A nyilvános képregényolvasás fotói

2016. augusztus 29. 08:39 - Képregényblog

Tegnap, augusztus 28-án volt a nyilvános képregényolvasás világnapja. Számos fotót kaptunk a Facebook-eseményünk oldalán, ezeket most itt is bemutatjuk összegyűjtve.

nyilvanos_cimlap.jpg

Szólj hozzá!

Szofisztorik 3: Csináljuk a fesztivált

2016. augusztus 24. 21:57 - Képregényblog

szofisztorik3.jpgMegjelent és már kapható a könyvesboltokban, az újságárusoknál és közvetlenül a Napraforgó kiadónál Gyükér Zsófia képregénysorozatának, a Szofisztoriknak a 3. kötete.

"Végre felvirrad a várva várt nap, és kezdetét veszi a Patavölgyi Fesztivál! Vajon hogyan sikerül Pufka és Ozil nagy fellépése? Ozil természetesen nem hazudtolja meg önmagát… Emilke mindenáron menőnek akar tűnni Pufka szemében, amiből számtalan bonyodalom származik, és Nimródot is kétségek gyötrik… Így hát a Hókavölgyi SE tagjai több értelemben is csinálják a fesztivált!"

Szólj hozzá!

Lucky Luke 26: Klondike - Kilencedik.hu

2016. augusztus 19. 09:35 - Képregényblog

luckyluke26.jpg"Vérbeli komédia a Klondike. Ha nem is annyira okos, mint A zöldfülű volt, de bizonyos etapjaiban kifejezetten látványos, a visszatérő gegek, valamint a remek mellékszereplők gondoskodnak róla, hogy érdemes legyen később is elővenni."

Farkas Dávid írása a magyar nyelvű Lucky Luke-sorozat 26. epizódjáról a Kilencedik.hu portálon olvasható.

Szólj hozzá!

Geronimo Stilton: Mentsük meg az olimpiát!

2016. augusztus 15. 20:21 - Képregényblog

geronimostilton_mentsukmeg.gifMegjelent a legújabb Geronimo Stilton-képregény a Cartaphilus kiadásában, kapható a könyvesboltokban.

"Geronimo és barátai újabb időutazásra indulnak. Az úti cél ezúttal nem más, mint Athén és az 1896-os esztendő: az első újkori olimpiai játékokat igyekeznek megmenteni. Volt professzor időgráfja ugyanis azt jelezte, hogy a kalózmacskák csalással próbálják bemocskolni a sporteseményt, hogy maguknak szerezzék meg az összes jutalmat. Geronimónak kell ravaszul közbelépnie, hogy megvédje a sportszerűséget..."

Szólj hozzá!

Brüsszeli képregényfesztivál szeptemberben magyar résztvevőkkel

2016. augusztus 14. 17:54 - Képregényblog

fetebd2016.pngSzeptember 2. és 4. között ismét megrendezi hagyományos képregényfesztiválját a brüsszeli turistahivatal. A hetedik alkalommal megszervezett, százezernél is több látogatót vonzó eseményen tavaly után ezúttal is jelen lesz a magyar képregény, az európai nemzeti kulturális intézeteket tömörítő EUNIC közös standján.

A hat főből álló magyar küldöttség (Bayer Antal, Cserkuti Dávid, Erhardt Domonkos, Fritz Zoltán, Komornik Eszter és Sárdi Katalin) francia, angol és magyar nyelvű magyar kiadványokat mutat be a standon, a rajzolók szokás szerint Comic Jam rögtönzést tartanak és részt vesznek más országok alkotóival közös improvizációban is, a kerekasztalokon pedig szó esik az érintett országok (Magyarországon kívül Észtország, Lengyelország, Románia, Törökország és Baszkföld) jelenleg legnépszerűbb képregényeiről illetve a hétköznapokat megelevenítő önéletrajzi és dokumentarista képregényekről. A standon kis kiállítás is megtekinthető a jelenlévő és más alkotók munkáiból. A magyar csapat jelenlétét a Balassi Intézet támogatása teszi lehetővé.

A fesztivál részletes programja (angol, francia és holland nyelven) itt tekinthető meg. Fővendég Kanada Québec tartománya, a száznál is több dedikáló francia anyanyelvű alkotók között pedig olyan közismert neveket találunk, mint François Boucq, Derib, Cosey, Turk és De Groot, Olivier Grenson, Janry, Nob, Charles Berberian, Dany, Ben Radis és Philippe Bercovici.

fetebd2016_banner.png

 

Szólj hozzá!

2016. 10. 16. - Őszi Képregénybörze

2016. augusztus 14. 17:31 - Képregényblog

Az idei őszi képregénybörze időpontja 2016. október 16., vasárnap, 10-15 óra között, a helyszín az Átrium Park irodaházban található Eurest étterem (1134 Budapest, Váci út 45.).

Mivel a lehetséges helyek száma véges, a részvételhez árusítóként előzetesen kell jelentkezni a marvelplusz@gmail.com e-mail címen.

A börze várható újdonságai közül még csak kevés ismert, de az már biztos, hogy itt mutatkozik be a rendezvényt szervező Kingpin kiadó idei első Batman-különszáma, A nevető ember.

batman_ksz2016_1.jpg

1 komment

2016. 08. 28 - A nyilvános képregényolvasás világnapja

2016. augusztus 14. 10:33 - Képregényblog

kepregeny_nyilvanos_rio.jpg

2010 óta augusztus 28. a nyilvános képregényolvasás világnapja (egyben a világhírű rajzoló, Jack Kirby születésének a napja). A kezdeményezéshez idén mi is csatlakozunk.

A Magyar Képregény Szövetség Facebook-eseményt hozott létre, ide lehet majd feltölteni a "bizonyítékokat", a képregényolvasást ábrázoló képeket, négy kategóriában:

a) klasszik
b) csoportos (osztagos, ligás, szövetséges, univerzális)
c) gyerekkel vagyok!
d) extrém képregényolvasás

Az illusztráció két évvel ezelőtt készült egy szerb rajongóról, Rio de Janeiróban.

Megjegyzés: A Kingpin kiadó tavaly szeptemberben már meghirdetett egy hasonló eseményt, amelynek a képei itt láthatók.

Szólj hozzá!

2016. 08. 25. - Képregény Kedvelők Klubja

2016. augusztus 14. 10:11 - Képregényblog

kkk_rejto.jpg

A Képregény Kedvelők Klubja augusztusi rendezvényének témája Rejtő Jenő munkássága.

Program:
Találkozás 2016. augusztus 25-én (csütörtökön) 18 órakor a Magyar Színház előtti téren, a Budapest VII. kerületi Rejtő Jenő utca elején. Miután elhelyezték az emlékezés virágait Rejtő Jenő emléktáblájánál, séta a Piszkos Fredről elnevezett kocsmába, az Osvát utca 9-be.

Meghívott vendégek:
- Garisa H. Zsolt: a Rejtő/Korcsmáros képregények új formába öntője, valamint a Piszkos Fred közbelép című rajzfilm csapatának prominens tagja
- Thuróczy Gergely: A Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa, Az ellopott tragédia című emlékkötet írója és összeállítója
- Matuscsák Tamás: Rejtő Jenő “kiadatlan napló”-jának írója
- Kiss Ferenc: a KKK klubvezetője, aki Rejtő kiadatlan műveiből összeállította a Légió mindhalálig című 350 oldalas kötetet.

Szólj hozzá!

Rutu Modan-interjú - Unikornis

2016. augusztus 02. 10:16 - Képregényblog

rutumodan.jpg"A képregény nekem olyan eszköztár, amellyel bármit kifejezhetek, nem érzem azt, hogy bizonyos témákhoz lennék kötve csak azért, mert képregényeket rajzolok."

Rutu Modan kétszeres Eisner-díjas izraeli képregényalkotóval, aki májusban a Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál vendége volt, Kránicz Bence készített interjút - ez most jelent meg az Unikornis nevű új portálon.

Szólj hozzá!

EpicLine 14 és 15 kritikák - Kilencedik.hu, Ekultura.hu

2016. augusztus 02. 10:09 - Képregényblog

epicline14.jpg"Ami kérdés, hogy kik a 5Pallos sorozat célközönsége: kikre gondol az alkotó, kik fogják a képregényt a) megvenni b) olvasni c) a történetet értékelni d) a poénokat fogni e) a magyar képregényes bugyorra (ami pontosan olyan szerkezeti egységekben rétegzett, mint a Pokol Danténál) tett utalásokon a szerzővel pajkosan összekacsintani."

Szép Eszter a Kilencedik.hu számára gondolkodott el kilenc mondatban az 5Pallos második epizódjáról, amely az EpicLine 14. számában jelent meg.

"Amennyiben a változatosság gyönyörködtet, akkor az EpicLine nevű képregénymagazin maga a hosszúra nyújtott, konstans orgazmus, hiszen a kezdetek óta eltelt majd' 3 évben nem volt még két ugyanolyan számuk, és jobbára előre kiszámíthatatlan, hogy mikor jelenik meg a következő, és hogy mi lesz benne."

Uzseka Norbert az Ekultura.hu portálon ugyanerről a lapszámról és az azzal párhuzamosan megjelent, Szekerce és Szemerce történetét folytató 15.-ről írt ajánlót.

Szólj hozzá!

Előkészületben, 2016. augusztus

2016. július 31. 16:15 - Képregényblog

Tudomásunk szerint az alábbi képregények jelennek meg a közeljövőben. Zárójelben a kiadó, a terjesztési mód (könyves, újságos, "egyéb") és a pontos dátum, ha már ismert.

2016. augusztus:
- Geronimo Stilton 9: Mentsük meg az olimpiát! (Cartaphilus, könyves - megjelent!)
- Hihetetlen Pókember 28 (Kingpin, újságos - megjelent!)
- Iron Lady Arcanum 3 (Iron Comics, újságos - megjelent!)
- Peter Parker Pókember 29 (Kingpin, egyéb)
- Spawn 3 (Breitenbaumer László, újságos - megjelent!)
- Szofisztorik 3: Csinálják a fesztivált (Napraforgó, könyves - megjelent!)
2016. szeptember:
- Batman 17 (Kingpin, újságos - szeptember 16.)
- Hihetetlen Pókember különszám 2016/3 (Kingpin, újságos - szeptember 13.)
- Iron Lady Arcanum 4 (Iron Comics, újságos)
- Marvel + 28 (Kingpin, újságos - szeptember 10.)
2016. október:
- Batman különszám 2016/1: A nevető ember (Kingpin, újságos - október 16.)
- Dylan Dog 6 (Frike Comics, egyéb - október 16.)
- Hihetetlen Pókember 29 (Kingpin, újságos - október 16.)
- Képregényhatározó: A Vaillant képregényei, 1945-1969 (Nero Blanco Comix, egyéb - október 16.)
- Marvel + különszám 2016/4: Fenegyerek (Kingpin, újságos - október 16.)
- Outcast 2 (Frike Comics, egyéb - október 16.)
- Peter Parker Pókember 30 (Kingpin, egyéb - október 16.)
- Spawn 4 (Breitenbaumer László, újságos)
- Usagi Yojimbo 15 (Vad Virágok Könyvműhely, könyves - október 16.)
- Zórád Ernő-sorozat 8: Tigrisvér (Nero Blanco Comix, egyéb - október 16.)

A vérbíró Haynó és a botcsinálta táltos

2016. július 25. 10:53 - Képregényblog

hayno_verbiro_front.jpgKülönleges képregény megjelenéséről kaptunk hírt. Szendrő Iván Amerikában élő színész, producer és mitológus egy régi legendát dolgozott fel egy brazil rajzoló, Luciano Cabrera segítségével.

A képregény első 20 oldala most megjelent egy kis fekete-fehér kiadványban, szerzői kiadásban. Boltokba nem kerül, csak postai úton rendelhető meg.

Ára 3000 Ft + 570 Ft postaköltség. A szerző a teljes hasznot egy árvíz sújtotta szamosmenti falu, Nagygéc felvirágoztatására ajánlotta fel.

Megrendelés: Szilágyi Andrásné Vera, 4765 Csenger. Petőfi út 26. telefon: 06 70 626 9298.

A képregény Facebook-oldala

A szerző hosszú távú célja egy 150 oldalas, színes kiadvány megjelentetése, amelyhez kiadót, támogatókat keres.

Szólj hozzá!