Utolsó kommentek

Beszélnek róla

Képregény Blog

A Magyar Képregény Szövetség blogja

Hirdetés

MKSZ a Facebookon

Marvel + különszám 2015/2: Végtelen háború - Ekultura.hu

2015.07.02. 07:37 :: Képregényblog

marvelplusz_ksz2015_2.jpg"Az az egyik legizgalmasabb a Végtelen Háború képregénysorozatban, hogy miközben élvezzük ezt a mindent felemésztő és mindent felborító káoszt, tényleg apróságokon és kicsiny részleteken múlik a világ sorsa... kapkodjuk a fejünket, és éppen az egyik szál történéseibe merülünk bele, de a következő pillanatban valami olyat mutathat Jim Starlin, ami minden korábbi elképzelésünket semmissé teszi."

Szabó Dominik ajánlója az Ekultura.hu portálon olvasható.

 

Szólj hozzá!

Címkék: amerikai képregény marvel+

Stílusgyakorlatok 27: Rendőrségi helyszínelők

2015.07.01. 06:40 :: Képregényblog

Folytatjuk Matt Madden stílusgyakorlatainak a magyar nyelvű netes közlését.

mattmadden27.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: amerikai képregény matt madden

Előkészületben, 2015. július

2015.07.01. 06:30 :: Képregényblog

Tudomásunk szerint az alábbi képregények jelennek meg a közeljövőben.

2015 július:
- Asterix 18: Caesar babérkoszorúja (Móra, könyves - július 15.)
- Batman 9 (Kingpin, újságos - július közepe)
- Hihetetlen Pókember különszám 2015/1 (Kingpin, újságos - július 8.)
- Lucky Luke 23: Az éneklő drót (Pesti Könyv, újságos+könyves)
- Marvel + 22 (Kingpin, újságos - július 8.)
- Peter Parker Pókember 22 (Kingpin, egyéb)
- Titánember 3 (újságos - július 14.)

További képregények előkészületben:

- A Rejtő-Korcsmáros sorozat következő része (A szőke ciklon) ősszel jelenik meg a Képes Kiadó gondozásában.
- A Windom kiadó a következő két Sebők Imre képregényét a nyár elején tervezi megjelentetni.
- A Képregény.hu anyavállalata, az Ulpius-ház csődvédelmi eljárása miatt kénytelen volt leállítani a Walking Dead kiadását. A napokban tudatta a Facebookon, hogy várhatóan egy másik kiadó fogja folytatni a sorozatot.

1 komment

Marvel + Hulk - kritika

2015.06.30. 10:04 :: Bayer Antal

marvelpluszksz2015-3.jpgMíg korábban Hulk legfeljebb vendégszereplőként tűnt fel magyar nyelvű képregényekben, az Új Marvel Extra óta tisztán látható a Kingpin kiadó törekvése, hogy jobban megismertesse ezt a különleges és mind fiktív élettörténetében, mind képregényfiguraként hányattatott sorsú karaktert. Azt sem nehéz kitalálni, hogy Harza Tamás kiadóvezető-főszerkesztő-fordító kedvence az a bő tíz éves időszak, amelyben Peter David írta a szaggatott gatyás zöld behemót történeteit.

Amikor az 1960-as évek elején Stan Lee megalkotta Hulkot, már csak az atomrobbanásos-gammasugárzásos eredettörténet is azt sugallta, hogy egy fékezhetetlen erő allegorikus ábrázolásával a technológiai fejlődés elkapkodott (vagy annak érzékelt) alkalmazásának a veszélye járhatott a fejében. Bár Hulk eredetileg nem volt különösebben buta, idővel azt a sztereotípiát erősítették Lee és követői, hogy valójában azt a primitív erőt jelképezi, amelyet csak végszükség esetén lehet bevetni a „jó ügy” oldalán, amikor már nincs helye gondolkodásnak, még Hulk kiszámíthatatlan rombolását is muszáj vállalni a végső pusztulás elkerülése végett.

Szólj hozzá!

Címkék: hulk amerikai képregény peter david dale keown

Scaremonger - Indiegogo kampány egy magyar horror antológiáért

2015.06.30. 08:01 :: Képregényblog

scaremonger_indiegogo.jpg

"Az antológia 72 oldalán több groteszk és sötét tónusú grafika formájában taglalunk olyan kérdéseket, amelyekkel minden ember találkozhat a hétköznapok során: egyaránt felbukkan a modern társadalom kritikája, az egyén személyisége és fejlődése, a magány, a szerelem, csakúgy, mint az álomszerűen absztrakt, már-már abszurd gondolatok. Csáth Géza adaptációtól (A kályha, A kék csónak novellák ) kezdve egészen a baljós Gyertya Erőd foglyainak szenvedéséig, a nyolcvanas évek gengszterfilmjeiből merítő, embertestbe bújtatott állatok kaszabolásáig tart a spektrum, minden alkotóból egy-egy különleges szeletet megmutatva. "

Borbás Bence és csapata egy Indiegogo-kampány keretében szeretné 300 példányban megjelentetni tematikus antológiáját a 2015. októberi képregénybörzére.

További információk és támogatási lehetőség itt.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar képregény borbás bence scaremonger

Stílusgyakorlatok 26: Délidő

2015.06.26. 11:09 :: Képregényblog

Folytatjuk Matt Madden stílusgyakorlatainak a magyar nyelvű netes közlését.

mattmadden26.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: amerikai képregény matt madden

Batman 8

2015.06.26. 09:16 :: Képregényblog

batman08.jpgMegjelent a Batman képregénymagazin 8. száma, kapható az újságárusoknál. A Denevérember soron következő kalandja mellett ismét a Gotham City Ragadozók egyik története olvasható a lapban.

Mintaoldalak a Kingpin kiadó honlapján.

Szólj hozzá!

Címkék: batman amerikai képregény gotham city ragadozók

Stílusgyakorlatok 25: 99-es terv a világűrből

2015.06.24. 16:20 :: Képregényblog

Folytatjuk Matt Madden stílusgyakorlatainak a magyar nyelvű netes közlését.

mattmadden25.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: amerikai képregény matt madden

Pierre Wazem: Barangolás(ok) - Ekultura.hu

2015.06.24. 13:56 :: Képregényblog

wazem_barangolasok.jpg"A Barangolás(ok) egyenesen kötelező olvasmány minden képregény-rajongó számára – kevés ennyire finom, hangulatos és érzelmekben gazdag kötet jelenik meg itthon. Mellesleg bátran ajánlanám azoknak is, akik ritkán vesznek kezükbe képregényt, hátha ezután már gyakrabban fogják tenni."

Szabó Dominik írása az Ekultura.hu portálon olvasható.

Szólj hozzá!

A Holokauszt a képregényekben - beszámolók a kiállításmegnyitóról

2015.06.24. 13:52 :: Képregényblog

Az Izraeli Kulturális Intézetben június 22-től szeptember közepéig látható képregénykiállításról beszámoló írások:

- A képregény egyszerű eszközökkel ábrázolja a holokauszt traumáját és komplexitását (Könyvesblog)

- Élvezzük a holokauszt-képregényeket! (Librarius.hu)

- Gyógyító képregények (Budapest Info, a főváros hivatalos turisztikai honlapja)

- Buborékba zárták a szenvedést (Népszabadság)

- Rajzolj nekem egy családot (Prae.hu)

- Beszélgetés Mózer Júliával, a kiállítás kurátorával (atv.hu)

- Fotógaléria az Izraeli Kulturális Intézet honlapján

Szólj hozzá!

Nero Blanco Comix 9 (Szeged Független Városállam) - kritika

2015.06.23. 13:11 :: NickelADeón

NeroBlancoComix 9.jpgA Nero Blanco Comix, Bayer Antal kizárólag magyar képregényeket közlő szerkesztői magazinjának kilencedik száma a 6. Szegedi Képregényfesztiválra jelent meg, 2014 novemberében.

„Nem tartozom azok közé, akik szerint a politikát távol kellene tartani a képregénytől... Ehhez a kiadványhoz a legutóbbi választások eredményének egy rövid kommentálása adta az alapötletet. Szabó Zoltán Ádám szegedi képregényes ismerősöm tette fel a költői kérdést, hogy mi kellene Szeged független városállammá nyilvánításához. Amikor megkerestem néhány alkotót az ötlettel, mind lelkesen vállalták, bár a határidő rövidsége miatt pár szerzőről le kellett mondanunk... Hogy aztán ki mit hoz ki a témából, arról fogalmam sem volt” - írja Bayer Antal a füzet bevezetőjében.

Az antológia megint nagyon vegyes hangú és képi világú, a Nero Blanco Comix-sorozat legtöbb részével harmóniában. Sajnos ez az összhang magán a kiadványon belül épp emiatt nincs meg, a műfaji és vizuális keveredés elnyom bizonyos műveket, egyes műveket pedig – ez talán nem olyan erős – elég lett volna monitoron látni, elolvasni.

Kilenc történet van a füzetben a prológussal és epilógussal együtt. Ez a keret, mint szervező erő kevés. Nincs, ami kohéziót alakítson ki a sztorik között. Egy motívum (a cím) ehhez nem elég. Van, aki a kerettörténet szerint alkotott, van, aki ügyet se vetett rá. Az alap: Nero Blanco, egy gazdag, késő húszas-korai harmincas zsúrfiús alak, aki amióta Bayer Antal megalkotta, nem találja (de keresi) a helyét és a szerepét, beüti a fejét egy este, és ettől átkerül egy másik, valóságosnak tűnő világba, ahol egy másik bolygó hollandina, a rejtői nevű Pepita Ofélia Szeged, a függetlenedett városállam királynője. Mark Twainnek könnyebb volna fejbe kólintva egy jenkit a dínók közé visszaküldeni, mint ebből könyvet írni.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar képregény nero blanco comix

Képregények a SZAFT-on, 2015. június 25-27

2015.06.23. 08:45 :: Képregényblog

szaft2015.pngA KAFF-fal párhuzamosan zajlik Kecskeméten június 25. és 27. között a SZAFT, a Szabad Animációs Filmkészítők Fesztiválja, amelyen a Magyar Képregény Szövetség tagjai és barátaik is részt vesznek közös rajzolással és kiállításokkal.

 A SZAFT helyszíne a Tudomány és Technika Háza. Itt lehet találkozni minden nap Erhardt Domonkos és Sárdi Katalin rajzolókkal, akik a képregényes rendezvényekről jól ismert Comic Jam rögtönzésekkel várják az érdeklődőket.

 A helyszínen lesznek kiállítva Fritz Zoltánnak (aki egyben a SZAFT zsűri tagja) a Filmvilágban megjelent Filmstrip képsorai, valamint a Direkt fanzin 8-as, "Before and After" alcímű számának az anyaga, amelyben többek között Haránt Artúr, Fórizs Gergely, Fehér Zoltán, Felvidéki Miklós, Győri Tibor, Szabó Levente, Fritz Zoltán, Stark Attila, Csordás Dániel és Tebeli Szabolcs képregényrajzolók munkái is szerepelnek.

Szólj hozzá!

Címkék: szaft magyar képregény fritz zoltán erhardt domonkos direkt fanzin sárdi katalin

Képregényolvasó Patrick Macnee

2015.06.23. 07:38 :: Képregényblog

Bár néhány filmje bekerült a magyar mozikba és/vagy tévékbe, Patrick Macnee angol színész nem különösebben ismert hazánkban. Mégis beválogattuk a képregényolvasó hírességek közé, mert leghíresebb szerepében, John Steedként legalább három alkalommal tart a kezében képregényt - mindháromszor Tintint, ráadásul ebből kétszer franciául. De nem csak a dolog szokatlan gyakoriság  miatt gondoltuk érdekesnek megmutatni, hanem azért is, mert a sorozat, amelynek Steed a főszereplője, nem más, mint a The Avengers, avagy a Bosszúállók. Akik viszont nem a Marvel szuperhősei, hanem brit titkos ügynökök - a kultikus széria 1961-ben, évekkel az amerikai képregény első füzetének a megjelenése előtt indult.

johnsteed_avengers_tintin.jpg

johnsteed_avengers_tintin2.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: tintin francia belga képregény képregényolvasó híresség patrick macnee

Titánember 1 - Ekultura.hu

2015.06.23. 07:14 :: Képregényblog

titanember01_1.jpg"Titánember története összességében kellemes meglepetést okozott, bárkinek nyugodt szívvel ajánlom, akár még azoknak is, akik nem rajonganak kifejezetten a szuperhősökért."

Süli Kristóf írása az Ekultura.hu portálon olvasható.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar képregény titánember

A Mohács kommandó 2 - kritika

2015.06.22. 12:30 :: NickelADeón

fazekas_mohacs2.jpgBár az első oldal nagy városképe és a második katonai felvonulása jóval részletesebb, kidolgozottabb, mint a zárókép a második oldalon - szurdokból a hegyek felé kibukkanó konvoj -, mégis ez ejt rabul. Beleakad a szemem. Percekig nézegetem a különféle vonalvastagságok, tónusok, árnyékolások játékát. Klasszikus hegyábrázolás, klasszikus alatt itt a világ legjobb rajzait értve. Maga a grafikus vagy egy másik rajzoló lehet, hogy legyint erre. Lehet, hogy valami személyes dolog ez, ennek az egyszerű hegyrajznak a varázsa, emlékekből és hozzájuk kapcsolódó utólagos érzelmekből táplálkozik, de minden részlet és az egész is megnyugtat, elveszek benne, bennük, a vonalakban.

Gyönyörű tizennyolc oldalt tartalmaz A Mohács-kommandó második száma. És ha elképzelem, hogy ezek nagy alakú eredetiben még szebbek, nagyon örülök, hogy van egy Fazekas Attilánk, aki méltó a nagy európai, amerikai vagy japán - már talán mondható így - analóg mesterekhez. Sajnos a borító - szinte szokás szerint - nem mutatja meg a belső oldalak szépségét.

Kezdjük elölről. A Sci-fi klasszikusok képregényben (amely cím kissé érthetetlen, hiszen ezek friss művek, instant klasszikusnak minősíteni viszont - fura) sorozatban megjelent Bán Mór író és Fazekas Attila rajzoló A Mohács Kommandó című alternatív történelmi képregényének második része.

Szólj hozzá!

Címkék: bán mór magyar képregény fazekas attila

Minyonok 1: Banana!

2015.06.22. 07:28 :: Képregényblog

minyonok1.jpg2011-ben, a Gru (Despicable Me) című animációs filmben jelentek meg először a Minyonok. A karakterek azóta olyan nagy népszerűségre tettek szert, hogy a főszereplésükkel, 2015-ben egész estés animációs mozifilm készült. A képregény a minyonok világába vezet el minket, egy oldalas, rendkívül humoros történetekben mutatja be ezeket a kedves, különös lényeket.

Az író, Didier Ah-Koon elsősorban storyboard készítőként és filmrendezőként ismert, míg a rajzoló Renaud Collinnek ez a második komolyabb sorozata. Az egyoldalas, szöveg nélküli képregények eredetileg a Spirou magazinban jelentek meg.

A képregény kapható a nagyobb újságárusoknál és a könyvesboltokban.

A kiadó honlapja.

Szólj hozzá!

Címkék: francia belga képregény minyonok didier ah koon renaud collin

2015. június 26-július 11: Képregénykiállítás a pesti Árkádban

2015.06.22. 07:20 :: Képregényblog

kepeskiado_arkad.jpg

"Június 26-tól július 11-ig óriási Képregény-kiállítás a budapesti ÁRKÁD-ban! Gyere és éld át testközelből az eredeti Rejtő Jenő-képregények varázsát! Ha velünk tartasz, találkozhatsz az 501-es légió Csillagok háborúja jelmezeseivel és sok más szuperhőssel is."

Részletes program az Árkád honlapján

 

Szólj hozzá!

Love.Com 11, Nana 18, Vampire Knight 12, Naruto 23 - Kilencedik.hu

2015.06.19. 15:26 :: Képregényblog

naruto23.jpgFarkas Dávid szokásához híven "csomagban" írt kritikát a tavaszi MondoConra megjelent négy mangakötetről. A cikk a Kilencedik.hu portálon olvasható.

Szólj hozzá!

Címkék: naruto nana vampire knight japán képregény love.com

Stílusgyakorlatok 24: Fantasy

2015.06.19. 08:38 :: Képregényblog

Folytatjuk Matt Madden stílusgyakorlatainak a magyar nyelvű netes közlését.

mattmadden24.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: amerikai képregény matt madden

Jönnek a Minyonok - interjú Simon Istvánnal

2015.06.18. 16:32 :: NickelADeón

minyonok1.jpgPár nap múlva, a világpremierrel egyidőben a leginkább a Lucky Luke sorozat hazai kiadójaként ismert Pesti Könyv megjelenteti a Minyonok című képregényt. Simon Istvánnal, a kiadó vezetőjével készítettünk villáminterjút.

Lénárd László: Hogyan került sor a képregény kiadására?

Simon István: A Lucky Luke kiadási jogait kezelő cégcsoport, illetve ennek alkiadója, a Dupuis keresett meg minket azzal, hogy a Minyonok című animációs filmhez kapcsolódva világszerte kiadnak képregényt. Ezek mutációihoz kerestek partnereket. Hamarabb nem jelenhetett meg a világpremiernél, így a mi változatunk június 20-án kerül a boltok polcaira. Maga a kiadvány egyoldalas történeteket tartalmaz egy laza kerettörténetre felhúzva, epizódokat a minyonok életéből. Eredetileg a Spirou magazinban jelentek meg az egyes oldalak, ezeket szerkesztették egy, illetve eddig összesen két kötetbe.

Szólj hozzá!

Címkék: simon istván francia belga képregény minyonok

Képregényolvasó Troggs

2015.06.18. 15:44 :: Képregényblog

Ezúttal nem egy filmből kivágott jelenettel folytatjuk a "képregényolvasó hírességek" bemutatását, bár valószínűleg ez sem egy teljesen spontán kép - és ebben is Lucky Luke kötetek vannak a fiatalemberek kezében.

A ma már legfeljebb a Wild Thing című számukról ismert The Troggs angol popbandáról van szó (bár egyesek szerint ők inkább "őspunkok", mint popegyüttes). A kép a Spirou magazinnak egy Lucky Luke különszámában jelent meg, több más (főleg a francia közönség számára ismert, mint például Sheila, Adamo és a Les Parisiennes) celebbel egyetemmel, akiknek minden bizonnyal a kiadó nyomta a kezébe a kiadványokat. Arról nem szól a fáma, hogy tudtak-e franciául, vagy csak a képeket nézegették ilyen elmélyülten.)

troggs_luckyluke.jpg

(Filológiai érdekesség, hogy a Wild Thing nem saját száma volt a Troggsnak, hanem egy Chip Taylor nevű amerikai zenész írta 1965-ben, aki ekkor még aligha sejthette, hogy tíz évvel később lesz egy Angelina Jolie nevű unokahúga - mindkettőjük születési családneve Voight.)

Szólj hozzá!

Címkék: lucky luke francia belga képregény képregényolvasó híresség troggs

Titánember 1 - Magyar Narancs

2015.06.18. 11:44 :: Képregényblog

titanember01_1.jpgÚjabb kritika készült a Titánember 1. számáról, ezúttal a Magyar Narancsban. Baski Sándor rövid írása a Visszhang rovatban jelent meg.

Épp ideje volt már, hogy terroristák támadják meg a Paksi Atomerőművet. Miért mindig New York kerül végveszélybe? Csak a hanyatló Nyugatnak lehetnek szupergonoszai és szuperhősei?

Tavaly megjelent ugyan egy Magyar Szuperhős Mesék című kiadvány, de az a serdületlen fiatalokat célozta meg, ráadásul a képek helyett a szöveg dominált benne. Így aztán, ha nem számítjuk Pálfi György emlékezetes szkeccsfilmjének Táltosemberét, akkor az első kortárs magyar szuperhős titulusa Titánembernek jár.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar képregény vadas máté titánember juhász nagy gábor

Stílusgyakorlatok 23: Szerelmi gyakorlat

2015.06.18. 08:48 :: Képregényblog

Folytatjuk Matt Madden stílusgyakorlatainak a magyar nyelvű netes közlését.

mattmadden23.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: amerikai képregény matt madden

Képregényolvasó Pierre Barouh

2015.06.17. 21:05 :: Képregényblog

Túl hosszú ideje alvó rovatunkat folyatva megint találtunk néhány képet, amelyen híres emberek olvasnak képregényeket.

Az első Pierre Barouh, aki Az egy férfi és egy nő című film (1966) egyik jelenetében egy Lucky Luke-albumot olvas. (Egy másik jelenetben Anouk Aimée pedig egy Asterix-kötettel látható, de erről sajnos nem találtunk képet.)

unhommeunefemme_luckyluke.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: lucky luke francia belga képregény képregényolvasó híresség pierre barouh

Honvédek és huszárok lengyel földön - kritika

2015.06.16. 13:03 :: NickelADeón

HonvedekHuszarok.jpgA Merénylet Szarejavóban-nal párhuzamosan jelent meg egy másik képregényválogatás, szintén az Első Világháború témájában. Ez a kiadvány a Varsói Magyar Kulturális Intézet kezdeményezésére szerveződött, Takács Eleonóra projektvezetésével, és Molnár Ferenc háborús tudósításaiból készült képregényeket tartalmaz Bayer Antal feldolgozásában, felkért rajzolókkal.

Az eltérő koncepcióból kifolyólag a Honvédek és huszárok lengyel földön antológiaként is megállja a helyét, mivel egy szerző művei alapján egy szerző adaptálta a munkákat, sokkal egységesebb kötet valósult meg. A Lengyel Intézet eredetileg egy emlékező vándorkiállításra (az első VH galíciai frontja) készíttette a képregényeket, ezeket szervezték egy kiadványba.

Elsőre szembe tűnik a fedlap, ha lenne még „Az év képregényborítója” szavazás, szerintem erősen esélyes lett volna Németh Gyula műve. Ilyen szép és jól elrendezett grafikát ritkán látni (sajnos) hazai borítókon (kötetbeli képregénye viszont már nem ennyire erős). A következő, ami szembetűnik az adaptációhoz, az átdolgozáshoz való hozzáállás Bayer Antal részéről. Az általában megszokott, szövegközpontú attitűd itt eltűnik, Molnár Ferenc művei következetesen képregénnyé transzformálódnak, sokszor szöveg nélkül.

Szólj hozzá!

Címkék: molnár ferenc lakatos istván csordás dániel bayer antal magyar képregény pintér márk fritz zoltán sváb józsef matheika gábor felvidéki miklós takács eleonóra németh gyula ábrai barnabás barta szabolcs macgill karina szádeczky-kardoss lajos