A 30. Képregénybörze várható újdonságai, 1. rész: magyar alkotók

Jövő héten börze, természetesen új képregényekkel, így hát szokásunkhoz híven röviden bemutatjuk a kiadványokat. Kezdjük a magyarokkal.

Mesélő ceruza: Korcsmáros Pál, a képregény mestere

Rendszeresen tapasztaljuk: a magyar képregény történetének kiemelkedő alakjának a rajzait az is ismeri, aki nem különösebben foglalkozik képregényekkel. A többségnek természetesen leginkább Rejtő-feldolgozásai ugranak be, de munkássága jóval kiterjedtebb, méghozzá nem csak képregényrajzolóként, hanem az alkalmazott művészetek más ágaiban is. Még nem volt hatvan, amikor elhunyt – jövőre lesz születésének századik évfordulója. Ebből az alkalomból jelent meg a Korcsmáros-életművet családi vállalkozásként gondozó Képes Kiadónál ez az életrajzi kötet fiának, Korcsmáros Péter operaénekesnek a tollából. A 300 oldalas kötet már kapható is egyes könyvesboltokban, a börzén a Képes Kiadó standjánál a szerző dedikálja.

korcsmaros_meselo.jpg

EpicLine 13

Ötödik születésnapját ünnepelte pár hete a 5Panels alkotócsoport, és úgy gondolták, ebből az alkalomból valami különleges képregénnyel illik előállni. Az ötlet az immár „rendezvényes” kiadvánnyá átváltozott EpicLine magazinban valósul meg, kivitelezője Molnár Gábor. Az 5 Pallos című történet a nagy sikerű Szekerce és Szemerce képregényhez kapcsolódik. A különlegességet pedig az adja, hogy a szereplőkben a 5Panels tagjai ismerhetők fel – de minden bizonnyal azok is remekül fognak szórakozni, akik nem tudják beazonosítani az alkotók arcvonásait.

epicline13.jpg

Café Postnuclear

A hosszú várakozás véget ért: elkészült a Café Postnuclear, Szűcs Gyula író és Budai Dénes rajzoló (és társíró) műve. Lássuk is a beharangozót: „A 15 éves Totalcar jubileumi meglepetése az autók, a motorok és az alámondásos VHS-filmek szerelmeseinek. A 2010-es Randomban megjelent online képregény remake-je és folytatása: Mad Max és a Kádár-korszak találkozása egy sosemvolt poszt-apokaliptikus jövőben, ahol egy babkonzerv, egy kanna benzin és egy pohár víz is többet ér, mint az emberi élet.” A 72 oldalas, színes, keménytáblás képregény ára 3.480 forint, és első körben képregényes rendezvényeken és a kiadótól lesz beszerezhető. A börzén a szerzők dedikálják. Mintaoldalak a Kilencedik.hu portálon tekinthetők meg.

cafepostnuclear.jpg

Titánember 5

Folytatódnak Titánember kalandjai is, az 5. szám pár nappal a börze előtt már kapható lesz az újságárusoknál. A börzén pedig a kiadó standjánál beszerezhetők a korábbi számok is.

titanember5.jpg

Koska Zoltán: Titkos Társaság 2-3

Kerek egy éve egy laza Borges-adaptációban (A Halál és az iránytű) mutatkozott be Koska Zoltán nyomozócsapata, vagyis Rigolyay Tóbiás, Spiff és Alfréd,, és az idén már egy teljesen új, többrészes történetben folytatódnak kalandjaik. A második füzet már kapható volt a 5Panels születésnapján, a börzére pedig elkészül a harmadik is. Ha a rajzoló tudja tartani a tempót, még az idén elkészülhet a hátralévő két rész is. A 24 oldalas, fekete-fehér füzetek ára darabonként 500 forint.

tt_2_01.jpg

tt_3_01.jpg

Ambrus Izsák (Isaacomix): Raiz

Új szerzővel gyarapodik a ZSIGER.hu kiadó csapata, akitől rögtön egy 44 oldalas gyűjteményes kötetet jelentet meg. Ambrus Izsák képregényei eddig a Dörmögő Dömötörben és a Csodaceruzában jelentek meg, de igen aktív webcomic készítőként is. Az A5-ös méretű kiadvány ára a börzén 1950 forint lesz.

ambrusizsak_raiz.jpg

Árnyvadász 1

„Egy átlagos magyar városban járunk, Szegeden, ám főszereplőnk korán sem átlagos…. Első ránézésre csak bolondos művész, aki napközben szerelőként dolgozik és néha besegít a közeli kocsmában. Ám ő megteheti amire, mindenki vágyik, hogy puha ágyából ne kelljen felkelnie a távirányítóért, csak kezét megmozdítva odatehesse. Egy este viszont ráébred, hogy ereje által, nagyobb dolgokra hivatott…” Egyelőre ennyit tudunk az Árnyvadász képregényről, amelynek a szerzője, Magony Gergely szintén jelen lesz a börzén. Kíváncsian várjuk.

arnyvadasz1.jpg

Cser Gábor: Optimista kicsengés

Cser Gábort leginkább a Dörmögő Dömötör „örökös” főszerkesztőjeként ismerik, azt kevesebb tudják róla, hogy számos képregényt írt a Pajtásnak, a Hahotának és más kiadványnak. A Képregény Kedvelők Klubja „Kútfő” sorozatában, amelyet egy-egy író munkásságának szentel Kiss Ferenc szerkesztő, most egy 56 oldalas, A4-es méretű gyűjteményben olvashatók a Rusz Lívia, Endrődi István, Haui József, Verebics János és Zórád Ernő által megrajzolt képregények. A kiadvány ára a börzén 3.000 forint, előrendeléssel 2.600 forint, kiadója a Linea Comics. Az előzetes igényeket október 14-ig kell jelezni a kepregenyaruhaz@gmail.com címen. Az előrendelteken kívül csak néhány példányt nyomtat a kiadó.

 csergabor_optimista.jpg

Várkonyi Károly: Ex libris

A Képregény Kedvelők Klubjának másik börzei újdonsága Várkonyi Károly képregényes munkásságát foglalja össze az 1950-es és 1960-as évekből, amikor a debreceni Hajdú-Bihari Naplónak dolgozott. Két hosszabb H. G. Wells-képregény mellett több aprót is válogatott Kiss Ferenc. A B5-ös méretű, 96 oldalas, fekete-fehér kiadvány ára a börzén 2.500 forint, előrendeléssel 2.000 forint, kiadója a Linea Comics. Az előzetes igényeket október 14-ig kell jelezni a kepregenyaruhaz@gmail.com címen. Az előrendelteken kívül csak néhány példányt nyomtat a kiadó.

varkonyi_exlibris.jpg

A Hegy: Töredékek

Miközben készül a „nagy” Hegy képregény Indiegogo kampánya, a pár évvel ezelőtti előzményt és az első fejezetet egy 48 oldalas füzetben megjelentették a szerzők, Varga Bálint Bánk író és Pintér Márk rajzoló. A kiadványt eredetileg csak előrendeléssel lehetett beszerezni, de a börzére újabb példányok készültek, és közvetlenül a szerzőktől vásárolhatók meg. (Valamint az előrendelők egy része is itt veszi át a példányát.)

hegy_toredekek.jpg

Saigami 1

A börzén személyesen nem lesz ugyan jelen Vörös Andrea, a Saigami alkotója, mert ugyanezen a hétvégén van a MondoCon, és a manga jellegű kiadványt inkább azon a rendezvényen mutatja be, de elképzelhető, hogy néhány példány eljut a börzére is. Ha mégsem, akkor pedig a Hungarocomixon biztosan be tudják majd szerezni az érdeklődők. A képregény eredetileg angolul, elektronikus formátumban volt elérhető a Saturday AM-nél.

saigami01.jpg

Széles Mosoly 7

Folytatódik Fekete Dániel képregénye is, immár a hetedik füzettel. Mivel a szerző szintén a MondoCont részesíti előnyben, a börzén a Comicsmania kiadó standján lehet majd megvásárolni, a korábbi részek nagy részével együtt.

szelesmosoly7.jpg