A Hungarocomix 2015 újdonságai

hungarocomix_2015_logo.jpgSzokásunkhoz híven bemutatjuk a november 28-i Hungarocomix alkalmából megjelenő új képregényeket.

Immár a 25. füzet jelenik meg a Sebők Imre életművét bemutató sorozatból. A kiadvány címe A repülő ember, a forgatókönyvet Beljajev regénye nyomán írta Cs. Horváth Tibor, és eredetileg a Népszavában jelent meg napi folytatásokban, 1972-ben. A színes címlap Vass Mihály munkája, kiadó a Windom. Részletek itt tekinthetők meg.

sebok25_repuloember.jpg

zorad06forromezok.jpg

Folytatódik a Zórád Ernő képregényeit bemutató sorozat is. A hatodik füzet címe Forró mezők, forgatókönyvét Móricz Zsigmond regénye alapján írta Cs. Horváth Tibor. A képregény eredetileg 1966-67-ben jelent meg a Füles rejtvényújságban, ez az első utánközlése, az eredeti oldalak alapján. A képregényt a Nero Blanco Comix adja ki a jogtulajdonosokat képviselő kArton galéria engedélyével. A Haránt Artúr által kiszínezett címlap és néhány mintaoldal itt látható.

titkostarsasag4.jpg

Folytatódik és befejeződik Koska Zoltán Titkos Társaság című minisorozata, amelynek egyszerre jelenik meg a 4. és 5. füzete. „Újabb bonyodalmak, újabb kérdések és… válaszok? Az majd kiderül a történetből.” Mindkét füzet 24 oldalas, fekete-fehér. A kiadvány a 5Panels standon szerezhető be.

titkostarsasag5.jpg

Első képregényével jelentkezik Pápai Gábor, Awesomniac Comics márkanéven. A képregény címe Café Racer. „Mindened a sebesség és szabadság. Alapvető ösztönök, melyeknek megpróbálsz nem engedelmeskedni. De mi lenne, ha egyszer mégiscsak túllőnél a célon? Ha valahogy sikerülne kiszakadnod a világból... egy olyan helyre, amit magad teremtettél. Vissza akarnál térni? A csábítás nagy, hiszen nem nagyon létezik izgalmasabb, kalandosabb és különlegesebb világ annál, mint amit saját elméd teremtett... Enjoy the ride!" A címlapon kívül néhány mintaoldalt is bemutatunk:

caferacer.jpg

cafe_racer_oldal_01.jpg

cafe_racer_oldal_12.jpg

Tizedik számához érkezett a tavaly pár év szünet után új életre kelt Nero Blanco Comix. A kilencedik, „szegedi” számhoz hasonlóan egy kerettörténettel indul, amelynek a főszereplői Nero Blanco és Pepita Ofélia, de van a füzetben új Hősmagyar és 48-asok képregény is. A rövid történeteket válogatott gárda rajzolta: Cserkuti Dávid (címlap), Brazil (kerettörténet), Pápai Gábor, Zorro de Bianco, Budai Dénes, Oravecz Gergely, Madarász Gergely, Szigetvári Csaba, Téjlor és Stark Attila. Az előzetes itt tekinthető meg.

neroblancocomix10.jpg

mivagyunkazapad.jpg

A Graphifest rendezvénysorozat felkérésére nyolc képregényrajzoló részt vett november elején egy kétórás nyilvános rögtönzésen, ami olyan jól sikerült, hogy az alkotók úgy döntöttek, nyomtatásban is megjelentetik 1-3 oldalas munkáikat. Az erősen limitált példányszámú, 16 oldalas füzetbe Dudás Győző, Fritz Zoltán, Jáger Attila, Kovács Fülöp, Madarász Gergely, Pádár Ádám, Pápai Gábor és Vincze Nóra rajzolt a megadott témára – „Én vagyok az apád”. A kiadvány címe ennek megfelelően Mi vagyunk az apád lett. A Hungarocomixon a Nero Blanco Comix standján vásárolható meg.

talaj.jpg

A Talaj egy különleges, 44 oldalas képregény, Borbás Bence diplomamunkája, színes címlappal és fekete-fehér tartalommal. Erősen limitált példányszámban jelenik meg, a Hungarocomixon a Scaremonger Comics standján lesz kapható. Elektronikus formában itt tekinthető meg.

blender.jpg

dayrobots.jpg

Szintén korlátozott példányszámban jelenik meg nyomtatásban a Free Fantasy Comics két, angol nyelvű képregénye. Mindkettőnek az írója Daniel A. Prim, a Blender rajzolója Borbás Bence, a The Day of the Robots-é Ambrus Izsák. A kiadványok a Scaremonger Comics standján vásárolhatók meg, elektronikusan pedig megtekinthetők itt.

eki_and_coco.jpg

Ugyancsak diplomamunkának készült az Eki & Coco, Marjai Petra Lilla színes, angol nyelvű képregénye. Részletek itt tekinthetők meg, a Hungarocomixon a BP Zines standján lesz kapható.

swzin_cover_v01_web.jpg

Ugyancsak a BP Zines standján lesz kapható a Sketch Wook névre hallgató Star Wars-fanzin. "Star Wars tematikájú illusztrációs fanzin (vagy ha úgy tetszik, art-zin), direkt az új film elé időzítve, csak és kizárólag az IGAZI első három rész univerzuma alapján (Jar-Jar és midiklorián kilőve). Kiforgatva, beforgatva, tiszteletlenül, de főleg tisztelettel, követve a TMNT zin vonalát, csak ezúttal A5-ös méretben és fekete-fehérben. 1-2 rövid képregény is akad benne. 21 alkotó, 48 oldalon, 3 különböző borítóvariánssal. Grau."

lorre_legiokisertete.jpg

Bár nem képregény, de van képregényes vonatkozása a Windom másik újdonságának. Charles Lorre: A légió kísértete című regényéhez Garisa H. Zsolt készített új címlapot, Varga Zerge Zoltán pedig a színezését végezte.

Emlékeztetőül a Szegedi Képregényfesztivál újdonságai, amelyek Budapesten szintén a Hungarocomixon kaphatók először:

papirmozi08.jpg

A Papírmozi képregénymagazin 8. számában több magyar alkotó szerepel. A címlapot Lanczinger Mátyás készítette, aki öt év után jelentkezik saját képregénnyel, kedvenc figurájának, Guta nyomozónak a legújabb kalandjával. Madarász Gergely egy friss Majomdaráló epizódot, Hegedűs Márton egy képregényszerű amerikai útibeszámolót adott a lapba, valamint bekerült a Balassi Intézet felkérésére készült első világháborús Molnár Ferenc-adaptációk egyike, írója Bayer Antal, rajzolója Brazil. Előzetesek itt.

oravecz_blossza.jpg

Oravecz Gergely Blossza című webcomicja 2011-ben nyerte el az Alfabéta-díjat kép-sor kategóriában. A szerző különleges kihívást intézett magának pár hónappal korábban: négy hónapon át minden egyes nap elkészített egy képsort, minden előzetes tervezés nélkül, az adott napi történések és élményei alapján. A képsorok egy része korábban megjelent már nyomtatásban a Műút magazinban, az önálló kötet azonban mind a 123-at tartalmazza, és kapott egy szép új borítót is. Kiadója a Nero Blanco Comix, az előzetes itt tekinthető meg.

isonzo2015.jpg

Idén második alkalommal hirdetett képregénypályázatot az I. Világháború témájában a Nagy Háború Blog, a Magyar Képregény Szövetség szakmai támogatásával. Ahogy tavaly, a legjobb művek ezúttal is megjelennek egy önálló kiadványban, amelynek a címe ezúttal Magyarok az Isonzónál. A 36 oldalas füzet Téjlor, Kovács Fülöp, Pál Szabolcs, Kondor Tamás, Gombalovas és Kiss Norbert képregényeit tartalmazza. A Nero Blanco Comix standján vásárolható meg.

gonczigephardt_elsorangutermes.jpg

A Színes Képregénymúzeum soron következő kiadványában Gönczi-Gebhardt Tibor munkásságát mutatja be, Elsőrangú termés címen. A kötethez a rajzoló képregényeiből, diafilmjeiből és illusztrációiból válogatott a szerkesztő, Kiss Ferenc. A kiadvány a Linea Comics standján vásárolható meg.

Végezetül pedig néhány további fanzin, ami a BP Zines standján lesz kapható. Ezek információnk szerint nemigen tartalmaznak "igazi" képregényeket, de alkotóik vagy témájuk révén feltétlenül kapcsolódnak a képregényekhez.

passziv-agressziv_zine.jpg

Passzív-agresszív mondatok kiskönyvtára: A6-os méret, 24 oldal, fekete-fehér. "A cím önmagáért beszél. Sebesvári Soma mini zinje."

love_zine_1.jpg

Cicciolina Lovezine: A5-ös méret, 44 oldal, színes." Cicciolina életének és munkásságának szentelt fanzine. Pikáns és progresszív képekkel, 40 alkotó munkáján keresztül mutatja meg az igazi Csiccsót."

indirekt_zine.JPG

Indirekt - Nulladik szám. A5-ös méret, 24 oldal, fekete-fehér. "A Direkt fanzine side projektje, ami a puritán fekete fehér jegyében fogant  szabadon, kötöttségektől mentesen. Nagyon limitált prototípus, amiben 4 alkotó munkái láthatók."