2016. 05. 08. - 12. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál

2016. április 30. 10:45 - Képregényblog

logo12_net_hu.jpg

A Magyar Képregény Szövetség és a Képes Kiadó 12. alkalommal rendezi meg a Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivált.

A helyszín ezúttal is a Dürer kert (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21), az időpont 2016. május 8.
Nyitás reggel 10, zárás este 6 órakor. Belépti díj 850 forint, 10 év alatt ingyenes.

A fesztivál tervezett programja.

A fesztivál nemzetközi vendégei.

A fesztiválra tervezett új megjelenések - hamarosan!

A fesztivál Facebook-eseménye.

A fesztivál arculatát Garisa H. Zsolt készítette.

12festival_hun.jpg

Szólj hozzá!

Oravecz Gergely: Blossza - Jelenkor online

2016. április 29. 20:09 - Képregényblog

oravecz_blossza.jpg"A Blossza... nemcsak friss, izgalmas és szellemes, de a jelek szerint időtálló is; annyi legalábbis bizonyos, hogy a keletkezés és a kötetmegjelenés között eltelt fél évtized a mű egyetlen pontját sem mutatja avulékonynak vagy a keletkezés körülményeihez kötöttnek. Ezeknek a többnyire négy képből álló etűdöknek a sorozata ugyanis egyfajta önéletrajzi kötetté áll össze – méghozzá az önéletrajznak valamiféle rendhagyó értelmében."

Keresztesi József írása a Jelenkor irodalmi magazin online felületén olvasható.

Szólj hozzá!

2016. 05. 09. - Találkozó Alessio Fortunatóval az Olasz Intézetben

2016. április 27. 21:41 - Képregényblog

alessiofortunato.jpgA 12. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválra érkező Alessio Fortunatóval a fesztivál másnapján az Olasz Kulturális Intézetben (1088 Budapest, Bródy Sándor utca 8.) lehet ismét találkozni, ahol bemutatja a magyarul újrainduló Dampyr sorozat első kötetét, amelynek mindkét történetét ő rajzolta.

Kezdés este 6 órakor.

 

Szólj hozzá!

Alfabéta-interjúk: Lénárd László & Sárdi Katalin

2016. április 26. 17:26 - Komornik Eszter

Az elmúlt 1-2 évben egyre több irodalmi-kulturális folyóirat vette fel rovatai közé a képregényt. Lénárd László és Sárdi Kati közös képregénye, a Könyvjelzőkészítő a Műútban jelent meg, és a kép-novella kategóriában indul 2015 legjobb képregénye címért.
konyvjelzo.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

2016. 04. 28. - Képregény Kedvelők Klubja

2016. április 26. 08:43 - Képregényblog

A Képregény Kedvelők Klubja és a PIM közös áprilisi rendezvénye 2016. április 28.-án, csütörtökön 17 órától a Petőfi Irodalmi Múzeumban  (Budapest, V. ker: Károlyi utca 16.) lesz. Téma: "Könyvpöttytől a diakockáig", F. Györffy Anna diafilmjei

A hó végén záruló Mosó Masa és barátai című életmű-kiállítás megtekintése után Bíró Ferenc (Diafilmmúzeum) tart vetített képes előadást.

fgyorffy_dia.jpg

Szólj hozzá!

Alfabéta-interjúk: Leslie Téjlor

2016. április 25. 20:48 - Komornik Eszter

Kevesebb, mint két hét marad hátra a képregényfesztiválig, s már javában zajlik az Alfabéta-jelöltek zsűrizése - hogy fokozzuk az izgalmakat, idén is interjúkat készítettünk velük.

Leslie Téjlor képregénye a Magyarok az Isonzónál képregénypályázatának első helyezettje lett, most pedig kép-novella kategóriában indul az Alfabétáért.

tejlor.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

2016. 04. 29-06. 03: 5Panels kiállítás a pécsi re:public galériában

2016. április 24. 22:39 - Képregényblog

5panels_pecs.jpg

Kiállítás nyílik április végén a 5Panels alkotócsoport kilenc tagjának a munkáiból a Pécsi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékén, a re:public galériában.

A kiállítók: Halter András, Kiss Judit, Koska Zoltán, Lénárd László, Molnár Gábor, Papp Imre, Pádár Ádám, Szebeni Péter és Vadas Máté. Kurátror: Komornik Eszter (a kArton galéria vezetője).

A kiállítást megnyitja Demus Zsófia, a Szépirodalmi Figyelő munkatársa, április 29-én 18.30-kor.

A kiállítás megtekinthető 2016. május 2. és június 3. között a galéria rendes nyitvatartási idejében, hétfőtől szombatig 10 és 18 óra között. A kiállítás az "Új területek és fogalmak a kortárs (média)kultúra kutatásban" c. konferencia társrendezvénye.

 

Szólj hozzá!

Oravecz Gergely: Blossza - SZIF Online

2016. április 22. 14:36 - Képregényblog

oravecz_blossza.jpg"Elvárásaink egy online és egy print médium felé meglehetősen különbözőek, így van ez akkor is, amikor az online napi stripeket próbáljuk átkonvertálni kézzel foghatóvá. Ugyanis sokszor, ami megállja a helyét az interneten, másként hat összefűzve egy kötetben, ahol óhatatlanul is kapcsolatot próbálunk keresni a stripek között. Sok képregény jutott arra a sorsra, hogy nem hatott olyan erővel a kiadás után, és a vicckönyvekhez hasonlóan unalmassá, monotonná vált. Oravecz Gergely esetében azonban az összekapcsoló, fúziós erő pontosan a naplószerűségben keresendő, hiszen ezzel megad egy ívet, amit az olvasó is képes elfogadni és élvezhetővé válik az egész, 123 nap másfél órába sűrítve."

Demus Zsófia írása a Szépirodalmi Figyelő honlapján olvasható.

Szólj hozzá!

Marvel + különszám 2016/1 - Ekultura.hu

2016. április 21. 15:57 - Képregényblog

marvelplusz_2016ksz1.jpg"Szeretem, ha komolyan vesznek a szerzők egy kitalált világot (még akkor is, ha piros-kék ruhás férfiak mászkálnak benne), és nem félnek olyan történeteket írni, ahol nem az akció és nem a csaták vannak előtérben, hanem a gondolatok, az érzelmek. Kurt Busiek tökéletesen megfelel ennek: a Csodák kora olyan képregény, amit egyaránt kötelezően a kezébe adnék azoknak, akik még most ismerkednek a szuperhősökkel, és azoknak is, akik már veteránnak számítanak – szerintem mindenki meg fog lepődni."

Szabó Dominik írása az Ekultura.hu portálon olvasható.

Szólj hozzá!

Naruto 26, Vampire Knight 16 - Kilencedik.hu

2016. április 21. 15:53 - Képregényblog

Naruto 26: "Meglepő, fordulatos és látványos: a Naruto 26. kötetére sokat kellett várni, de megérte, minimális negatívumai között talán a kevés szöveg miatti gyors fogyaszthatóságát említhetjük. Egy, a szériába most belekóstoló olvasó számára talán egy hosszúra nyúlt, de jól koreografált, dinamikus csatajelenet csupán, az előzmények ismeretében azonban tömény élvezet."

Vampire Knight 16: "Gyakran nehéz kibogozni, hogy mi és kivel történik, a helyzetünket pedig az olyan párbeszédek sem könnyítik meg, amelyben mindkét fél titkolózik (nem csak egymás, de az olvasó előtt is), és egyikük sem közöl kézzel fogható információkat."

Farkas Dávid írása két friss mangamegjelenésről a Kilencedik.hu-n olvasható.

naruto26.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: manga

Lucky Luke 23: Az éneklő drót - Ekultura.hu

2016. április 21. 15:49 - Képregényblog

luckyluke23.png"A történet nagy újdonságot nem jelent, bizonyos elemei már felbukkantak a sorozat korábbi köteteiben, de nem is azért olvasok Lucky Luke képregényeket, hogy a történet vagy a műfaj megújításának legyek tanúja – pusztán szórakozni akarok. Ezt pedig minden erőlködés nélkül teljesíti Az éneklő drót."

Galgóczi Tamás írása az Ekultura.hu portálon olvasható.

Szólj hozzá!

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu