Zórád 100 - események

A Zórád Ernő születésének 100. évfordulójához kapcsolódó események

2011. október 16.
Zórád Ernő-emléktáblát avat 15 órakor a Budavári Önkormányzat az I. kerületi Csap utcában.

2011. október 17.
A Képíró Zórád című kiállítás megnyitója 18 órakor, a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében (1053 Budapest, Károlyi Mihály u. 16.). A kiállítás Zórád Ernő irodalmi vonatkozású alkotásait mutatja be. A tárlatot megnyitja Kelecsényi László irodalomtörténész. Közreműködik Balogh József harmonikaművész. A kiállítás október 18. és november 17. között tekinthető meg.

A Privát Zórád kiállítás a kArton Galériában (1054 Bp., Alkotmány u. 18.) tekinthető meg október 18. és november 25. között.

2011. október 20.
18 órakor a Várnegyed Galériában (1015 Budapest, Batthyány u. 67.) nyílik kiállítás Emlékeink Zórád Ernőről címmel. A kiállítás anyaga az I. kerületi lakosok magángyűjteményeiben található képekből állt össze.

17 órától a Petőfi Irodalmi Múzeum Lotz termében Kertész Sándor tart előadást Zórád Ernőnek a késői képregényeiről, amelyeket már egyedül adaptált irodalmi művek alapján.

2011. október 27.
18 órától a Képregény Kedvelők Klubjának havi rendes találkozóján is Zórád Ernő lesz a téma. Kiss Ferenc olyan emberekkel idézi fel Zórád emlékét, akik ismerték és munkakapcsolatban is álltak vele. Vendége lesz Bíró Ferenc, Iván Katalin, Kertész Sándor, Alaksza Tamás, Verebics János, Fazekas Attila és Kozma Péter. A rendezvény helyszíne a kArton galéria.

2011. november 26.
Bíró Ferenc szervezésében Zórád Ernő mese-diafilmjeinek vetítése az Örökmozgóban (1073 Budapest, Erzsébet körút 39.), 16 óra 30-tól. „Mesélő hangok”: Bubik István és Szabó István.

2011. december 4.
10 órától Zórád Ernő életmű-kiállítása - Adventi élménykiállítás és programkavalkád a Krúdy Házban (Budapest III. Dugovics Títusz tér 1-3). Ez lesz az ünnepélyes záróakkordja a kiállítás-sorozatnak, hiszen a család minden tagját megszólítva, hazánkban először itt jelenik meg  diafilmeket, képregényeket, Füles-rajzokat, Krúdy Kalendáriumot, Irodalmi Pantheont, akvarelleket egyaránt felvonultató Zórád-életmű komplexen. Az eseményt varázslatos családi programok is kiegészítik. A tervek szerint lesz karácsonyi koncert, mesesarok, diavetítéssel, óriás kirakó Zórád rajzokkal, tartós testfestés jellegzetes Zórád-figurákkal, rajz- és képregény-iskola, karácsonyi ajándékkészítés és Krúdy hangulatát idéző lovaskocsikázás. Zórád által énekelt dalok szólnak majd gramofonról, de a „képek is megszólalnak”, hiszen előadóest keretében, az Irodalmi Pantheon képein ábrázolt írók, költők műveit neves színészek adják elő ezeket. A kulturális élményeken túl a kulináris élvezetekről sem feledkeznek meg a szervezők, hiszen kitárul az „Adventi éléskamra”, mely forró teával, forralt borral, sült gesztenyével várja a vendégeket.

Címkék: kiállítás