Café Postnuclear - két újabb írás

2016. február 12. 20:12 - Képregényblog

cafepostnuclear.jpgNagy valószínűséggel kijelenthető, hogy egyetlen magyar képregényről sem született még annyi kritika, vélemény, recenzió, ajánló, mint Budai Dénes és Szűcs Gyula közös művéről, a Cafe Postnuclearról. A napokban jelent meg két újabb online írás a kiadványról.

"A CP kicsit olyan, mintha valaki elővenné a modellautóit és dzsiájdzsóit (vagy a haverjáét), igényesen kifestené, és egy óriási terepasztalon hatalmasat és élvezeteset játszana velük."

Lénárd László a Heti5képregény blogon - a kötet írójának határozott kérésére - fejtette ki nagyon személyes, kifejezetten sarkos meglátásait.

"Ha a karaktereket és a sztorit egészként vizsgáljuk, nincsenek túlzottan kidolgozva, ehhez vagy sokkal hosszabbnak kellett volna lennie az albumnak, vagy csak még tudatlanok vagyunk a hiányzó folytatás miatt. A képregény tehát összességében kicsit darabos, döcögős, mint az utak, melyeken játszódik. Szereplőkből nincs hiány, ők maguk viszont elég hiányosak, hátterük titokzatos – reméljük, ez a porfelhő eloszlik majd a jövőben."

Nagy Dóra a Szépirodalmi Figyelő online-on írt a képregényről.

Szólj hozzá!

Nana 19, Naruto 25, Vampire Knight 15 - Kilencedik.hu

2016. február 08. 07:21 - Képregényblog

" A két Nana történetét feldolgozó mangasorozat 19. kötete nem tartalmaz emlékezetes csúcspontokat, vagy hatalmas fordulatokat, az előző könyvekben felvázolt új felállásnak megfelelően folyik tovább a cselekmény."

"Szaszuke múltja felületes és klisés, a legkézenfekvőbb fordulatok követik egymást; pont olyan, amilyenek a shōnen sorozatokban az utólagosan hozzátoldott, múltbéli traumák lenni szoktak – hiba lenne mást, vagy pláne többet várni, a Naruto ugyanis abban, amiben tényleg jó, továbbra is szépen teljesít."

"Úgy tűnik, újra felpörögnek az események a vámpírokról szóló Vampire Knight című mangában. A 15. kötet végre ismét a sorozat szebbik arcát mutatja, ami jelen esetben egyet jelent a meglepő érthetőséggel és az izgalmas cselekménnyel."

Farkas Dávid írása a MangaFan három népszerű mangasorozatáról a Kilencedik.hu portálon olvasható.

Szólj hozzá!
Címkék: manga

Batman: Karácsonyi ének - Ekultura.hu

2016. február 06. 16:57 - Képregényblog

batman_2015ksz.jpg"Lee Bermejo sztorija nemcsak egy „egyszerű” Karácsonyi ének-parafrázis, hanem benne van mindaz is, ami Batman, és ami a denevéremberhez kapcsolódik, az érzések szintjén. Zsigeri düh és fáradhatatlan kitartás. Kemény évek, amik mindenkit megváltoztatnának. Elvakult fájdalom, ami már annyira átjár, hogy gondolkodni sem tudok. És a remény, hogy mindez lehet még jobb."

Szabó Dominik írása az Ekultura.hu portálon olvasható.

Szólj hozzá!

Asterix 19: A látnok

2016. február 01. 07:06 - Képregényblog

asterix19.jpgA Móra kiadó honlapján már megrendelhető, a könyvesboltokba várhatóan a napokban kerül be az Asterix-képregénysorozat 19. albuma, A látnok.

"Egy ritka nagy vihartól megriadva a kis gall falu lakói Hasarengazfix főnök házában gyűltek össze, amikor benyit egy különös idegen, aki látnoknak mondja magát. A szélhámos Sunyix gyorsan felismeri, hogy hiszékeny társaságba került, és kedvező jóslatok fejében fejedelmi ellátást csikar ki vendéglátóiból. Egyedül Asterix lát át a szitán, ám barátai nem hallgatnak rá, és amikor a sarlatán váratlanul eltűnik, őt teszik felelőssé a Sunyix által kilátásba helyezett katasztrófákért. Pedig a hamis látnok valójában a rómaiak fogságába került, akik szintén hasznot remélnek húzni a helyzetből…"

Az új rész megjelenésével párhuzamosan több korábbi kötetből is utánnyomás készül,

Szólj hozzá!

2016. 02. 09. - 2. képregény workshop a kArtonban

2016. február 01. 07:02 - Képregényblog

kepregenyworkshop2.jpg

A kArton galériában (1056 Budapest, Alkotmány utca 18.) tartott képregényes workshop-sorozat három előadással kezdődik, és közös képregénykészítéssel folytatódik.

- Bayer Antal bemutatja az idei Angoulême-i nagydíjas belga Hermann stílusát egy oldalának a rövid elemzésével.
- Oravecz Gergely saját képregényének, a Blosszának az elemzésével mutatja be, milyen megfontolások állnak a struktúrát érintő megoldások mögött.
- Fritz Zoltán a grafikus Kurt Weidemann "A művész azt csinál, amit akar, a tervező azt akarja, amit csinál" idézetét mottóul ragadva mutat be lehetséges munkamódszereket.

Kezdés 18 órakor. A belépés ingyenes. Facebook-esemény itt.

Szólj hozzá!

Sztriptíz fesztivál márciusban: rövid interjú

2016. január 26. 21:54 - Komornik Eszter

artyard_logo.jpgPár hete már hírt adtunk a Sztriptíz független képregényfesztivál előkészületeiről. Bár főszervező, Claudia Martins, éppen a rendezvényt befogadó Brody ArtYard (illetve immár The ArtYard) költözésével és február 4-i újranyitásával van elfoglalva, válaszolt Komornik Eszter néhány kérdésére.

Komornik Eszter: Mikor lesz a rendezvény?

Claudia Martins: A Sztriptíz Indie Comic Fair (SZT) időpontja március 25. és 26., mindkét nap délelőtt 11-től este 7-ig tart. A belépés ingyenes lesz.

KE: Mit kell tudni a rendezvényről?

CM: Az SZT egy kétnapos független nemzetközi képregényfesztivál, amelyet a The ArtYard szervez, együttműködve a BP! Comicsszal (a Budapesten élő Marcus Villaça brazil-amerikai képregényalkotó saját kiadójával). A rendezvényen lesznek bemutatók, vetítések, beszélgetések, műhelyfoglalkozások, és itt lesz először kapható egy antológiánk, amelynek a témája Közép- és Kelet-Európa. A résztvevő alkotók személyesen mutatják be saját kiadványaikat, árusítják és dedikálják képregényeiket.

Tovább
Szólj hozzá!

Alfabéta-díj - kiírás, nevezés, határidők

2016. január 24. 13:07 - Képregényblog

alfabetadij.jpgA Magyar Képregény Szövetség 2016-ban is meghirdeti a nevezést az Alfabéta-díjra.

Az Alfabéta-díj az előző naptári év legjobb új magyar képregényeit ismeri el, két kategóriában a nyomtatásban megjelent képregények esetében, és egy különdíjjal az interneten megjelent képregények esetében.

1. kategória: kép-regény (önállóan, kötetben vagy füzetben megjelent, legalább 20 oldalas történet)

2. kategória: kép-novella (antológiákban, magazinokban, egyben vagy folytatásokban megjelent képregények vagy képsorok, terjedelemtől függetlenül)

A kizárólag elektronikusan, az interneten megjelent, ingyenesen hozzáférhető képregényeket külön lehet nevezni. A zsűri a nevezések beérkezése után dönt arról, hogy meghirdeti-e ebben az évben a webcomic-különdjíat.

A nevezés, jelölés és zsűrizés rendje:

1. Nevezés: bárki nevezheti az általa készített, kiadott vagy kedvelt, 2015. január 1. és december 31. között megjelent képregényt. Egy fő több képregényt is nevezhet. A nevezéseket a Képregényblogon és az Alfabéta-díj Facebook-eseményénél gyűjtjük, a listát folyamatosan frissítjük. (Facebook profillal nem rendelkezők ezt a blogbejegyezést kommentelve tudnak nevezést küldeni.)

A nevezési időszak 2016. február 10-ig tart.

2. Jelölés: a befutott nevezéseket áttekinti egy 5 tagú, kritikusokból álló előzsűri, és kategóriánként kiválaszt 5-5 művet, amelyet a zsűri figyelmébe ajánl.

Az előzsűri tagjai: Bayer Antal, Farkas Dávid, Kránicz Bence, Szabó Zoltán Ádám és Szép Eszter.

Az előzsűri legkésőbb március 27-én teszi közé az 5-5 jelölt nevét.

3. Zsűrizés: az előzsűri kiegészül 10 meghívott taggal, akik a képregényes szakma különböző területeit képviselik. A meghívott zsűritagok között nem lehetnek a döntős képregények alkotói. A zsűri titkos szavazással hozzá meg a döntését, és azt csak a díjátadón hozza nyilvánosságra.

A díjakat a 12. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon adjuk át, 2016. május 8-án.

Kérdések és válaszok:

Tovább
Szólj hozzá!

Batman 7-13: Batgirl, Ragadozók - Ekultura.hu

2016. január 21. 23:08 - Képregényblog

batman13.jpg"Kövezzetek meg, de miután a tavalyi Batman évadból a Ragadozókat sokszor jobban élveztem olvasni, mint a címadó szériát, úgy döntöttem, idén rögtön a csajokkal kezdek. Hiába, van ebben a néha egészen szürreális koncepcióban valami szórakoztató: és most nem arra gondolok, hogy lengén öltözködő (vagy ha mégis, akkor nagyon testhez simuló ruhákba bújó) fiatal lányokat nézünk (tudom, hogy képregény, de akkor is), hanem hogy csodálom, Gail Simone mennyire finoman kezeli a hangulatot, mennyire jól eltalálja a drámaiságban és a komolytalanságban az arányokat."

Szabó Dominik írása a Batman képregénymagazin kísérősztorijairól az Ekultura.hu portálon olvasható.

Szólj hozzá!

Café Racer - 5Panels

2016. január 20. 19:12 - Képregényblog

caferacer.jpg"Eredetileg nem tudtam, mi is ez a Cafe Racer, de rákeresve  bitang menő kis gépek, és így a cím, a szójáték a kávézó és motorok között indokolttá válik. Az egész rövid, benzingőzszagú videoklip hatását kelti, de sajnos pont olyan gyorsan ki is lehet végezni."

Szebeni Péter írása Pápai Gábor debütáló képregényéről a 5Panels honlapján olvasható.

Szólj hozzá!

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu