Az őszi börze újdonságai - ajánló

Szokásunkhoz híven bemutatjuk röviden a vasárnapi (október 16-i) képregénybörze eddig bejelentett újdonságait.

Már csak az illendőség is úgy kívánja, hogy a börzét szervező Kingpin kiadóval kezdjük, amely ezúttal is több kiadványának tartja itt a premierjét, de egy váratlan meglepetéssel is szolgál.

A börze egyik biztos slágerének ígérkezik az idei első Batman különszám, amely Joker első megjelenését meséli el újra. A nevető ember című képregényt a thriller képregények modern mestere, Ed Brubaker igazította hozzá a Batman: Az első évben Frank Miller által megkezdett új eredettörténethez. A Doug Mahnke által rajzolt sztori kiemelten foglalkozik a Denevérember és a rendőrség viszonyával, ezen belül is a Batman és Gordon felügyelő között kialakuló bizalommal.

batman_ksz2016_1_1.jpg

Szintén különszámmal jelentkezik a Marvel + képregénymagazin, méghozzá a kiváló Fenegyerek-sorozat egy újabb epizódjával. A Brian Michael Bendis író és Alex Maleev rajzoló által készített izgalmas történetben a vak szuperhős ezúttal egy régi ellenségével, a Bagollyal csap össze. A kiadvány egy nappal a börze előtt már kikerül az újságárusokhoz is.

marvelplusz_ksz2016_4_fenegyerek.jpg

Nem maradhat ki az újdonságok közül Pókember sem. Az újságosoknál kapható sorozat (Hihetetlen Pókember) legújabb része ugyan már egy hete kapható, a klasszikus történeteket újraközlő, alacsonyabb példányszámával elsősorban a gyűjtőket és a legnagyobb rajongókat megcélzó Peter Parker Pókember 30. száma a börzén debütál.

peterparker30.jpg

A meglepetés pedig egy olyan sorozat, amelyet bő húsz éve nem olvashattunk magyarul. Az 1990-es évek elején hatalmas siker volt a Tini Titán Teknőcök – ennek most egy korszerűbb változata indul újságos forgalmazásban, kéthavi megjelenéssel. A Tini Nindzsa Teknőcök elsősorban a fiatalabb korosztályt célozza meg, de biztosak vagyunk benne, hogy sokan lesznek azok is, akik nem tudnak ellenállni a nosztalgia vonzerejének.

tnt_01.jpg

A szuperhősök világától igencsak távol áll viszont a Fumax börzei újdonsága. Sarah Anderson Felnőni kiábrándító című kötete a MondoConon mutatkozott be, és a rendezvényen készült fotók alapján a 35 ezres magyarországi Facebook-rajongótáborból nem kevesen azonnal meg is vásárolták. Az eredetileg webcomicként indult stripek szellemesek és modernek, és nem csak a tízen- és huszonéves hölgyek fognak jól szórakozni rajtuk.

sarah_felnoni.jpg

A nyári börzén indította új sorozatát a Frike Comics, és már itt is a második rész: a Walking Dead írója által jegyzett, és az Élőholtakhoz hasonlóan tévésorozatként is adaptált Outcast újabb füzete limitált kiadásban jelenik meg, főként a kiadónál kapható.

outcast2.jpg

És ha már Walking Dead: új epizódot csak az év végén jelentet meg a Books & Stuff, de sokak örömére a 3. kötet újranyomását a börzére időzítette.

A Frike pedig nem csak amerikai képregényt ad ki a börzére, hanem folytatja legelső sorozatát, a Dylan Dogot. Az olasz fumetti legsikeresebb képviselője, a rémálmok nyomozója ismét dupla epizóddal jelentkezik. Ettől a számtól kezdve a kiadó szakít az eredeti megjelenési sorrenddel, hiszen a 300-at is meghaladó számú kötetet aligha is tudná mind megjelentetni magyarul. Így viszont a legjobb részekből áll módjában válogatni. A Cagliostro! című történetben Dylan (és Groucho) Amerikába látogat, ahol egy hamisítatlan boszorkány és egy hamiskás macska leselkedik rájuk. A Johnny Freakben pedig Dylan kissé szokatlan oldaláról mutatkozik be, amikor befogad egy szerencsétlen sorsú, de zseniálisan tehetséges fiút.

dylandog6.jpg

Természetesen helyt kapnak a börzén új magyar képregények is, bár ezúttal viszonylag kevés újdonságot láthatunk. Igaz, ennek az az oka, hogy számos alkotó hosszabb lélegzetű kiadványon dolgozik vagy éppen komoly felkérésnek tesz eleget – remélhetőleg ezekről is nemsokára többet fogunk megtudni.

Hosszabb kihagyás után ismét önéletrajzi jellegű kiadványt láthatunk Koska Zoltántól, aki a Firka-Comics lezárása óta különböző zsánerekkel kísérletezett. Az egyszerűen Új képregények című, sok rövid történetet tartalmazó füzetben Zoltán mindazzal foglalkozik, ami az utóbbi időben bosszantotta. Az 56 oldalas, fekete-fehér kiadványnak 1000 forint lesz a börzei ára.

koska_ujkepregenyek.jpg

Új képregényt jelentet meg a ZSIGER.hu kiadó is, méghozzá Ambrus Izsák Á. Lucas Grande című humoros westernjét. A színes, 24 oldalas füzet ára a börzén 890 forint, helyszíni dedikálással együtt.

ambrus_lucasgrande.jpg

Egyéb újdonságok a ZSIGER-től: Jáger Attila Zsigerbook című, 52 oldalas, rajzos dedikálásokból és rendelésre készült rajzokból álló gyűjteményes kötete, amelynek különlegessége, hogy a szerző a börzén a címlapra dedikál, valamint új nyomatok Vincze Nórától.

A tavalyi Hungarocomixon már kapható volt a The League of Lube című underground képregény, amelyet akkor szerzője művésznéven és angol nyelven jelentetett meg. Azóta már tudjuk, hogy „Sam Holgersson” és „Frank Zippo” egyaránt Turai Balázst rejti, és a történet most magyar szöveggel is kijön, Latex lovagjai címen, a Nero Blanco Comix kiadásában. A 100 példányban megjelenő, 24 oldalas fekete-fehér füzet ára a börzén 400 forint.

turai_latexlovagjai.jpg

Szintén a Nero Blanco Comix a kiadója egy új képregénytörténeti kiadványnak. Magyarországon évtizedeken át a francia képregény egyenlő volt a Vaillant-nal, hiszen a Francia Kommunista Párt lapcsaládjához tartozó hetilap nálunk is kapható volt. Mi több, jó néhány sorozata – Pif, Placid és Muzo, Bob Mallard, stb. – magyarul is olvasható volt, igaz, többnyire kicsit módosított vagy rövidített változatban, a Fülesben és a Pajtás-lapokban. Bayer Antal lexikonszerűen, megjelenési sorrendjében mutatja be a sorozatokat. A 100 oldalas, A5-ös méretű kötet a börzén 1200 forintért vásárolható meg, címe A Vaillant képregényei, 1945-1969.

vaillant_lexikon.jpg

Folytatódik a Zórád Ernő képregényeit bemutató sorozat. A Tigrisvér Gibson Lavery (Rejtő Jenő) vadnyugati története alapján készült 1969-ben a Magyar Ifjúság számára, a forgatókönyvet Cs. Horváth Tibor írta. A füzethez ezúttal is Haránt Artúr készített színes címlapot. A 28 oldalas képregény ára a börzén 1000 forint.

zorad8_tigrisver.jpg

Különleges kiadvánnyal jelentkezik a Képregény Kedvelők Klubja. A Pajtás egykori szerkesztője, a pár évvel ezelőtt elhunyt Alaksza Tamás által írt képregényeket gyűjtötte össze Kiss Ferenc egy kötetbe, amelynek a címe Az utolsó start. A képregények rajzolói: Zórád Ernő, Sebők Imre és Endrődi István. Az A4-es méretű, 40 fekete-fehér és 40 színes oldalt tartalmazó kötetre a klub előrendelést hirdetett, a börzén néhány példány még vevőre vár, 3000 forintos áron.

alaksza_utolso_start.jpg

A MondoConon négy manga jelent meg a MangaFan kiadónál: a Love.Com 14., a Vampire Knight 18. és a Naruto 27. kötetén kívül a Nana 21., utolsó része. Valószínűleg a Comicsinvest standján kaphatók is lesznek más mangákkal együtt.

nana21.jpg