Francia képregényszalon Bécsben, május 29-30-án

SalonBDVienne.jpgHarmadik alkalommal rendez frankofón képregényfesztivált az Europe Francophile egyesület a bécsi Francia Intézetben.

A rendezvény Facebook eseményében olvashatók a részletek, mi csak pár nevet emelünk ki:

- A magyar képregénybarátok számára minden bizonnyal a legismertebb név Guillermo Mordillo, a közel 50 éve nagyrészt francia nyelvterületen élő argentin alkotó. Jellegzetes "nagyorrú" figurái és végtelen nyakú zsiráfjai számtalan szöveg nélküli rövid képregényben és karikatúrában jelentek meg. Legfőbb lelőhelyük a Pif magazin volt, ahonnan több magyar újság is átvette.

 - A francia Etienne Davodeau a dokumentarista képregény egyik legfontosabb képviselője. Művei közül talán a legismertebbek a Les mauvaises gens, a Lulu femme nue és a Les ignorants.

- A svájci képregényt ezúttal Tom Tirabosco képviseli. Az olasz születésű genfi alkotó egyedi rajzstílusát megismerhettük pár éve a kArton galériában tartott svájci kiállításon. Tirabosco gyakori munkatársa a legutóbbi budapesti fesztivál vendégének, Pierre Wazemnek.

- A fiatalabb generáció képviselője a francia Alfred, aki 2014-ben Come Prima című képregényével a legjobb képregényalbum díját nyerte el az Angoulême-i fesztiválon.

- Számos sorozaton dolgozott Richard Guérineau, mielőtt lehetőséget kapott a nálunk is ismert XIII egyik előzményének, a XIII Mystery: Steve Rowland című történet megrajzolására.

Újdonság a fesztiválon, hogy ezúttal több osztrák alkotó is részt vesz a rendezvényen, amelynek a házigazdája Cuno Affolter, a lausanne-i városi könyvtár képregényszekciójának a kurátora.