A képregény megmenti Belgiumot?

Több mint 400 napja tart a belga kormányválság. A flamand nacionalisták már azt se bánnák, ha kettészakadna az ország, a királynak elege van a politikusokból... Bár némi bizalomra adhat okot, hogy ezúttal nyolc párt is hajlandónak mutatkozik a kompromisszumra és leülni a tárgyalóasztalhoz a (vallon) szocialista miniszterelnökkel, a belgák nagy része már unja, hogy rajtuk röhög a világ. És ha tudjuk, hogy Belgium a képregény fellegvára, nem is annyira meglepő a legfrissebb fejlemény: a Spirou című legendás, 1938 óta szinte megszakítás nélkül megjelenő hetilap fennállása óta először különszámot szentelt egy politikai témának: „Mentsük meg Belgiumot!” hirdeti címlapján, a flamand oroszlán és a vallon kakas hirigelését kommantálva.

Ideje lenne nem annyira véresen komolyan venni a dolgokat – vallja Frédéric Niffe főszerkesztő – és visszaszállni a földre. Egy kis humorral sokkal könnyebben fog menni. Tizenöt alkotót kért fel a különszám elkészítésére, vallonokat és flamandokat egyaránt. Van, aki szerelmi bájitalt keverne a közös kútba, van, aki bevetné a belga szuperhősök (béna) légióját, és van, aki szerinte itt már csak egy teljes reboot segíthet. De legalábbis egy műtét.

A svájci tévé és a francia-német Arte beszámolójában egyaránt megszólaló Benoît Feroumont és Nix (Marnix Verduyn) a ceruzát kikapkodja ugyan egymás kezéből, de az üzenetük azonos: tessék most már abbahagyni és békében együttélni, mint eddig. Legfeljebb pár százezren vannak, akik képtelenek a kompromisszumra, nem szabad hagyni, hogy ők dirigáljanak – mondják.

Igaz, nincs új a nap alatt: az Arte filmjében Jean Auquier, a brüsszeli képregénymúzeum igazgatója emlékeztett: már Peyo is kifigurázta a Hupikék Törpikék egyik epizódjában a nyelvi alapú problémákat...