HC 2015-interjúk: Magony Gergely (Árnyvadász)

Utolsóként az Árnyvadász képregény szerzője, Greg Seed, alias Magony Gergely válaszolt a körkérdéseinkre.

arnyvadasz1.jpg

Képregényblog: A közelmúltban jelent meg első képregényed. Ha csak egy mondatban mutathatnád be, mit mondanál róla?

Magony Gergely: A horror/fantasztikus/sötét elemekkel tűzdelt sztori egy szegedi srácról szól, aki rájön, hogy sokkal többre hivatott mint azt valaha is álmodni merte volna. 

KB: Ki a képregényed főszereplője, mennyire hasonlít rád (vagy egykori vagy elképzelt önmagadra)?

MG: A főszereplő, Gery, saját magam leképezése ebben az Árnyakkal teli világban, így sok hasonlóság fedezhető fel kettőnk között. 

KB: Van-e állandó szereplője a képregényeidnek, gondolkodsz egyáltalán sorozatokban, vagy mindig valami mással próbálkoznál?

MG: Fix állandó karakter csak a főhős, viszont lesznek visszatérő személyek is (ők is valós személyekből alakultak ki). Az első füzet egy sorozatnak a része, ami több füzeten keresztül fog kibontakozni. Első szelete egy nagy komplex sztorinak.

KB: Mennyire fontos a számodra a szöveg a képregényben? Képesnek éreznéd magadat próza írására is?
MG: Fontosnak tartom a szöveget, viszont rajzban sokkal könnyebben kifejezem magam. Ezért választottam a képregényt mint műfajt, hogy így örökítsem meg ezt a világot.

KB: A grafikai stílus megválasztásánál milyen példák ihlettek meg?

MG: A Sin City világa nagyon meghatározó volt a számomra, valamint a noir mint stílus. Ezekhez hozzárakva saját magamat alakult ki az Árnyvadász kinézete.

KB: Mit tartasz ideális terjedelemnek saját magad számára? Rövid, zárt történetekben vagy hosszú történetfolyamokban érzed igazán otthon magadat?

MG: Inkább hosszú történetfolyamokat részesítek előnyben, amiket folyamatosan füzetről-füzetre bontogatunk ki.  

KB: Hogyan oldottad meg a kiadást, milyen példányszámban jelenik meg, hol kapható a rendezvényen kívül?

MG: A saját egyesületünkön keresztül adtuk ki kis (100-150) példányszámban. Online is terjesztjük, de azt vettem észre, hogy hasonló képregények a képregényes rendezvényeken tudnak élni leginkább.

KB: Mennyire ismered a hazai szerzők munkáit, meg szoktad-e vásárolni más magyar alkotók képregényeit?
MG: Egyre több magyar alkotó munkájával találkozom, és lelkesen gyűjtöm őket, mert  fontosnak érzem ennek a műfajnak a támogatását.