Vendégünk, David Boller képregényrajzoló

A Frankofónia Fesztivál keretében svájci képregénykiállításra kerül sor a kArton galériában, a Svájci Nagykövetség és a Magyar Képregény Szövetség szervezésében. A kiállítást 28-án este 7-kor az egyik alkotó, David Boller nyitja meg, előző este, 27-én 6 órától pedig képregényrajzolói műhelyfoglalkozást tart, ugyancsak a kArtonban.

Mindkét rendezvényen a belépés illetve a részvétel ingyenes.

David Boller 1968-ban született Zürichben. Először saját fanzint jelentetett meg, majd 1992-ben beiratkozott a híres Joe Kubert iskolába, átköltözött Amerikába, és már a következő évben munkát kapott a Marvel Comicstól. Első munkája egy Excalibur Annual volt, majd lehetőséget kapott egy Pókember-minisorozat megrajzolására. Ő volt a Night Thrasher sorozat rajzolója, több számot készített a Spider-Man 2099 sorozatban, de dolgozott X-Men, Nova és Ghost Rider képregényen is.

Ezt követően inkább a kisebb kiadók által biztosított nagyobb szabadságot választotta, dolgozott a Top Cow, Acclaim, Caliber, Warp kiadóknak, olyan ismert fantasy-jellegű sorozatokon, mint az Elfquest, a Witchblade és az Ascension dolgozhatott. A Calibernél jelent meg első saját képregénye, a Kaos Moon, amelyet a Heavy Metal német kiadása is közölt folytatásokban.

2007-ben családi és szakmai okokból határozott úgy, hogy visszaköltözik Svájcba, ahol saját kiadót alapított Zampano néven, ezzel párhuzamosan pedig működteti a Virtual Graphics honlapot, ahol elektronikus formátumban olvashatók munkái. Itt jelenik meg többek között futurisztikus Tell Vilmos sorozata, és nemrég látott napvilágot 300 oldalas önéletrajzi graphic novel-je, az Un ciel infini (Ewige Himmel, Endless Sky).

David Bollerről a Lambiek enciklopédiában

David Boller munkái a Comicvine-on

David Boller saját kiadójának a honlapja

David Boller önéletrajzi képregénye angolul