Villámkérdések - összefoglalva

WalkingDead2.jpgKörkérdést küldtünk számos, a magyar képregény környékén tevékenykedőnek, és harmincan voltak olyan kedvesek, hogy válaszoltak nekünk. Válaszaikat több részletben közültük a blogon, most pedig megpróbáljuk összegezni, amit megtudtunk tőlük. 30 fő nem reprezentatív minta, ráadásul a válaszadók – alkotók, kiadók, gyűjtők – képregényes aktivitása sem nevezhető éppenséggel átlagosnak, így hát az alábbi statisztikák még a „kemény mag” véleményét sem feltétlenül tükrözik.

Elsőként azt kérdeztük, hogy a 2011-ben megjelent (könyvesbolti vagy alternatív forgalmazásban kapható) 120 képregény hány százalékát szerezték be. Ahogy azt sejtettük, ma már nincs ember, aki szó szerint mindent megvenne, bár öten is legalább felének büszke birtokosai. Volt, aki még korábbi lemaradásait pótolta, és volt, aki inkább be sem vallotta, hogy milyen kevésre futotta az idén. Azért az átlagos adattal, a 24 százalékkal valamennyi magyar képregénykiadó tökéletesen meg lenne elégedve.

Következőként azt szerettük volna megtudni, hogy hol vásárolják a legtöbb képregényt. A mintavételből fakadóan egyáltalán nem lepődtünk meg, hogy 80 százalék fölötti azoknak az aránya, akik leginkább a képregényes rendezvényeken szerzik be az újdonságokat. Könyvesboltokban mindössze négyen, képregényboltokban ketten, webshopos rendelés útján pedig hárman vásárolnak.

Nemajatek.jpgHarmadik kérdésünk tulajdonképpen a blog (és más képregényes honlapok) hasznosságát firtatta, hiszen azt kérdeztük, hogy hány újdonságot látnak a megjelenések listáján, amelyről most értesültek először. Itt elég nagy kilengést tapasztaltunk, és néhányan keményen lerontották az átlagot (ami így 9 lett végül), de hatan is akadtak, akiknek a lista már nem mondott újat – amiből arra következtetünk, hogy ha valakit érdekelnek az újdonságok, valóban értesülhet mindenről.

Hazai szerzők vagy külföldi képregények fordításai? Is-is, bár a többség a magyarokat keresi a hazai rendezvényeken, boltokban, míg a külföldieket – főleg az angol nyelvűeket – inkább eredetiben szereti olvasni. Ebben a tekintetben valószínűleg jelentős az eltérés a mintánk és a teljes képregényolvasó populáció között.

Jöjjenek a kedvencek. Természetesen hatalmas volt a szórás, de azért kirajzolódott egy sorrend. Néhányan csak egyet mondtak, mások többet is – azért nagyjából ez lehetne akkor is, ha megszabtunk volna egy pontos számot.

1. Walking Dead – 12
2. Felvidéki Miklós: Némajáték – 9
3. Kázmér és Huba és Usagi Yojimbo – 6-6
5. Hellboy és Sandman – 5-5
7. Asterix és Scott Pilgrim – 4-4

Bontásban is rákérdeztünk, külön a történetekre, és külön a grafikai megoldásokra.

Sztori alapján a legjobbak:
1. Walking Dead – 10
2. Sandman és Usagi Yojimbo 5-5
4. Némajáték – 4
5. Death Note – 3

Legérdekesebb, legegyedibb grafika:
1. Pinkhell antológia 8 és Szabó Levente: Scrap 5-5
3. Némajáték és Szabó Levente: Irreverzibilis 4-4
5. Farkasok a falban (Dave McKean) és Scott Pilgrim 3-3

Megkérdeztük azt is, hogy melyik képregény okozta a legnagyobb csalódást. A válaszadók több, mint fele ügyesen kikerülte a választ azzal, hogy eleve biztosra ment a vásárlásnál. A fennmaradó 14-ből 3-an említették a Swords-ot, és érdekes, hogy a sokaknál kedvenc Walking Dead és Némajáték itt is kapott 2-2 voksot, további néhány képregény pedig 1-1-et.

Sejtettük, hogy nem sikerült mindenkinek mindent beszereznie, pláne az év végi dömpingből, így azt is firtattuk, hogy mely képregényeket tervezik még megvenni. Érdekes módon viszonylag sok volt a tudatos vásárló, aki már mindent megvásárolt, ami érdekli, de 3-3 említést azért kapott a Papírmozi, az Y az utolsó férfi, az Usagi Yojimbo és A szultán katonája.

Melyik képregénynek a folytatását, vagy milyen egyéb újdonságot várnak a leginkább a megkérdezettek 2012-ben? Talán itt említették a legkülönbözőbb dolgokat, és feltehetően sokan természetesnek vették, hogy bizonyos sorozatak úgyis folytatódnak. Így adódhatott, hogy bár a Walking Dead itt is győzött, de csak 8 ponttal, a második helyen pedig 3-3 válasszal áll a Sandman és a Szultán katonája, valamint Szabó Levente (különböző munkáival, vagy csak úgy általában), és ugyancsak ennyien várják, hogy végre megjelenhet Somogyi György és Brazil Kittenberger-sorozatának az első kötete.

Az utolsó kérdés a még kiadatlan, csak elektronikusan publikált képregényekre vonatkozott – melyiket szeretnék nyomtatásban is látni? Válaszadóink több, mint harmada egyáltalán nem olvas neten képregényt, vagy nem talált olyat, ami igazán elnyerte volna a tetszését. A befutott válaszok alapján azért mindenképpen sikerre számíthat Oravecz Gergely Alfabéta-díjas Blosszája (amely azért nem teljesen kiadatlan, hiszen részletek megjelentek a Műút magazinban) 8 biztos vásárlóval, utána a Hegy következik 5 vevőjelölttel, míg Csordás Dániel képregényes blogjára és a Rocksztár leszek, mama! webcomicra 3-3 szavazat érkezett. Igaz, utóbbi kettőből már szintén jelentek már meg oldalak a Pinkhellben, a Rockéletben és a Papírmoziban.