Utolsó kommentek

Állandó oldalak

Beszélnek róla

Új képregények

A könyvesboltokban:
-Asterix 10: Asterix a római légióban
-Asterix 11: Asterix és a hősök pajzsa
-Berserk 6
-Darker than Black 1
-Star Wars: Veszélyes béke
-Vasember: Gyilkológép
-Walking Dead 6: Siralomvölgy
Az újságárusoknál:
-Cartoon Network magazin 2013/3
-Garfield 279
-Garfield 1. különszám
-Hihetetlen Pókember 2013/3
-Lóbarátok 2: Szofi az akadémián
-Marvel+ 2013/3
-Spider-Man magazin 2013/3
-Tom & Jerry 2013/2
-Zseb-Garfield 110: Brokkoli kizárva
Egyéb kiadványok:
- 5 Panels: Kísért a múlt
- Fazekas Attila: A jedi visszatér, 2. rész
- Friedrich Gábor: Az ismeretlen grafikus
- Fritz Zoltán: Tiszavirágzás
- Gépjárómű 2
- Lénárd László: Semmi
- Pádár Ádám-Molnár Gábor: A munka gyümölcse
- Peter Parker, Pókember 9
- Sebők Imre: Egri csillagok
- Vass Mihály: Altera

Naptár

október 2014
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  <
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

MKSZ a Facebookon

Képregény Blog

A Magyar Képregény Szövetség blogja

Hirdetés

Eseménynaptár

Előkészületben

2014 október:
- Halmi Zsolt: Megváltás (egyéb)
- Jacobson-Colón: Anne Frank (könyves)
2014 november:
- Batman 4 (újságos)
- Marvel + 18 (újságos)
- Peter Parker Pókember különszám (egyéb)
2014 december:
- EpicLine 11 (újságos)
- Hihetetlen Pókember 18 (újságos)
- Korcsmáros-sorozat: Sándor Mátyás (könyves)
- Midway9 1 (újságos)
- Sebők-sorozat: A névtelen ügynök (egyéb)
- Sebők-sorozat: A zöld szörny (egyéb)
- Zórád Ernő-sorozat: Twist Olivér (egyéb)

MKSZ a Facebookon

Az önkéntes foglyok ("Honvédek és huszárok lengyel földön...", 5.)

2014.10.21. 09:01 :: Képregényblog

Folytatjuk a lengyelországi vándorkiállításra készült 11 magyar képregény online közlését. Ezúttal egy könnyedebb hangvételű történet következik, amely nem kapcsolódik konkrétan egyik városhoz sem. Forrása Szádeczky-Kardoss Lajos történész Przemysltől Breszt-Litowszkig - Harcztéri élmények és lengyel-magyar történeti emlékek  könyvének Tábori tréfás történetek című fejezete. A forgatókönyvet Bayer Antal írta, a képregényt Fritz Zoltán rajzolta meg.

(Képek nagyításához: jobb egérgombbal kattintás, Kép megjelenítése menüparancs, nagyító)

Fritz_Onkentes1.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: bayer antal magyar képregény fritz zoltán szádeczky-kardoss lajos

11. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál - 2015. május 10.

2014.10.21. 08:34 :: Képregényblog

MKSZ logo2.pngA Magyar Képregény Szövetség bejelenti, hogy a 11. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivált 2015. május 10-én (vasárnap) rendezi meg, ismét a Dürer Kertben. A társszervező ezúttal is a Képes Kiadó, amellyel a szövetség hosszú távú megállapodást kötött.

2 komment

Címkék: budapesti képregényfesztivál mksz hírek

Asterix 3D cards reklámfilm figuratervek

2014.10.20. 11:56 :: Képregényblog

A most megjelent két Asterix-albummal kapcsolatos promóciónak része egy gyűjtőkártyás matricaalbum, amelyhez pedig reklámvideók is készültek. Az animációk figuraterveit, háttereit és kulcsrajzait egy képregényrajzolóként is ismert hazai illusztrátor, Cserkuti Dávid készítette - ennek örömére be is mutatunk itt néhány figuratervet.

Cserkuti_Asterix3D_1.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: reklám asterix cserkuti dávid

Testvérek, Lacrimosa - kritika

2014.10.20. 11:46 :: Bayer Antal

Ha a képregény hazai helyzete akár csak kicsikét is kecsegtetne piacszerű viszonyok kialakulásával, most kritika helyett szerződést írnék, méghozzá nagy sietve, hogy minél hamarabb lekössem a fiatal tehetségeknek a szabad kapacitását. De mivel ennek még mindig nem látom nyomát, tudomásul kell vennem, hogy a szerzői szcénán belül mindenki azt csinál, amit akar, és úgy, ahogy akarja.

Maradunk tehát a kritikánál.

Nemrég egy mást témákat is érintő vitában a Facebookon szó esett arról, hogy kell-e egyáltalán képregénykritika, illetve hogy ha már egyszer létezik, kinek szól, az alkotóknak vagy az olvasóknak. Megkaptam azt az oldalvágást is, hogy nehéz a kedvemre tenni, mindenben megtalálom a hibát, és maximum a haverokat dicsérem.

Nos, bár véleményem szerint a kritika főként az olvasók tájékoztatását szolgálja, a nagyon alacsony példányszámban megjelenő képregényeknél ezt nehéz értelmezni, hiszen az 50-100 darabot többnyire borítékolhatóan mindig ugyanazok a gyűjtők és érdeklődők vásárolják meg, és nincs az a kritika, ami erről le tudná beszélni őket. (És ez fordítva is igaz: olyat sem látott még a világ, hogy egy lelkes műbírálat hatására a nagyközönség rohammal igyekezne bevenni egy képregénybörzés standot, a szakmai elismerés legfeljebb egy hasonló mértékű utánnyomást tudott eddig kiváltani.)

Nem alaptalan tehát feltételezni, hogy az én kritikáim az első és valószínűleg legterjedelmesebb, legrészletesebb visszajelzések az alkotók számára. Akikkel többnyire személyesen is ismerjük egymást, és remélem, mindannyian tudják rólam, hogy a megjegyzéseim, javaslataim egy idealizált, de széles palettát átfogó képregénykoncepcióból fakadnak, nem pedig egy kizárólagosan járható út szigorú értelmezését kérik számon.

A bő lére eresztett felvezetés után pedig rögtön azzal nyitok, hogy egy olyan alkotót fogok bírálni, akit dicsérni szoktam, és egy olyat fogok vállon veregetni, akinek a korábbi munkáiról nem tudtam sok jót elmondani.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar képregény sárdi katalin szebeni péter

Arany és ezüst ("Honvédek és huszárok lengyel földön...", 4.)

2014.10.20. 07:47 :: Képregényblog

Folytatjuk a lengyelországi vándorkiállításra készült 11 magyar képregény online közlését. A negyedik Biecz városához, illetve az 1915. májusi gorlicei áttöréshez kapcsolódik. A történet Molnár Ferenc haditudósítása alapján készült, a forgatókönyvet Bayer Antal írta, a képregényt Németh Gyula rajzolta meg.

(Képek nagyításához: jobb egérgombbal kattintás, Kép megjelenítése menüparancs, nagyító)

Nemeth_Biecz1.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: molnár ferenc bayer antal magyar képregény németh gyula

Typex: Rembrandt

2014.10.18. 09:25 :: Képregényblog

TypexRembrandt.jpgMegjelent Typex holland rajzoló képregénye Rembrandt életéről a Libri kiadó gondozásában. A 240 oldalas színes kötet ára 3.990 forint, elsősorban a Libri könyvesboltokban érdemes keresni.

A művész várhatóan november elején - a 2011-es képregényfesztivál után ismét - Budapestre látogat. Mihelyst pontosabbat tudunk, hírt adunk róla.

Typex majdnem három éven át Rembrandttal élt: vele foglalkozott éjjel-nappal, esőben és szélben. Intenzív „együttélésük” eredménye ez a lenyűgöző vizuális csemege, amelyben a szerző megrajzolja „saját” Rembrandtját: a szeszélyes, hiú, arrogáns, nyers, sértődékeny, mindemellett elragadó és olykor szinte szeretnivaló festőt. Akit épp önnön zsenialitása tesz tönkre: nem tud mit tenni, hatalmas művésznek született.

A Rembrandt című képregény nem kulturálisan korrekt hagiografikus irat, szentéletrajz – nagyon is életszagú és direkt, rendkívül tartalmas képeskönyv azoknak, akik testközelből akarják megismerni a XVII. század egyik legnagyobb festőjét. A rajzoló mesteri módon alakítja történetét: nagyszabású és részletesen megrajzolt tömegjelenetek néha szinte absztrakt, aprólékos részletekkel váltakoznak; komor barnával telerajzolt oldalak után szinte ránk zúdul a színek kavalkádja. És ízelítőül lapozzanak csak a Rattus ratus című fejezethez – amely az amszterdami pestisjárványt idézi fel –, meglátják, Typexnél szebb patkányokat senki sem rajzol.

Szólj hozzá!

Címkék: holland képregény typex

Walking Dead 9: Túlélők

2014.10.18. 08:47 :: Képregényblog

WalkingDead9.jpgA 28. Képregénybörzére jelent meg, és most már a Libri könyvesboltokban is kapható, illetve a kiadótól közvetlenül is megrendelhető Robert Kirkman és Charlie Adlard világsikerű képregénysorozatának, a Walking Deadnek a kilencedik kötete.

Szólj hozzá!

Címkék: walking dead amerikai képregény

6. Szegedi Képregényfesztivál, 2014. november 15.

2014.10.17. 16:17 :: Képregényblog

6SzegediFesztival.jpg

November 15-én kerül sor az immár hagyományos szegedi képregényfesztiválra. A design ezúttal is Pilcz Roland munkája. További hírek hamarosan várhatók.

A rendezvény Facebook-oldala.

Szólj hozzá!

Címkék: pilcz roland szegedi képregényfesztivál

Usagi Yojimbo 13: Szürke árnyak - Tiszatáj online

2014.10.17. 16:11 :: Képregényblog

UsagiYojimbo13.jpg"Az amerikai szórakoztatóiparnak nagy és szerencsétlen hagyománya van abban, hogy az idegen kultúrákat egyszerűsítve, hamisan, butítva ábrázolja, az Usagi Yojimbo azonban két külön világ ritka mód tökéletes gyermeke: Sakai esszenciálisan japán sztorikat mesél el, keleti attitűddel, de tisztán, és érthetően, sőt, okítóan. Nehéz elhinni, hogy ennél jobban meg lehetne ismertetni és szerettetni a „kívülállókkal” a japán felfogás- és gondolkodásmódot – mindezt ráadásul úgy, hogy az olvasó észre sem veszi a tanító szándékot. Túlságosan nagy erővel sodorja magával a kaland és az izgalom."

Rusznyák Csaba a legújabb Usagi Yojimbo-kötet ürügyén általában is méltatja a kiváló képregénysorozatot a Tiszatáj portálon.

Szólj hozzá!

Címkék: usagi yojimbo amerikai képregény

Ezeket soha nem veri meg senki ezen a világon ("Honvédek és huszárok lengyel földön...", 3.)

2014.10.17. 08:05 :: Képregényblog

Folytatjuk a lengyelországi vándorkiállításra készült 11 magyar képregény online közlését. A harmadik helyszíne Jarosław. A történet Molnár Ferenc haditudósítása alapján készült, a forgatókönyvet Bayer Antal írta, a képregényt Barta Szabolcs rajzolta meg.

(Képek nagyításához: jobb egérgombbal kattintás, Kép megjelenítése menüparancs, nagyító)

Barta_Jaroslaw1.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: molnár ferenc bayer antal magyar képregény barta szabolcs

Asterix 16: Asterix a helvéteknél

2014.10.16. 12:32 :: Képregényblog

Asterix16.jpgFolytatódik végre az Asterix sorozat, amelynek a kiadását a Móra vette át. A két új kötet az év végéig kizárólag a CBA üzletekben vásárolható meg.

"Gracchus Retrovirus kormányzó gátlástalanul bánik a tartományban beszedett adókkal, csak a saját meggazdagodásával törődve. Amikor Róma egy quaestort küld pénzügyeinek ellenőrzésére, Retrovirus előbb vesztegetéssel, majd méreggel próbálkozik. Sinuscosinus, a adóellenőr Panoramix druida közbelépése nélkül meg is halna, ám a teljes felépüléséhez egy különleges főzetet kellene elkészíteni, amelynek a fő összetevője a havasi gyopár. Asterix és Obelix ezért hát Helvetiába indul a kizárólag a magaslatokban fellelhető virágért, de a kormányzó mindent megtesz annak érdekében, hogy ne járjanak sikerrel…"

Szólj hozzá!

Címkék: asterix francia belga képregény

Asterix 15: A perpatvar

2014.10.16. 12:30 :: Képregényblog

Asterix15.jpgFolytatódik végre az Asterix sorozat, amelynek a kiadását a Móra vette át. A két új kötet az év végéig kizárólag a CBA üzletekben vásárolható meg.

"Julius Caesar megelégeli a kis gall falu ellenállását, ám egy tanácsadójára hallgatva ezúttal nem fegyveres erővel, hanem fondorlattal próbálja megtörni Asterixet és barátait. A rómaiak egy Tullius Destructivus nevű hírhedt civakodót bíznak meg azzal a feladattal, hogy szítson viszályt a példátlanul összetartó közösségben. Az emberi természet gyenge pontjait tökéletesen ismerő és azokat kíméletlenül ki is használó ügynök hamarosan sikerrel is jár, a faluban kitör a perpatvar, a régi barátok összevesznek, mindenki mindenkire gyanakszik. Asterix és Panoramix druida törheti a fejét a megoldáson…"

Szólj hozzá!

Címkék: asterix francia belga képregény

Asterix képregények és promóció a CBA boltokban

2014.10.16. 12:15 :: Képregényblog

Mától kapható a két új Asterix kötet (A perpatvar és Asterix a helvéteknél), kizárólag a CBA lánc üzleteiben. A kezdeményezéshez egy promóció is kapcsolódik, plüssfigurákkal, párnákkal, kulcstartókkal, kártyagyűjtő albummal.

asterix_cba.jpg

 

 

3 komment

Címkék: asterix

A Nagy Háború képregénypályázat díjátadója - fényképes beszámoló

2014.10.16. 08:35 :: Képregényblog

Október 15-én este a Szatyor bárban, a díjazottak többségének és a pályázók egy részének a jelenlétében került sor a Nagy Háború Blog és a Magyar Képregény Szövetség által meghirdetett képregénypályázat díjainak az átadására.

A nyertesek névsora itt olvasható, ezek a pályaművek teljes terjedelmükben megtalálhatók a Nagy Háború blog oldalán.

NH_palyazat1.jpg

Az eseményt megnyitotta Pintér Tamás, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke. Balra tőle Babos Krisztina zsűritag (NHB), az asztalnál Pollmann Ferenc történész, zsűritag (NHB), valamint az MKSZ részéről Vass Róbert képregényrajzoló, zsűritag és Bayer Antal ügyvivők. Szép Eszter (MKSZ zsűritag) egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a rendezvényen.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar képregény vass róbert jámbor lajos pádár ádám kálmán áron matuszka máté malindovszky ákos

Titkos Invázió 2: Végjáték

2014.10.16. 08:03 :: Képregényblog

TitkosInvazio2.jpg"Kezdetét vette a skrullinvázió. Megszállták a Földet, és alakváltó képességük segítségével bejutottak minden fontosabb szervbe. Ott vannak a kormányban, a SHIELD-ben, a Bosszú Angyalaiban és még a Fantasztikus Négyesben is. Mire az invázió megindult, a skrullok félig már győztek: belülről sikerült megbomlasztaniuk a csapatokat. Senki sem bízik senkiben. A Föld hősei mégis szembeszállnak az alakváltó idegenekkel, hogy megkíséreljék a lehetetlent, és győzzenek."

A Marvel-szuperhősök tucatjait felsorakoztató Titkos Invázió 2., egyben befejező kötete már kapható a Libri és Bookline könyvesboltokban, illetve megrendelhető a Kingpin kiadótól, amelynek a honlapján részletek is láthatók a képregényből.

Szólj hozzá!

Címkék: amerikai képregény

Garfield különszám 10

2014.10.16. 07:58 :: Képregényblog

Garfield_ksz10.jpgMegjelent, már kapható az újságárusoknál a Garfield idei 5., összesen 10. különszáma.

Szólj hozzá!

Címkék: garfield amerikai képregény

Pintér főhadnagy ("Honvédek és huszárok lengyel földön...", 2.)

2014.10.15. 13:29 :: Képregényblog

Folytatjuk a lengyelországi vándorkiállításra készült 11 magyar képregény online közlését. A második Tarnów városához kötődik. A történet Molnár Ferenc haditudósítása alapján készült, a forgatókönyvet Bayer Antal írta, a képregényt Sváb József rajzolta meg.

(Képek nagyításához: jobb egérgombbal kattintás, Kép megjelenítése menüparancs, nagyító)

Svab_Tarnow1.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: molnár ferenc bayer antal magyar képregény sváb józsef

Roham 11

2014.10.15. 08:34 :: Képregényblog

Roham11.jpgMegjelent, az október 12-i képregénybörzén és az október 14-i hivatalos bemutatón már kapható volt az öt év után visszatérő Roham magazin 11. száma.

Az új lapszám tematikus, egy 17. századi nápolyi mesegyűjtemény, a Pentameron köré épül. Tartalmaz illusztrált és képregényben feldolgozott részleteket, valamint ismertetőt a műről és keletkezési körülményeiről.

A teljes Pentameron a Kalligram kiadónál jelent meg.

A Roham 11-et a Roham bárban (Bp. VII. kerület Dohany u. 22.) és rendezvényeken lehet megvásárolni, az ára 990 forint.

A képregények rajzolói Szabó Levente, Sirály Dóri és Vidák Zsolt.

Szólj hozzá!

Címkék: roham sirály dóri magyar képregény szabó levente vidák zsolt

Takarítás ("Honvédek és huszárok lengyel földön...", 1.)

2014.10.14. 14:14 :: Képregényblog

Elkezdjük a lengyelországi vándorkiállításra készült 11 magyar képregény online közlését. Az első Limanowa városához, illetve a limanowai csatához kötődik, amelyben125 ezer orosz és 90 ezer osztrák-magyar katona vett részt. A veszteségek: 30 ezer halott és sebesült az egyik, 12 ezer a másik oldalon. A csata 1914. december 1-től 14-ig tartott, és a Monarchia győzelmével ért véget. A történet Molnár Ferenc haditudósítása alapján készült, a forgatókönyvet Bayer Antal írta, a képregényt Ábrai Barnabás rajzolta meg.

(Képek nagyításához: jobb egérgombbal kattintás, Kép megjelenítése menüparancs, nagyító)

Abrai_Limanowa1.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: molnár ferenc bayer antal magyar képregény ábrai barnabás

Marvel + különszám: Fenegyerek

2014.10.14. 08:10 :: Képregényblog

MarvelPluszKsz3Fenegyerek.jpgA képregénybörzén történt bemutatkozása után mától már az újságárusoknál is kapható a Marvel + 2014/3-as különszáma, amelyben folytatódnak Fenegyerek kalandjai.

Előzetes oldalasak a Kingpin kiadó honlapján tekinthetők meg.

Szólj hozzá!

Címkék: fenegyerek amerikai képregény

Usagi Yojimbo 13: Szürke árnyak

2014.10.13. 22:01 :: Képregényblog

UsagiYojimbo13.jpgMegjelent és a képregénybörzén már kapható volt az Usagi Yojimbo 13. kötete, Szürke árnyak címmel. Ez a kötet kizárólag közvetlenül a Vad Virágok Könyvműhely kiadótól vásárolható meg, limitált példányszámban készült.

Usagi a sorozat tizenharmadik kötetében egy gyönyörű kurtizán házában kap szállást, akinek nagy szüksége van a segítségére. Megismerkedik Isida nyomozóval is, akinek igazságszolgáltatásba vetett hiténél, csak a bal egyenese erősebb, így aztán Usagival remek párost alkotva oldják meg a rejtélyeket. Stan Sakai ezúttal a kabuki színház világával ismerteti meg a japán kultúra iránt érdeklődő olvasóit, és a túlvilági lényekkel való küzdelem sem maradhat el.

Szólj hozzá!

Címkék: usagi yojimbo amerikai képregény stan sakai

Papírmozi 7

2014.10.13. 21:18 :: Képregényblog

Papirmozi7.jpgKét év szünet után jelent meg újabb száma a Papírmozi fekete-fehér képregényantológiának. Hazai szerzők: Brazil (Short Message Service), Csordás Dániel, Fritz Zoltán (Filmstrip), Garisa H. Zsolt, Haragos Péter (Strip), Madarász Gergely (Majomdaráló). Külföldi szerzők: Hélène Becquelin (Svájc), David Boller (Svájc), Olivier Grenson (Belgium), Albo Helm (Hollandia), Ben Katchor (USA), Kati Kovács (Finnország), Lucie Lomová (Csehország), Bartosz Sztybor és Piotr Nowacki (Lengyelország).

Kapható a Nero Blanco Comix kiadónál, a Comicsinvesten és további rendezvényeken.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar képregény amerikai képregény francia belga képregény lengyel képregény finn képregény papírmozi cseh képregény svájci képregény holland képregény

Buborékhámozó 12

2014.10.13. 20:43 :: Képregényblog

Buborekhamozo12.jpgA 28. Képregénybörzén volt először kapható a Buborékhámozó képregényes szaklap/fanzin 12. száma. A képregénytörténeti és képregényelméleti cikkeket, kritikákat és ismertetőket Bayer Antal, Lénárd László, Nagy Krisztián, Szabó Zoltán Ádám, Szép Eszter és Zsigó Bianka írta, a címlapot Baranyai András készítette.

Megvehető a Nero Blanco Comix kiadótól.

Szólj hozzá!

Címkék: képregényelmélet képregénytörténet buborékhámozó

Teddy Ted 2: Coltok és lányok

2014.10.13. 20:36 :: Képregényblog

TeddyTed2.jpgMegjelent a klasszikus Teddy Ted western-sorozat 2. kötete, amely négy, a Pif magaziban 1969 és 1973 között megjelent epizódot tartalmaz. Kapható a Nero Blanco kiadónál, a Comicsinvestnél és további rendezvényeken, legközelebb a november 15-i Szegedi Képregényfesztiválon.

Szólj hozzá!

Címkék: francia belga képregény teddy ted

Dylan Dog 2: Anna Never kísértete

2014.10.13. 20:19 :: Képregényblog

DylanDog2.jpgA 28. képregénybörzén volt először kapható a Fumax kiadó gondozásában megjelent második Dylan Dog kötet. A két történetet (az eredeti olasz sorozat 3. és 4. epizódját) tartalmazó kiadványban bónuszként ezúttal is szerepel négy magyar grafikus egy-egy Dylan Dog-rajza, ezúttal Tikos Péteré, Huszka Zsomboré, Jáger Attiláé és Tuli Krisztiáné.

A kiadvány megvásárolható a Fumax és a Comicsinvest webshopban, illetve további képregényes rendezvényeken.

Szólj hozzá!

Címkék: olasz képregény dylan dog