Bécsből, a VIECC Vienna Comic Con 2016-ról jelentjük

logo_vieccviennacomiccon_png.pngA következő sorokban a bécsi VIECC Vienna Comic Con nevű képregényfesztivál tavalyi és idei tapasztalatait fogom összegezni. A rendezvény helyszíne változatlan volt a tavalyihoz képest, ugyanakkor idén egy hangárral kibővítették a lefedett területet. Ez abból a szempontból előnyös volt, hogy egy hangárban már nem fért volna el minden, hiszen a tavalyihoz képest jelentősen nőtt a fesztivál. Ugyanakkor hátránya, hogy a második hangárt viszont még nem töltötte ki a fesztivál volumene. Ennek eredményeképpen az Artist’s Alley, tehát a rajzolók, a meghívott képregényes szupersztárok, illetve az egyéb különböző alkotók nagyon szellősen voltak elhelyezve. Hatalmas kihasználatlan területek voltak a második hangárban. Továbbá én úgy vettem észre, hogy lényegesen kevesebb ember jutott el a második hangárig. Ellenben akár hányszor megfordultam az elsőben, ott kényelmetlenül nagy tömeg gyűlt össze. Tehát látszik, hogy van a fejlődésre és a növekedésre hajlam, illetve szándék, ugyanakkor az egyes standok elhelyezése még hagy némi kívánni valót maga után, hiszen a meghívott képregényesek mondhatni „száműzve voltak” a második hangár végébe.

20161119_190235.jpgA meghívott vendégekkel kapcsolatban leginkább pozitívumokat tapasztaltam. Elsősorban több színész volt jelen, ami jó, hiszen több rajongót mozgatott meg, ugyanakkor az árak magasabban voltak a tavalyinál. Egy éve Christopher Lloyd (Doki a „Vissza a jövőbe” szériákban) dedikálásáért és fotójáért (külön-külön) kellett 50 eurót fizetni, idén viszont legalább 2-3 vendégnél volt ez az árszabás. Azonban míg tavaly magadnak kellett lőni a 25 eurós fotót a sztárvendégekkel, addig idén profi fotósokkal készíttették a fényképeket, melyeket kinyomtatva meg is kaphattak a rajongók a helyszínen. Ez nagy előrelépést jelent a fesztivál szempontjából, hiszen az összes többi európai rendezvényen (pl. Belgiumban, Romániában, Németországban és az Egyesült Királyságban), már ez a megszokott és elvárható színvonal évek óta.

20161119_103224.jpgA meghívott képregényes alkotóknak volt pozitívuma is és negatívuma is. Mint említettem, az elhelyezésük jelentősen rosszabb volt a tavalyinál, továbbá a létszámuk is csekélyebb volt. Tavaly Mahmud Asrar elérhető volt mindenki számára, ellenben most, csak napi egyszer pár óra erejéig lehetett vele dedikáltatni a Panini standjánál. Viszont 14 euróért, azaz két exkluzív borítós német nyelvű képregény megvásárlásáért cserébe kaphattál egy gyors, úgynevezett convention sketch-et is. Tehát az ő „mozgástere” jelentősen limitáltabb-, ugyanakkor a rajongóknak nyújtott szolgáltatás minősége jobb volt. Rajta kívül Achdé az újabb, itthon is megjelent Lucky Luke képregények rajzolója, Adam Hughes és Andy Price voltak a nagy és kiemelkedő nevek a meghívottak között. A tavalyi felhozatal Jae Lee-ből, Giuseppe Camuncoliból, Mahmud Asrarból és Emanuela Lupacchinoból állt. Ők mindnyájan szuperhős-orientáltak, ugyanakkor a rendelhető rajzok és megszerezhető dedikálások jóval inkább elérhetőek voltak.

20161119_113124.jpg

20161119_142943.jpgVégezetül pedig a meghívott cosplayesekről ejtenék néhány szót. Tavaly kevesebb volt a profi cosplayes, viszont számomra szimpatikusabbak és közvetlenebbek voltak (pl. Lee Anna Vamp). Az idei 8-10 meghívottból nem egyet láttam, akik folyton csak ültek az asztaluk mögött és nyomkodták a telefonjukat, vagy egymást szórakoztatták és lőtték a selfieket, illetve elfáradtak és pihentek. Nem beszélve Fae La Blanche-ről, aki föl-le rohangált, mint a mérgezett egér és kifejezetten ellenszenvesnek bizonyult. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de a profi cosplayesektől elvárná az ember, hogy jobban rajongó-orientáltak legyenek. Ha maguk szórakoztatása miatt vesznek részt, akkor mehetnek akár civilben is.

20161119_164224.jpgÖsszegezve a szervezés nagyon jó volt és látszik, hogy próbálják kibővíteni a rendezvényt. Míg tavaly képregény centrikusabb volt az egész, idén próbáltak minél több műfajból viszonylag sokat felvonultatni. Ez nem mindig jó ötlet, hiszen az efféle törekvésnek előnye és hátránya is van. Személy szerint - mint képregényrajongónak- nekem a tavalyi jobban tetszett, ugyanakkor idén is jól éreztem magam és sok új emberrel ismerkedhettem meg. Külön ki kell emelni, hogy a környező országokban is egyre jobban elterjed a VIECC, így nem egy magyar honfitárssal lehetett összefutni a rendezvényen. Végezetül, mindenképp ott leszünk jövőre is!

20161120_154025.jpg