Interjú a Korcsmáros Pál-díjas Felvidéki Miklóssal

Felvideki_self.jpgA Magyar Képregény Szövetség tagjainak belső szavazása alapján Felvidéki Miklósnak ítélte alkotói díját, amely 2012-től Korcsmáros Pál nevét viseli. Az újdonsült díjazottat a Képregényblog nevében Nagy Krisztián kritikus kereste fel kérdéseivel.

Nagy Krisztián: 2010-ben még úgy mutatkoztál be, hogy "Miklós vagyok és szeretem a képregényeket", 2011-ben már mint "magyar képregényrajzoló multimilliomos wannabe". Egy évvel később és a Korcsmáros Pál-díj tulajdonosaként hogyan definiálnád magadat?

Felvidéki Miklós: Erősen feladtad a labdát, nem tudom. Még mindig szeretem a képregényeket, és multimilliomos wannabe rajzoló vagyok, új titulusom egyelőre nincs, de remélem, a fesztivál után a szövetség megítéli nekem a doktori címet.

NK: Az Art Comix és a Fumetto után ez a harmadik díj, amit bezsebeltél, hogy érzed, ez valamiféle visszajelzés arra, hogy a megfelelő irányba haladsz?

FM: Nagyon remélem, és bár nem hiszem, hogy valaha meg fogok tudni élni a képregényrajzolásból, szívesen tekintenék rá mint karrierlehetőségre.

NK: Hogyan jött az ötlet, hogy időt és energiát fektess a rajztudásod fejlesztésébe és képregényeket rajzolj?

FM: Hát ez eléggé adta magát, apám grafikus és illusztrátor, neki hála én is mindig szerettem rajzolni. Mégis, valahogy más érdekelt, mint őt. Főleg a rajzfilmek, képregények ihlettek engem egész kiskorom óta. Mivel anyám forgatókönyvíróként dolgozott, azt hiszem, tőle meg örököltem egy kis írási képességet, persze csak annyit, hogy a képregények szintjén elpiszmogjak. Ahogy fejlődött a rajzi készségem, úgy akartam bonyolultabb hosszabb történetekbe fogni, végül így jutottam el a Némajátékig, azt hiszem.

Nemajatek_1.jpg

NK: Honnan jön az inspiráció, mit nézel és olvasol, hogy zenközeli állapotba kerülj?

FM:  Blogokat, rajzolók deviant art profiljait fürkészem újabban, de sok képregényt illetve rajzolót fedezek fel nap mint nap, ez tök jó, és egyben aggasztó is, mert túl nagy a konkurencia, akár itthon is.

NK: A Korcsmáros Pál-díj az előző év, jelen esetben 2011 kiemelkedő alkotói teljesítményét ismeri el, ez pedig elsősorban a Némajátéknak szól, ami talán az első klasszikus, magyar „gyűjteményes kötet”. Még a füzetek borítói és a szokásos extra vázlatoldalak is benne vannak. Feltételezem, hogy ez nem a véletlen műve. Miért döntöttél ezen formátum mellett?

FM: Már korábbi interjúim lelkes olvasói olvashatták, de a Némajáték mögött az a titok, hogy ez egy minisorozatnak íródott, persze ez hazai viszonyban teljesen képtelenség lett volna (bár manapság ellenpéldák is vannak). Mindenesetre a kiadó a „trade paperback” jellegre szavazott és így belekerülhettek a vázlatok, meg minden, ami összegyülemlett a füzetek eltervezésekor.

NK: Kikerülhetetlen kérdés: hogyan foglalnád össze dióhéjban a Némajáték sztoriját annak, aki még nem olvasta (nyilvánvalóan kerülve a spoilereket)?

FM: Egy pantomimesről szól, akinek egy véletlen folytán szuperképességei manifesztálódnak, ezzel egy időben viszont megnémul. Képességei szerint minden, amit eljátszik megelevenedik, például ha úgy tesz, mintha megkapaszkodna egy kötélhágcsón, a következő pillanatban az megelevenedik, fel tud rajta mászni. Ennél persze csak cifrábbak vannak a könyvben, szárnyak, robbanás szökőár, halál...? Ezzel párhuzamosan egy csoport fiatalt is megismerünk, akik azt az egész történetet írják.

NK: A 8. Képregényfesztiválon gyakorlati bemutatót is tartasz. Elöljáróban mondanál pár szót a munkamódszeredről, és hogy milyen eszközöket használsz?

FM: Teljesen alapeszközöket használok. A4-ben dolgozom, ceruza, rotring, filcek, tus, ecsetfilc (újabban) és rengeteg hibajavító, főleg, ha sietek. Általában a szöveget is kézzel írom be, de ezt sokan nem favorizálják, szóval lehet, hogy majd váltok. (SOHA!)

NK: A blogodon az „Amin épp dogozom” bejegyzésben egy ágy alatti porszörnyet láthatunk és az oldal alján kibetűzhető a „Clean Man” felirat. Ez valami új projekt? Még pontosabban: éppen min dolgozol?

FM: Á, ez csak valami reklámmeló, de szerettem csinálni, jelenleg a sulis cuccokat nyomom, meg a napokban kezdek el egy kb. a „Zsuzsi” hosszához hasonló füzetet Papp László életéről. Viszonylag hamar, az olimpiára jelenik majd meg. Csak rajzolom, nem én leszek az írója, de egyelőre többet nem mondhatok.

NK: Közeli és távoli tervek?

FM: Tervek mindig vannak. Akarok indítani egy webképregényt és jó lenne már egy Noname kötet is...

PH8_6.jpg

NK: Guy Davisnek (B.P.R.D., Sandman Mystery Theatre, Nevermen) egyszer már elküldted a munkáidat és jónak találta őket, lehet, hogy most már érdemes lenne konkrétan a Dark Horse-hoz bekopogtatnod?

FM: Lehet, csak még sosem szedtem össze a bátorságomat. Illetve nincs egy konkrét pitch, amit bárkinek is mutathatnék mostanában. Lehet, hogy a suli miatt is, amit remélhetőleg jövőre elvégzek, sosem volt időm valami grandiózusabb új cuccba belefogom. De mindenképp célom, hogy ha nem is olyan nagyban, mint Futaki kolléga, de külföldön is szerencsét próbáljak a munkáimmal.

A Korcsmáros Pál-díjat a fesztiválon 12.30-kor, az Alfabéta-díjátadó keretében adja át Felvidéki Miklósnak Korcsmáros Gábor, a Képes Kiadó vezetője, az MKSZ elnökségi tagja. Felvidéki Miklós "Így készült a Némajáték" című bemutatójára azonnal ezt követően, 13 órakor kerül sor.