írta a forgatókönyvet. A képregény érdekessége, hogy megjelent szerb és német nyelven is (utóbbi változat az NDK megszűnése miatt maradt befejezetlen), és hogy a későbbi, a Füles rejtvényújságban történt hazai újraközléssel együtt mind a négy verzió kicsit eltérő. Az új kiadás a Füles tördelését követi, a címlapot ezúttal is Haránt Artúr színezte. 36 oldal, fekete-fehér, a fesztiválon 1.000 forint az ára.

zorad05salamon.jpg

Az egyetlen antológia-jellegű új kiadvány a fesztiválon az Épregény címet viseli – arra utalva, hogy építészek készítették, egészen pontosan a BME Építészmérnöki Kar Lakóépülettervezési Tanszékének a hallgatói, egy kreatív kurzus keretében. Mesterük Cserkuti Dávid, ismert illusztrátor és képregényrajzoló volt, az ő szerkesztésében állt össze ez a különleges kiadvány. Az alkotók: Börcsök Dániel, Farkas Fiametta, Fenyvesi Dorisz, Jézsó Dóra, Kerekes Blanka, Lányi Gergely, Maczelka Zoltán, Sándor Bálint, Starkbauer Lilla, Szegedi Attila, Szemerey Dániel ésTáncos Anna. A BME támogatásának köszönhetően a 80 oldalas fekete-fehér képregényt a fesztiválon igen kedvező, 1.000 forintos áron lehet beszerezni.

epregeny.jpg

A kiadó égisze alatt, de szerzőjének saját gondozásában jelenik meg Fritz Zoltán „szinte minden képsora”, a csokitábla alakú Fritz’Strips. A 96 oldalas, gyűjteményes kötetben a Filmvilágban és a Nevem Senkiben közölt képcsíkok mellett helyet kaptak a korábban csak elektronikusan publikált Gravitáció-stripek is. A 200 példányban készült kiadvány tokkal együtt 2.000 forintért kapható a fesztiválon.

fritz-strips.jpg

5 Panels csoport / Tálosi András:

Az EpicLine képregénymagazin 11 szám után kénytelen ugyan kivonulni az újságospiacról, de ez nem jelenti a lap megszűnését. A fesztiválra már meg is jelenik a 12. szám, amelyben a Tálosi András által írt és rajzolta Vadregény című sorozat következő része olvasható. A továbbiakban is képregényes rendezvényekre fog kijönni a lap, évente négy-öt alkalommal, a korábbinál kisebb példányszámban.

epicline12.jpg

A tavalyi év egyik érdekessége volt Koska Zoltánnak A Halál és az iránytű című, az ismert Borges-novella laza adaptációjából kiinduló képregénye. A szerző által teremtett karakterek most folytatják pályájukat, a négyrészesre tervezett A Titkos Társaság című sztori első epizódjával. Kapcsolódó hír, hogy a fesztiválon ismét kapható lesz Koska Zoltán tavaly lezárt egyszemélyes antológiájának, a Firka Comicsnak valamennyi száma. A Titkos Társaság 24 oldalas, fekete-fehér, ára 500 forint, a Firkák ára 300 és 650 forint között változik.

koska_titkostarsasag1.jpg

ZSIGER.hu:

Még nincs egy éve, hogy megalakult az egyik legfiatalabb hazai kiadó, de igen szorgalmasan jelentkezik új kiadványokkal minden rendezvényen, sőt áprilisban egy bécsi képregénybörzén is bemutatkozott. A kiadó egyedi profillal rendelkezik, a képregénykiadványok mellett egyedi nyomatokat is árusít, és mindegyiket helyben dedikálják a rajzolók.

A fesztiválon az egyik újdonságuk Kovács Milán kiadóvezető és Jáger Attila közös, 8 oldalas képregénye, a Vacsora GMo-val, amely először angolul jelent meg, a már említett bécsi rendezvényre. Ára vázlatos dedikálással 350, kidolgozott egyedi rajzzal 550 forint.

kovacs_milan-jager_attila-vacsora_gmo-val.jpg

Új szerző a kiadónál Blekket, akinek Ujj Zsuzsi című képregénye szintén a fesztiválra jelenik meg. A képregényt a Csókolom együttes énekesnője ihlette. 20 fekete-fehér oldal, gyors dedikálással 490, kidolgozott rajzzal 690 forint.

blekket-ujj_zsuzsi-boritoterv.jpg

Szintén először kapható hazai fesztiválon Jáger Attila Zsiger előtt című gyűjteményes füzetének az angol nyelvű változata (Before Zsiger), valamint egyedi nyomatok Jáger Attilától, Fabe-től, Blekkettől és Várnai Noémitől.

Az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt új kiadvány a fesztiválon egy modern magyar szuperhős, Titánember kalandjait bemutató füzetsorozat első része. A 24 oldalas, színes képregény a fesztivált követő napokban újságos terjesztésbe is kerül. A történet írója a Caaroy Carville művésznevet választotta, míg a rajzokat az a Vadas Máté jegyzi, akit főként a Gor láncai című saját sorozatból ismerhetünk.

titanember01.jpg

A fesztiválon veszi át a Korcsmáros Pál-díjat Kiss Ferenc képregénygyűjtő, -történész, -rendezvényszervező, aki több száz forgatókönyvet is jegyez. Ezek közé tartozik a Rejtő Jenő regénye alapján 1997-ben készült A fehér folt, amelyet annak idején Zsoldos Péter rajzolt meg egy rejtvényújság számára. A képregény most színes kiadásban, Kiss Ferenc Rejtő-tanulmányával 60 oldalra kibővítve, 120 példányban jelenik meg, az ára 3.200 forint.

feherfolt.jpg