A Hungarocomix 2016 újdonságai

A képregényes rendezvény előtti elmaradhatatlan újdonság-beharangozó: ezeket a kiadványokat keresd (elsősorban) a december 10-i Hungarocomixon!

A cikk a kiadóktól, szerzőktől kapott információkon alapul. Amennyiben befutnak kiegészítések, frissítjük a listát.

Új magyar képregények

Marabu: Nahát, Dodó!

A harmadik dodóskönyv ugyanolyan, mint az előző kettő, mégis egészen más. Időközben ugyanis megszűnt a Kretén magazin, és bár egy ideig Marabu úgy gondolta, ezzel a Dodók élete is lezárult, hamar meggondolta magát, és a Párkocka blogon megjelentek a 200-as sorszám fölötti újabb stripek. Ám mivel már nem kellett megfelelni a magazin méretéből következő kötöttségeknek, az új képsorok más alakúak, ebből következik a formátumváltás. Mivel pedig a második kötet kiadója is beszüntette tevékenységét, ez most a Nero Blanco Comix égisze alatt jelenik meg, 200 példányos, korlátozott kiadásban. A 64 oldalas kiadvány ára 2.000 forint, a Hungarocomixon 1.500 forint. A rendezvényen jelen lesz az alkotó, és dedikálja művét. Előzetes a Papírmozi blogon.

marabu_dodo3.jpg

Sötét kor: A sámán öröksége 3 és 4

Öt évvel ezelőtt indult ez a honfoglalás előtti/fantasy képregénysorozat, akkor még Árpa Attila kezdeményezésére. Az ötletgazda már rég nincs a projektnél, amerikai kiadója, a Turul Publishing azonban kitartott mellette, de csak digitális kiadásban – a ComiXologyn egyelőre hat rész kapható. Nyomtatásban korábban magyarul megjelent két rész, és a hosszú szünet után most érett meg az idő arra, hogy a jogtulajdonos hozzájáruljon egy limitált kiadás elkészítéséhez. Szabó Jenő író, Fábián István (Fabe) rajzoló és Haránt Artúr színező munkája egyelőre 100 példányban jelenik meg a Nero Blanco Comix kiadásában és a ZSIGER.hu logisztikai támogatásával. Siker esetén a kiadás 2017-ben újabb részekkel folytatódik. Az egyenként 28 oldalas füzetek ára 1.400 forint, a Hungarocomixon 1.000 forint – ahol a szerzők örömmel dedikálják. Előzetes a Papírmozi blogon.

sotetkor3.jpg

sotetkor4.jpg

Vidák Zsolt: Pipien Molestus

Az idei Hungarocomix plakátját jegyző alkotó még egyetemista korában találta ki a Pipien Molestus (avagy szúnyog) konceptjét, amivel akkor el is nyerte a legjobb diplomamunka díját. Azóta lett belőle novella és kiállítási anyag, most pedig végre 152 oldalas képregény. A fekete-fehér kötet zsebkönyv méretű, a képregény nagyrészt szöveg nélküli („12 angol szóval”).

vidak_pipen.jpg

X-Embörök: Baromfivész 1 + 56-os különszám

Az utóbbi években már rendszeresen ellátogat a budapesti képregényes rendezvényekre is a szegedi illetőségű csapat, amely elképzelte, milyen lenne, ha New York helyett Dél-Magyarországon ütnek tanyát a szuperképességekkel rendelkező mutánsok.

A kétrészes Baromfivész első füzete valójában az X-Embörök legelső, eddig ismeretlen kalandját tartalmazza: 1979-ben titokzatos szörnyetegek tartották rettegésben a tanyavilágot. Honnan jöttek, ki tehet erről az egészről, és ki fogja megmenteni az emberiséget, ezekre a fontos kérdésekre kapunk végre választ.

A kiadványhoz jár egy különszám is, amelyben a sorozat egyik ikonikus szereplőjének a múltját idézik fel a szerzők, ezzel tisztelegnek az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei és áldozatai előtt. A két színes füzet együttesen 40 oldalt teszi ki, ára a Hungarocomixon 1.200 forint lesz.

xemborok_baromfivesz.jpg

xemborok_1956.jpg

Világvégi mesék antológia

A Kaméleon Komix kiadó első albuma, a Világvégi mesék egy csupa magyar szerzőt felvonultató, vadonatúj képregény-antológia a Mad Max-filmek szerelmeseinek. Alkotói között az egykori Random-alapítók is feltűnnek: Chavez és Gombalovas például több évnyi hallgatás után egy 40 oldalas, posztapokaliptikus horrorral térnek vissza a hazai képregényes élet sűrűjébe. A kötetben emellett Lakatos István kétoldalas zombivadászata is helyet kapott, valamint egy harmadik képregény is, ami a hazai fejlesztésű Saltlands társasjáték színhelyét, a Sósivatag kőkemény világát mutatja be. A borító Budai Dénes munkája, a szerkesztő és egyben a kiadó a Cafe Postnuclear másik alkotója, Szűcs Gyula.

A szerzők teljes listája: Chavez-Gombalovas-Lakatos-Csátvák-Lossonczy-Szűcs. Az A4-es méretű, 52 oldalas kiadvány ára 2990 forint, a Hungarocomixon 2700 forint lesz.

vilagvegimesek.jpg

Vincze Nóra: Curved Cat Comics (válogatott képregények)

Vincze Nóra első önálló képregénykötete a ZSIGER.hu gondozásában jelenik meg. 32 oldal, színes.

vincze_curvedcat_comics.jpg

Széles Mosoly 12

Fekete Dániel szorgalmasan ontja magából népszerű sorozatának újabb és újabb részeit - idén ez már a negyedik lesz.

szelesmosoly12.jpg

Iron Comics 7

Pár napja már kapható az újságárusoknál a Hosszú Katinka olimpiai és világbajnok úszónő alteregójának az eredetét és kalandjait bemutató havilap hetedik száma. Az alkotók most először vesznek részt standdal a Hungarocomixon, ahol egy kerekasztal-beszélgetésben is részt vesznek. A standon minden bizonnyal kaphatók lesznek a korábbi számok is.

ironlady7.jpg

Dávid Ádám-Németh Gyula: Rabtársak a gulagon

A Gulag Emlékbizottság megbízásából készült ez a képregény, amely Olofsson Placid atya és Menczer Gusztáv példamutató helytállását meséli el. Az ingyenes ismeretterjesztő kiadványt igen nagy példányszámban terjesztik jövő héttől az iskolákban – a megrendelő ígérete szerint néhány darab eljut a rendezvényre.

rabtarsakgulagon.jpg

Ambrus Izsák: Raiz 2.0

A szerző első önálló kiadványa egyszer már elfogyott, és utánnyomás helyett egy módosított verziót mutat be a Hungarocomixon a ZSIGER.hu gondozásában: ez a változat kizárólag képregényeket tartalmaz.

ambrus_raiz20.jpg

És emlékeztetőül néhány olyan kiadvány, amely az októberi börzén debütált, és amelynek az alkotói szintén jelen lesznek a Hungarocomixon, és dedikálnak:

- Ambrus Izsák: Lucas Grande
- Jáger Attila: Zsigerbook
- Koska Zoltán: Új képregények
- Turai Balázs: Latex lovagjai

Reprintek és képregénytörténet

Botond 23

A Szegedi Képregényfesztiválon debütált, budapesti rendezvényen most először kapható Fazekas Attila önálló sorozatának a 23. füzete, amelynek legnagyobb részét az eredetileg 1981-ben, a Fülesben megjelent Divényi történet foglalja el, de van benne új Botond-kaland is.

botond23.jpg

RePrint 3

Ugyancsak Fazekas Attila kiadványa a Verebics Jánossal közös szerkesztésben készülő RePrint magazin harmadik száma. Ebben a leghosszabb képregény a Salamon király kincse H. Rider Haggard, Kiss Ferenc átdolgozásában, Fazekas rajzaival (eredeti közlés: Füles, 1997). Eddig még nem jelent meg sehol Téjlornak egy Jókai-feldolgozása, a címlapon is szereplő rajzolónak néhány korábbi képregénye is van a lapban.

reprint3.jpg

Sebők Imre-sorozat 27: A kétszarvú ember

Folytatja a Windom kiadó a Sebők-életmű kiadását. A történetet Jókai Mór regénye alapján írta Cs. Horváth Tibor, és 84 napi folytatásban jelent meg a Népszavában, 1972-ben.

sebok27.jpg

Kiss Magyar Képregénytörténet 5: Comics delicatessen

Hosszabb szünet után jelentkezik Kiss Ferenc képregénytörténeti sorozata, amely ezúttal egészen különleges ínyencséget tartalmaz: szokatlan hordozókon felbukkanó képregényeket, képregényféleségeket. Ez a kiadvány nagyrészt a befutott előrendelések számának arányában készült.

kiss_comicsdelicatessen.jpg

Különlegességek

Apokrif

Az Apokrif irodalmi folyóirat legújabb számának címlapján a készülő Nyugat+Zombik képregény szereplői láthatók, és egy 10 oldalas részletet is tartalmaz a lap. A teljes képregény a Hungarocomixon még nem lesz kapható, a szerző, Csepella Olivér tájékoztatása szerint azonban még idén eljut a támogatókhoz.

apokrif_nyz.png

Awesomniac: In Ink We Trust

Pápai „Awesomniac” Gábor részt vett az idei Inktober kihívásban, vagyis a hónap minden napján készített egy rajzot. És ezeket most összeszedte egy kiadványban, amelyet 100 példányban jelentet meg a Hungarocomixra. A füzet ára 800 forint, az e célból üresen hagyott címlapra készítendő egyedi rajzzal 1.300 forint.

awesomniac_inkwetrust.jpg

CoMa Comics: Luzid

Ez a nagyrészt szöveg nélküli képregényekből álló, bécsi szerkesztésű antológia 7 alkotó munkája, akik között szerepel a magyar Kozma Klaudia is.

luzid.jpg

Stark Attila: Kuloland

Stark Attila legújabb „kulós” gyűjteménye a Symposion kiadásában jelent meg néhány hete, Budapesten most lesz előre kapható képregényes rendezvényen. A 256 oldalas kiadványban illusztrációk, képregények és „határesetek” keverednek egymással. Ára 5000 forint.

stark_kuloland.jpg

Pál Szabolcs: Alice Csodaországban

16 oldalas füzet Pál Szabolcs könyvillusztrációiból, a ZSIGER.hu kiadásában.

pal_szabolcs-alice.jpg

Symposion

Budapesten mutatkozik be a Symposion legújabb száma is, ám a borítón kívül más információt nem kaptunk. De mivel a kiadó jelen lesz a rendezvényen, majd ott elmondanak és megmutatnak mindent.

symposion66.jpg

Vendégkiadványok

Noha a Hungarocomix a magyar képregények és képregényesek napja, a választék színesítése céljából „befogadtunk” néhány olyan amerikai és európai képregénykötetet is, amelyek különböző okokból lekésték a legutóbbi nagy rendezvényt, az őszi képregénybörzét.

- Blacksad 1: Árnyak között
- Lucky Luke 27: Calamity Jane
- Usagi Yojimbo 15: A kard 2
- Walking Dead 12: Idegenek között