Utolsó kommentek

Beszélnek róla

Naptár

május 2015
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  <
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

MKSZ a Facebookon

Állandó oldalak

Képregény Blog

A Magyar Képregény Szövetség blogja

Hirdetés

Előkészületben

2015 május:
- Batman 7 (újságos)
- Blekket: Ujj Zsuzsi (egyéb)
- EpicLine 12 (egyéb)
- Dylan Dog 3: A démon szépsége (egyéb)
- Épregény-antológia (egyéb)
- Fritz Zoltán: Fritz'Strips (egyéb)
- Jáger Attila: Before Zsiger (angol verzió, egyéb)
- Pertti Jarla: Cserep kapitány (egyéb)
- Koska Zoltán: A Titkos Társaság 1 (egyéb)
- Kovács-Jáger: Vacsora GMo-val (egyéb)
- Lucie Lomová: Lőttek az előadásnak (egyéb)
- Marvel + 21 (újságos)
- Peter Parker Pókember 21 (egyéb)
- Titánember 1 (újságos)
- Pierre Wazem: Barangolás(ok) (egyéb)
- Zórád Ernő-sorozat 5: Salamon király kincse (egyéb)
2015 június:
- Batman 8 (újságos)
- Hihetetlen Pókember 21 (újságos)
2015 július:
- Batman 9 (újságos)
- Marvel + 22 (újságos)

MKSZ a Facebookon

Alfabéta-interjúk: Garisa Zsolt & Kissferi

2015.05.04. 08:25 :: Komornik Eszter

A "kép-regény" kategória ötödik jelöltje Az ellopott futár, amelynek a forgatókönyvét Kiss Ferenc, képi narratíváját pedig Garisa H. Zsolt jegyzi. Zsoltot elsősorban külföldi munkáiról és Rejtő-adaptációiról kérdeztem, Ferit pedig fáradhatatlan törekvéseiről a magyar képregényekkel kapcsolatban.

garisa.jpg

Zsolt, ha jól számolom, több mint tíz éve már, hogy Korcsmáros-felújításokat csinálsz. Hogy kezdődött a dolog? Mikor kezdtél a Képes Kiadónak dolgozni?

Zsolt: Jól számolod. 2002-ben indult a sorozat Az Elátkozott Parttal. Az előzményekhez hozzátartozik az is, hogy Varsányi Ferenc (a rendező) már ősidők óta szeretné megcsinálni a Piszkos Fredet egész estés rajzfilmben. Úgy alakult, hogy én tervezem a figurákat, meg általában a dizájnt ehhez. Akkoriban készült egy interaktív CD-Rom a rajzfilm prezentálásához, hogy hogyan is nézne ki, mennyi pénz kellene hozzá, mennyi időbe telik megcsinálni, stb. Ez a CD jutott el Korcsmáros Péterhez, és tulajdonképpen ennek köszönhető, hogy megismerkedtünk. Péter elmondta, hogy szeretné újra kiadni édesapja Rejtős képregényeit nagyobb méretben, mint a Fülesben anno fekete-fehérben. Ekkor jött az ötlet, hogy ne csak egy szimpla újrakiadás legyen, hanem legyen az egész színes, a szöveg sokkal inkább kövesse a regényt, és a hatvanas évek autóit, háttereit cseréljük ki a harmincas évekéire (mint a regényben, ugye). Valahogy így kezdődött...

Szólj hozzá!

Címkék: rejtő jenő kiss ferenc magyar képregény garisa zsolt alfabéta-díj budapesti képregényfesztivál

Lucie Lomová-interjú

2015.05.03. 08:44 :: Bayer Antal

lucie-lomova-foto-robert-sednik.jpgA képregényfesztivál egyik kiemelt vendége lesz a cseh Lucie Lomová. Bayer Antal készített vele interjút e-mailben ebből az alkalomból.

Bayer Antal: Dramaturgiát tanult, és egy évig dolgozott is ezen a területen. Miért hagyta ott a színházat, és miért tért vissza ehhez a témához a képregényeiben?

Lucie Lomová: 1989 augusztusában kezdtem dolgozni a színháznál. Nem terveztem meg, hogy meddig leszek ott, de három hónappal később kitört a forradalom, és minden felfordult. Egy nagyon szép évadot töltöttem Šumperkben az Észak-Moráviai Színháznál, de aztán úgy döntöttem, hogy hazamegyek Prágába, és szabadúszóként fogok dolgozni, ami akkoriban még nem volt könnyű. Egy ideig újságíróként dolgoztam, de hamarosan elkezdtem főként képregényeket készíteni. A mai napig nagyon szeretem a színházat, és közel is áll hozzám, nemcsak mint művészeti ág, hanem az egész kulisszák mögötti világ, ahol az emberek között nagyon szoros kapcsolatok léteznek, és teljes mértékben az együttműködésen és a kölcsönös bizalmon múlik minden. Egy előadáson dolgozni valóságos hullámvasút, de nyilvánvalóan egészen más, mint egyedül, otthon rajzolni képregényeket. Színházi alkotóként és kritikusként is rendelkezem tapasztalatokkal, így hát amikor egy színházi magazin felkért arra, hogy készítsek nekik egy képregényt, természetes volt a számomra, hogy ezt a miliőt válasszam. Az első ilyen képregényem volt a Tyl őrjárata, és amikor jött egy újabb felkérés, úgy határoztam, hogy kipróbálok egy színházi környezetben játszódó detektívtörténetet.

BA: Hogyan kezdett képregényeket készíteni? Cseh vagy külföldi hatások érték inkább? Kik voltak régen a kedvenc karakterei és alkotói, és kiket kedvel most?

LL: Gyerekkorom óta rajzolok és írok. Imádtam az anyukámtól örökölt Punťa képregényeket az 1930-as évekből, csakúgy, mint a cseh képregény egyik mérföldkövét, a Rychlé šípy (Gyors nyilak) sorozatot, amelyben öt fiú él át különböző kalandokat. Ezt a mai napig népszerű sorozatot Jaroslav Foglar írta, és Jan Fischer vagy Marko Čermák rajzolta. Ötéves koromban a család Chicagóba költözött, mert parazitológus apám állást kapott az ottani egyetemen. Ekkor fedeztem fel a színes tévét, a hosszú vasárnap délelőtti rajzfilmsorozatokkal meg az amerikai képregénymagazinokat, és teljesen lenyűgöztek. Egy év után, 1970-ben visszatértünk Csehszlovákiába, ami hideg zuhanyként ért, és elkezdtem arról álmodni, hogy visszamegyünk Amerikába. Azt hiszem, ez az amerikai év hatalmas hatást gyakorolt rám, de valójában minden hatott rám, amit láttam, olvastam vagy átéltem. Nem tudnék csak egy-két dolgot kiemelni. Mindig szerettem a szecessziós stílusú illusztrációkat, mint például Artuš Scheineréit, de szeretek olyan cseh rajzolókat is, mint Radek Pilař, Helena Zmatlíková és persze Josef Lada, aki valószínűleg a legismertebb, ő illusztrálta Jaroslav Hašek könyvét, a Svejket.

Szólj hozzá!

Címkék: cseh képregény budapesti képregényfesztivál lucie lomová

Alfabéta interjúk: Cloudy Team

2015.05.01. 15:23 :: Komornik Eszter

They say it's your birthday címmel jelent meg a Cloudy Team második Beatles-képregénye, ami idén a "kép-regény" kategória öt legjobbja közé került. A velük készült interjúban a csapat nem csak saját stílusáról és témaválasztásairól is vallott, de azt is elárulták, kire tekintenek példaképként a jelöltek közül.

cloudy.jpg

 Kérlek, mutatkozzatok be néhány mondatban! Hány tagú a csapat, kikből áll? A képregénykészítésen kívül mivel foglalatoskodtok?

Bár a csapat az indulástól fogva három tagból áll, mégis jobban szeretjük, ha mindenhol csapatként emlegetnek bennünket, egységesnek tekintenek. Nem is nagyon szeretünk így különálló személyekként beszélni magunkról, tulajdonképpen azért, mert nem tudunk mindenkit behatárolni, hogy mi a feladata, mivel mindenki részt vesz mindenben. Ezáltal tényleg elég egységes a csapat, volt már hogy egy adott történetből egy részt egyikőnk írt, majd továbbadta és egy másikunk folytatta. Ugyanez vonatkozik a rajzolásra is. Mindenben segítünk egymásnak, és mivel eléggé rá tudtunk hangolódni egymásra, így a rajz is elég egységesen megy. Van, hogy a vázlatokat passzolgatjuk egymás között, és egy teljesen másik személy rajzolja át, úgy, hogy mások ebből semmit nem érzékelnek. Anno az alakuláskor, 2013-ban a Sweetest Poison első kötete idején sem volt ez probléma, de azt hiszem mondhatjuk, hogy azóta még jobban összekovácsolódtunk.

Lényegében mindannyian tanultunk rajzot a művészeti iskolákban, ahova jártunk, még az első számú írónk is rajz szakon volt. De mivel mindannyian szeretjük az egyéb kreatív dolgokat, így csinálunk mást is a csapaton belül, a képregénykészítésen kívül: a munkáinkhoz kapcsolódóan kulcstartókat, kitűzőket, könyvjelzőket készítünk, meg ami még majd eszünkbe jut.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar képregény alfabéta-díj cloudy team

A 11. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál tervezett programja

2015.05.01. 08:37 :: Képregényblog

feszttimelinejav_copysmall.jpg

Elkészült a fesztivál programja. A rendezők a programváltoztatás jogát fenntartják (de remélik, nem kerül rá sor).

„A” terem

 11.00: A fesztivál hivatalos megnyitója és a nemzetközi vendégek bemutatása

11.30: Régi kedvencek: Bucó, Szetti és Tacsi – beszélgetés az egykori alkotókkal, Békési Sándor, Verebics János és Haui József rajzolókkal (reméljük, a figurák megalkotója, Marosi László is el tud jönni). A beszélgetés során levetítjük az egyetlen létező Bucó... rajzfilmet, a címe Az ékszertolvajok (7 perc)

12.00: Hubby: az új gyerekkönyves szervezet és a képregény

12.30: Francia nyelvű képregények: beszélgetés Pierre Wazem (Svájc) és Ptiluc (Franciaország) képregényalkotókkal

13.00: A képregény és a társművészetek: beszélgetés Typex (Hollandi) és Lucie Lomová (Csehország) képregényalkotókkal

13.30: Az Alfabéta-díjak és a Korcsmáros Pál-díj átadása. A Korcsmáros Pál-díjas Kiss Ferencet Kertész Sándor köszönti.

14.00: Magyar hangja Csőre Gábor – beszélgetés az ismert színésszel, szinkronszínésszel

14.30: Comic Battle, a „képregénycsata”, hazai és külföldi alkotók rögtönzése

15.00: Bemutatkozik a Szegedi Képregényfesztivál

15.30: Fabio Celoni: beszélgetés számos Disney- és Bonelli-képregény olasz rajzolójával

16.30: Ilyen volt a 11. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál – záró beszélgetés a vendégekkel

 

„B” terem

 11.00: Sci-fi képregényes műhelyfoglalkozás

11.30: Építészek, ha képregényt rajzolnak: bemutatkozik az Épregény antológia

12.00: Magyar képregénymagazinok: az EpicLine sorsa, a Titánember indulása

12.30: Helyzetjelentés közösségi finanszírozásban készülő magyar képregényekről: A Hegy, A Halál temploma

14.00: Képregények irodalmi folyóiratokban: kerekasztal-beszélgetés a Roham, a Műút és a Szépirodalmi Figyelő szerkesztőivel

 14:30: A Kingpin kiadó tervei (Pókember, Batman, stb.), Harza Tamás kiadóvezető előadása

15.00: Szuperhősök testközelben, színdarab Korcsmáros András és társulata előadásában

Szólj hozzá!

Címkék: budapesti képregényfesztivál

Art Comix pályázat: az MKSZ és a Libri kiadó közös közleménye

2015.04.28. 12:15 :: Képregényblog

MKSZ_Libri_palyazathoz.jpgAz Art Comix kéregénypályázat kiírói, a Libri kiadó és a Magyar Képregény Szövetség arra a döntésre jutottak, hogy a pályázatot 2015-ben nem hirdetik meg. A döntés oka, hogy meghiúsult a tavalyi nyertes műnek a megjelentetése, ugyanis a szerzőknek egyéb elfoglaltságuk miatt nem állt módjukban időben elkészülni. A kiírók 2015 végéig hosszabbítják meg a képregény elkészítésének a határidejét, ebben az esetben a következő fesztiválra meg tud jelenni a kötet. Ettől függetlenül 2016-ban sor kerül a következő kiírásra, ám erre olyan műveket fogunk várni, amelyeknek az elkészítése garantálható.

Szólj hozzá!

Interjú Kiss Ferenccel, a Korcsmáros Pál-díj idei nyertesével

2015.04.28. 09:24 :: NickelADeón

kissferibiblioval.jpgLénárd László: Gratulálok a Korcsmáros Pál-díj neked ítélése alkalmából! Kiss Ferenc – képregényszerető, azaz képregényíró, képregényes rendezvényszervező, képregénykiadvány-szerkesztő, képregénygyűjtő. Ez rengeteg párhuzamos tevékenység. Kimaradt esetleg valami?

Kiss Ferenc: Képregényszerető – valóban szeretem ezt az „aposztrófot”, ez én vagyok, ez az életem. Ami kimaradt, és a gyűjtéssel összefüggően elsődleges, minden napos tevékenység, az a képregénykutatás, bibliográfiák készítése. Legendás tárgy a „piros bibliográfia”, a gyűjtők Mekkája, két vastag könyv, szinte minden magyar képregény megjelenésének pontos feljegyzésével. A szintét azért mondom, mert mindig előkerülnek új dolgok, legutóbb egy régi Repülés újságban találtam egy képregényt Szamuely Tibor moszkvai útjáról – Korcsmáros Pál mesteri rajzaival.

Van-e olyan tevékenység ezek között, mely számodra valamiért fontosabb a többinél?

Inkább azt mondanám, hogy minden korban megvolt az a tevékenység, ami akkor éppen dominált. Hét éves korom óta gyűjtöm a képregényt, és olyan húsz-huszonegy éves koromban rájöttem, hogy nem tudom, mi az, ami hiányzik a gyűjteményemből. Akkoriban kizárólag Korcsmáros Pál-képregényeket gyűjtöttem. Elkezdtem járni a Széchenyi Könyvtárba és a Központiba, hogy katalogizáljam azokat a folyóiratokat, amikben már találtam képregényeket. Olyan ez, mint a flódni. Ahogy egymásra rakódnak a rétegek, a dió, a mák, a lekvár, tészta, és az egész együtt adja az ízét. Nem lehet különválasztani őket. Mikor melyik kerül előtérbe. Héttől huszonegy éves koromig csak gyűjtő voltam. Aztán a gyűjtő mellé jött egy bibliográfus/kutató rész, majd 1988-ban jelentkeztem a Füles második képregénypályázatára, összejöttem Cs. Horváth Tiborral és elkezdtem képregényeket írni. Azóta az elmúlt huszonhat-huszonhét évben olyan háromszáz képregényt vetettem papírra, ez olyan 60 nagyregény, 40 kisregény és a többi, háromtól tizenöt-húsz kockás szösszenetekig. Általában adaptációk, de van, hogy saját írás alapján készülnek. Oldalszámban ez olyan 3500-4000 oldal. Aztán jött a kilencvenes évek, megismerkedtem Kertész Sanyival, akkor indult egy képregénykutatós rész. Bár néha eltérően ítélünk meg történéseket, de nagyon egy irányban tudunk gondolkozni. Ő felülről rajzol egy nagy térképet, én egy-egy kisebb részt igyekszem behatóbban megismerni, kivesézni.

1 komment

Címkék: kiss ferenc magyar képregény korcsmáros pál-díj

Alfabéta-interjúk: Szebeni Péter

2015.04.28. 08:00 :: Komornik Eszter

Szebeni Péternek ez az első Alfabéta-jelölése, képregényeiért azonban már eddig is számos pozitív kritikát bezsebelt. Most a Testvérek kapcsán beszélgettem vele, amit a zsűri a "kép-regény" kategória öt legjobbja közé válogatott be.

szebeni.jpg

 A Testvérekről az interneten szinte csak pozitív visszajelzéseket lehet olvasni, de a Pádár Ádámmal közös képregényed is bekerült a hat legjobb közé a Nagy Háború képregénypályázatán. Ez az első év, hogy Alfabéta-díjra jelöltek, de ha ilyen tempóban folytatod, biztosan nem az utolsó. Mekkora utat jártál be ahhoz, hogy idáig eljuss?

Elég régóta foglalkozom képregényezéssel, először 2010-ben a Kingpin 11 történet című kiadványban jelentek meg rajzaim. Nem sokkal a csapat alakulása után csatlakoztam a 5Panels-hez, főként Pádár Ádám hatására, azóta is vele vagyok a legközelebbi viszonyban a tagok közül. Mivel a többiekkel ellentétben sosem tanultam művészetet, így elég sok mindent kellett bepótolnom, és tanulnom, így én lettem a csapat első „Padavan”-ja.

Először a csapatban kellett kivívnom az elismerést, hogy már ne csak tanulóként tekintsenek rám, ebben minden segítséget megkaptam. Nagyjából ezzel párhuzamosan jött az a szakasz, hogy egy szűk közönség tetszését is sikerült elérnem az akkori rajzaimmal. Részt vettem a busós kiadványokban, néhány antológiában, és megjelentettem két szerzői képregényt is, az Isten Ostora első és második részét. Ekkor még igazából eléggé amatőr voltam, és olyan nagyon profinak most sem érzem magam, de már idén ezzel az öt év kemény munkával sikerült a nagy képregényes szakma figyelmét is felkeltenem.

Mind a Nagy Háború pályázaton elért eredmény, mind az Alfabéta jelölés nagyon jóleső elismerések nekem, és én is remélem, hogy mostantól sikerül hasonlóan jó minőségű munkákat megjelentetnem.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar képregény alfabéta-díj budapesti képregényfesztivál szebeni péter

Alfabéta-interjúk: Koska Zoltán

2015.04.27. 07:37 :: Komornik Eszter

A héten a "kép-regény" kategória jelöltjeivel folytatjuk az interjúsorozatot. Madarász Gergely már válaszolt kérdéseimre, most pedig a hatszoros Alfabéta-jelölt, Koska Zoli vallott az alkotás nehézségeiről és a Firka Comicsot lezáró Firkabúcsúról, de azt is elárulta, melyik képregényalkotó bőrébe bújna szívesen.

koska.jpg

 2010 óta minden évben jelölik valamelyik képregényedet az Alfabéta-díjra - ez mindenképpen elismerés. A Találkozás egy öregemberrel óta mi változott?

Ez tényleg valamilyen módon elismerés, talán elég is az, ha minden évben jelölnek valami miatt. :) Sok minden változott, leérettségiztem, lediplomáztam, elkezdtem végre animációt tanulni. Meg persze a szemléletem a világról is sokat változott, talán tényleg kissé szkeptikusabb lettem, de azért nem olyan mértékben, mint az öregember a képregényben. Talán az is, hogy azóta már eltűnt a képregényeimből a kissé erőltetett moralizálás és mostantól inkább a cselekményre szeretnék jobban odafigyelni és abban kifejezni dolgokat.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: magyar képregény koska zoltán firka comics alfabéta-díj budapesti képregényfesztivál

Lucky Luke 21: Dalton nagybácsik - ekultura.hu

2015.04.25. 16:32 :: Képregényblog

luckyluke21.jpg"Úgy tűnik, ha nem is rohamtempóban, de folyamatosan érkeznek az újabb kötetek, így nagy valószínűséggel unokáink sem fogják nélkülözni a vad nyugat leghíresebb tehenészlegényének hihetetlen kalandjait, melyek helyenként hajmeresztőek, helyenként pedig humorosak, és nem utolsó sorban kicsit-nagyot egyaránt képesek megszólítani."

Galgóczi Tamás írása az ekultura.hu portálon olvasható.

Szólj hozzá!

Címkék: lucky luke francia belga képregény

Alfabéta-interjúk: Kálmán Áron & Matuszka Máté

2015.04.25. 09:14 :: Komornik Eszter

„Achievement unlocked” – válaszolták, mikor arról kérdeztem, mit szólnak az Alfabéta-jelöléshez. A vonal tavaly első helyezett lett a Nagy Háború képregénypályázatán, most pedig bekerült a kép-novella kategória öt esélyese közé is. Áron és Máté nem csak képregényük sikeréről, de korábbi munkáikról és terveikről is meséltek.

matuszka.jpg

 Kérlek, mutatkozzatok be néhány mondatban! A képregénykészítésen kívül mivel foglalatoskodtok?

Máté: Nos, hát engem Matuszka Máténak hívnak, és ha szüleim nem tréfáltak meg a születési dátumommal, akkor 28 éves vagyok. Igazából nekem a képregényezés csak egy a többi közül, valójában a regényeket szeretem, na meg a filmeket. Ha egyébként valaki kíváncsi a nem képregényes vonalamra (a nem képregényes VONALAMRA, haha!), akkor némi keresgélés után találhat tőlem pár novellát, meg legalább két kisfilmet. Utóbbiak zéró költségvetésűek, szóval sokat azért nem kell várni tőlük - mondjuk szerintem tök jók, de ebben a tekintetben ugye az én véleményem számít a legkevésbé.

Áron: Szegeden képi ábrázolás szakon, filmelmélet és filmtörténet minoron tanultam, majd mostanáig Sopronban az Alkalmazott Művészeti Intézet tervezőgrafikus mester képzésén. Rövidesen grafikusként igyekszek majd elhelyezkedni. Könyvborító tervezéssel, plakát designnal és egyéb illusztrátori munkákkal foglalkozok a legszívesebben.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar képregény alfabéta-díj budapesti képregényfesztivál kálmán áron matuszka máté

Alfabéta-interjúk: Halter András

2015.04.24. 08:57 :: Komornik Eszter

Halter András: festő, restaurátor, főiskolai tanár, képregénykészítő, s még fotózni is szokott – emellett pedig remek interjúalany, aki kimerítően megválaszolta minden kérdésemet. 2012-ben duplaesélyes volt az Alfabéta-díjra, idén Az ismeretlen mesterrrel került fel a listára, amiről egyébként már mi is írtunk.

halter.jpg

 Az ismeretlen mester a Városmesék antológiában jelent meg, miben a képregények valamilyen (létező vagy nem létező) városi legendához kapcsolódnak. A te ötleted honnan jött? 

A képregény egy megtörtént esetet dolgoz fel. Valamilyen szinten engem is érintett személyesen. Amikor felvételiztem a Képzőre, abban az epreskerti épületben volt a második és a harmadik forduló, aminek a padlásán megtalálták a mumifikálódott testet. Így visszaemlékezve, annyira bizarrnak tűnt az egész, hogy nem is hittük el. Totálisan városi legendának gondoltuk, mivel csak innen-onnan hallottunk részleteket és jó adag valótlanság is tapadt a történethez. Később találtam erről egy régi Indexes cikket is, ami igazolja, hogy valóban megtörtént az eset.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar képregény halter andrás alfabéta-díj budapesti képregényfesztivál

Önéletrajzi és történelmi képregények - kerekasztal a Kőleves kertben, 2015. április 30.

2015.04.24. 08:27 :: Képregényblog

koleves.jpgA Budapesti Gazdasági Főiskola szervezésében 2015. április 30-án, csütörtökön 18 órakor "Európa Komikus Kockái" címen kerekasztal-beszélgetést rendeznek a Kőleves Kertben (1075 Budapest, Kazinczy utca 37). A beszélgetéshez kis kiállítás is kapcsolódik az Opál Színházban.

Résztvevők: Csordás Dániel képregényalkotó, Maksa Gyula médiakutató (PTE), Szép Eszter kritikus, PhD-hallgató (ELTE) és Triceps (Lantos László) rendező, művészeti író. Moderátor: Bencsik György (BGF).

Szólj hozzá!

Címkék: triceps csordás dániel maksa gyula szép eszter bencsik györgy

Kiss Ferenc a Korcsmáros Pál-díj idei nyertese

2015.04.24. 08:07 :: Képregényblog

kissferibiblioval.jpgA felkért szakmai zsűri javaslatát jóváhagyva a Képes Kiadó úgy döntött, hogy 2014-es képregényes teljesítménye alapján idén Kiss Ferencet részesíti Korcsmáros Pál-díjban. A díjat a május 10-i képregényfesztiválon adja át a kiadó vezetője, Korcsmáros Gábor, laudációt mond Kertész Sándor képregénykutató.

A Korcsmáros Pál-díjat a 2012-ben hozta létre a Képes Kiadó a Magyar Képregény Szövetség közreműködésével. A díjazott az a magyar alkotó lehet, aki az előző évben a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtotta, akár hazai publikációkkal és egyéb tevékenységgel, akár külföldi megjelenésekkel.

Kiss Ferenc több, mint 25 éve ír forgatókönyveket, több száz regényt és novellát dolgozott át képregényes formában. Számos hazai rajzolóval dolgozott együtt, jó néhánynak segített elindulni a pályán. 2004 óta vezeti a havonta találkozó Képregény Kedvelők Klubját. A magyar képregények legalaposabb gyűjtőjeként hatalmas kutatómunkát végez, ennek az eddigi csúcseredménye a 2014-ben megjelent Füles-bibliográfia, amely a rejtvénylapban 1957-es indulása és 2013 között közölt valamennyi képregényt tartalmazza.

Gratulálunk, és rövidesen interjút is közreadunk a friss díjazottal.

Emlékeztetőül a Korcsmáros Pál-díj eddigi nyertesei:

2015: Kiss Ferenc
2014: Tálosi András
2013: Fazekas Attila
2012: Felvidéki Miklós

Szólj hozzá!

Címkék: kiss ferenc magyar képregény alfabéta-díj budapesti képregényfesztivál

Alfabéta-interjúk: Madarász Gergely

2015.04.23. 08:00 :: Komornik Eszter

Madarász Gergely szintén dupla eséllyel indul az Alfabéta-díjért: kép-novella és kép-regény kategóriában is a jelöltek közé válogatta az előzsűri. A Majomdaráló 2. a tavalyi képregényfesztiválra jelent meg a Nero Blanco gondozásában, az Univerzoommal pedig a Papírmozi 7-ben találkozhatunk. Gergőt a kikerülhetetlen répa-motívumról, gödöllői kiállításáról és képregényes terveiről faggattam - ő pedig készségesen válaszolt.

madarasz.jpg

 Mi inspirálta az Univerzoom-ot? Talán a világ portásai és türelmetlen zöldségesei?

Az Univerzoom alapját az az alapprogramozásom szülte, hogy szeretem úgy figyelni a körülöttem lévő világot, hogy mind a kicsi, mind a legnagyobb jelenségei között próbálom észrevenni a hasonlóságokat, egyezéseket, és ezáltal esetleges közös értelmüket. Ezen barangolásaim közepette mindig rájövök, hogy bizonyosan van valami nagyobb, mindent mozgató erő, logika vagy répa, ami összefogja ezeket a dolgokat, de sosem jutok el a végső tudásig, mert megjön a villamos, csönget a postás, vagy éppen dőlök el a létrával.  Emellett mindig észre kell vennem, hogy mennyire nem vesszük észre mindennapi életünk folyamatában ezeket az izgalmas kapcsolódásokat. Persze ennek is megvan az értelme, mert körfűrész kezelése közben nem tanácsos a húrelméleten révedezni, de az egészséges mélázást sem szabad elhanyagolni.

 A világegyetem és a répa viszonylag gyakori szereplői a Majomdarálónak. Ennek mi az oka?

Bolond lennék elárulni, hogy a répa csak azért lett központi szereplője a történetnek, hogy egyesek komolyan elkezdjenek foglalkozni azzal, hogy mi is a jelentése, mondanivalója, szerepe, szimbolikája ennek az egyébként igen egészséges növénynek, ami ráadásul levesbe is kiváló. Ha elárulnám, hogy semmi különleges szerepe nincs a répának, akkor lemaradnánk egy sor könyvről, tanulmányról, előadásról, ami taglalná ezt a témakört, és rengeteg okos embert fosztanánk meg ösztöndíjaktól, és esetleges kutatási támogatásoktól. 

Szólj hozzá!

Címkék: magyar képregény alfabéta-díj budapesti képregényfesztivál madarász gergely

Tondora Judit képregényes kiállítása április 27-től Miskolcon

2015.04.22. 12:39 :: Képregényblog

tondora_meghivo.jpgTondora Judit képregényrajzolónak kiállítása nyílik 2015. április 27-én, a miskolci Művészetek Házában. A tárlat május 11-ig tekinthető meg.

Tondora Judit blogja.

Tondora Judit adatlapja a ComicDB-n.

Szólj hozzá!

Címkék: tondora judit

Alfabéta-interjúk: Oravecz Gergely

2015.04.22. 10:12 :: Komornik Eszter

Gergő 2011-ben már hazavihette az Alfabéta-díjat Blossza című, 123 részes strip-sorozatáért, idén pedig a Műútban megjelent Várakozó álláspont került a kép-novella kategória öt legjobbja közé. Gergő képregényeit  könnyű megkedvelni, hiszen nyíltan és egyszerűen beszéli el nekünk pszeudo-életének mozzanatait, ezért leginkább erről a közvetlenségről és képregényeihez fűződő viszonyáról faggattam. 

 

oravecz.jpg

 

Ha az alkotásaidat megfognánk és összegyúrnánk, megkapnánk belőlük Oravecz Gergőt?

Igen is, meg nem is. A legtöbb képregényem tényleg személyes hangvételű, saját élményen alapszik, és hát nyilván az összes dolog, amit csinálok, én vagyok valahol. De azért inkább úgy gondolom, hogy minden valóságalapjuk és őszinteségük ellenére a legszemélyesebb munkáim is fikciók, a saját magamról mintázott képregényfigura pedig amolyan lírai Én. Persze ha valaki mindenképpen azonosítani akar vele, azt sem látom problémának.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar képregény oravecz gergely alfabéta-díj budapesti képregényfesztivál

Fabio Celoni az Olasz Intézetben, 2015. május 11.

2015.04.22. 10:06 :: Képregényblog

celoni21.jpgA képregényfesztivál másnapján, május 11-én hétfőn este 6 órakor az Olasz Kultúrintézetben előadást tart Fabio Celoni, a fesztivál egyik vendége.

Celoni azon kevés képregényrajzolók egyike, aki egyaránt otthon van a humoros és realista stílusban - előbbit számos Walt Disney-képregénnyel, utóbbit elsősorban a Dylan Dog sorozaton bizonyította.

Federico Fellini terem. A belépés ingyenes, szinkrontolmácsolás biztosítva.

Szólj hozzá!

Címkék: olasz képregény dylan dog fabio celoni

Alfabéta-interjúk: Csordás Dániel

2015.04.21. 17:54 :: Komornik Eszter

Már folyik az idei Alfabéta-díjak zsűrizése. Az izgalmak fokozása érdekében idén is interjúsorozatot készítettünk, a kérdező új szerkesztőnk, Komornik Eszter, a kArton galéria gyakornoka. (A szerk.)

Első interjúalanyunk az idén két kategóriában is jelölt Csordás Dániel. Mivel Dani nevével és munkásságával szinte mindenki találkozott már, aki kicsit is jártas a hazai képregényes világban, ezért rögtön a közepébe vágtunk.

 csordas.jpg

A Betemetett képek bányája narratívájának középpontjában az álmokhoz fűződő kapcsolatod áll. Honnan jött az ötlet, hogy mindezt képregényben is elbeszéld?

Általában nagyon színes, filmszerű álmaim vannak, fel is szoktam jegyezni őket. Sokszor egy teljes történet lepereg, a maga sajátos álom-logikájával. Az álom inspirál, szórakoztat, utat mutat. Néha egészen elképesztő, nagyszabású látomások is megjelennek az álmaimban, menny, pokol, Isten, újjászületés - ezeket már a blogban meg is rajzoltam. Érdekes, hogy van a fejünkben egy mozi, amelyre semmilyen tudatos ráhatásunk nincs. Minden vetítés meglepetés. Egyik kedvenc képregényrajzolómnak, a francia David B.-nek van egy kötete, a Nocturnal Conspiracies (Éjszakai összeesküvések), ebben tizenkilenc kalandos álmát dolgozza fel képregényben. Lehet, hogy egyszer én is csinálok egy hasonlót.

Szólj hozzá!

Címkék: csordás dániel magyar képregény alfabéta-díj budapesti képregényfesztivál

Peter Parker Pókember 20

2015.04.20. 08:11 :: Képregényblog

pokemberpp_20.jpgElkészült a klasszikus Pókember-történeteket tartalmazó Peter Parker Pókember 20. száma. A kiadó már elkezdte a füzetek postázását az előfizetőknek, a Trillian képregényboltba a héten kerülnek példányok. Előzetes és információk a további beszerzési lehetőségekről a Kingpin honlapján találhatók.

Szólj hozzá!

Címkék: pókember amerikai képregény

Naruto 23, Vampire Knight 12, Nana 18, Love.Com 11

2015.04.20. 08:07 :: Képregényblog

Az április elején tartott Tavaszi Mondoconon jelentek meg a MangaFan kiadó idei első kötetei. A négy mangasorozat legújabb folytatásai tudomásunk szerint egyelőre csak a kiadónál kaphatók, később majd a könyvesboltok kínálatába is bekerülnek.

naruto23.jpg Naruto 23: Narutóék már épp megszerezték Szaszukét a hordóban, ám hirtelen egy új ellenség jelenik meg: Kimimaro!! Naruto Kimimaróval, Sikamaru Tajujával, Kiba és Akamaru pedig Szakonnal csap össze! A három nagy ütközet kezdetét veszi! Drukkoljatok nekik!
vampireknight12.jpg Vampire Knight 12: Egy év telt el azóta, hogy Yuuki és Zero útjai elváltak. Új élete első estélyén Yuuki immár Kaname húgaként mutatkozik be… és itt találkozik újra Zeróval is. Mindeközben pedig színre lép egy újabb hataloméhes, tisztavérű vámpír… A 12. kötettel a történet újabb fejezete kezdődik!
nana18.jpg Nana 18: Nana anyját, aki annak idején elhagyta őt, most felkapta a média. Hachi nagyon aggódik miatta, de úgy tűnik, Nanát nem érdekli a dolog, inkább a közeledő első országos turnéjukra akar koncentrálni. Csakhogy közbejön valami…
lovecom11.jpg Love.Com 11: Közeledik Ootani felvételije, és a feszült hangulatban a jó barátok megbeszélik, hogy a szilvesztert együtt töltik egy szentélyben miközben visszaszámolnak. Igen ám, de a mindig békés párocska, Nobu és Nakaocchi közt úgy tűnik, ezúttal valami nem oké...

Szólj hozzá!

Címkék: naruto nana vampire knight japán képregény love.com

EpicLine 11 - Ekultura.hu

2015.04.18. 11:23 :: Képregényblog

epicline11.jpg"Szekerce és Szemerce hihetetlen kalandjait olvashatjuk tovább. Ez a történet kb. a középkori Magyarországon (vagy valami nagyon hasonló helyen és időben) játszódik, nem a kedvencem az EpicLine-ban futó sorozatok közül, de olyan elvetemült humora van, mind képi, mind szövegi értelemben, hogy többször is hangosan nevettem rajta."

Uzseka Norbert írása az Ekultura.hu portálon olvasható.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar képregény epicline szekerce és szemerce

Képregény Kedvelők Klubja, 2015. április 23.

2015.04.16. 13:44 :: Képregényblog

KKK_logo.jpgA Képregény Kedvelők Klubjának következő vendége Kopeczky Csaba "képregény-menedzser" lesz. A Vajdaságban született, majd 1981-től Franciaországban élő, eredeti szakmája szerint újságíró Kopeczky több francia képregénykiadó számára közvetít rajzolókat, elsősorban az egykori Jugoszláviából. Az ügyfelei közé tartozik Igor Kordej, Bernard Kölle, Frano Petruša, RM Guéra, Léo Pilipovic, Vladimir Aleksic és a magyar Farkas Lajos, de dolgozott együtt Futaki Attilával és Gáspár Tamással is. Fordítóként is ismert, hiszen az első Talpraesett Tomokat még ő magyarította, nagybátyjával, Kopeczky Lászlóval együtt. Néhány éve Budapesten él, és rendszeresen ellátogat hazai képregényes eseményekre.

Április 23-án csütörtökön este 6 órától a kArton galériában (1054. Budapest, Alkotmány u. 18.) a klub "Górcső alatt" sorozatán belül válaszol a klubvezető Kiss Ferenc és az alkalmi társkérdező, Bayer Antal kérdéseire. A meghívás egyik apropója egy pár héttel ezelőtt megjelent interjú.

Szólj hozzá!

Címkék: képregény kedvelők klubja kopeczky csaba

Garfield különszám 13

2015.04.16. 12:39 :: Képregényblog

garfield_ksz13.jpgMegjelent, már kapható az újságárusoknál a legújabb különszám.

Szólj hozzá!

Címkék: garfield amerikai képregény

A vízisten menyasszonya 12

2015.04.13. 06:47 :: Képregényblog

vizistenmenyasszonya12.jpg

Megjelent a népszerű koreai manhwa-sorozat legújabb része. Már megrendelhető a Vad Virágok Könyvműhely kiadótól, és rövidesen bekerül a könyvesboltokba is.

Habek egy fényűző szertartás keretében végre feleségül veszi Szoát a Holdon! De a nászéjszakán, amikor az elátkozott vízisten és gyönyörű emberi menyasszonyának szerelme beteljesülne, valaki áthatol a palota védőpajzsán, és elrabol valakit, aki nem közömbös Habek számára. Az ezt követő mennyei háború pedig nem kímél se istent, se embert! Jun Mi-Kjong varázslatos sorozatának tizenkettedik kötetében fokozódik a dráma és az izgalmas akció, miközben új szövetségek köttetnek, és régi barátságok bomlanak fel.

Szólj hozzá!

Címkék: koreai képregény vízisten menyasszonya

SF és vizualitás - beszélgetés az Írószövetség székházában, 2015. április 15.

2015.04.12. 17:30 :: Képregényblog

sf_esemeny_meghivo.jpg

Az Írószövetség SF Szakosztályának áprilisi estjének a témája Tudományos fantasztikus irodalom és a vizualitás, ezen belül is az SF témájú képregények világszerte.

A kerekasztal-beszélgetés résztevői: Kiss Ferenc (hagyományos magyar képregény, a Galaktikában megjelent képregények), dr. Süle Zoltán (francia képregény), Harza Tamás (szuperhősös amerikai képregények) és Molnár Gábor (mai magyar képregény és manga). Moderátor: Bayer Antal, az MKSZ ügyvezetője.

Időpont: 2015. április 15, 18 óra.
Helyszín: Magyar Írószövetség, 1062 Budapest, Bajza utca 18.

Facebook-esemény itt.

Szólj hozzá!

Címkék: molnár gábor kiss ferenc bayer antal harza tamás süle zoltán