Vass Róbert: Ágoston ezer élete (Alfabéta-jelöltek, kép-regény) - interjú

Agoston2.jpgElérkeztünk a kép-regény kategória utolsó jelöltjéhez. Ágoston, a nukleáris baromfi volt 2011 meglepetés-nyertese, a második füzet (Ágoston, a nukleáris baromfi ezer élete) 2012-ben jelent meg. 

Hogy készült, miért készült, hová készült, mennyi idő alatt készült el az Alfabéta-jelölt képregényed?

Vass Róbert: A füzetben szereplő történetek évek óta folyamatosan készültek, a legelső már 2009-ben megjelent a Nero Blanco Comix egyik füzetében. Ezen azért egy kicsit javítottam, mert a szövegek beírása nem tetszett, és egy szóismétlés is szúrta a szememet. Bár a történetekhez rajzoltam néhány összekötő oldalt, azért meglepett a jelölés, mert a füzet tartalmának csak mintegy fele új anyag.

Milyen volt a fogadtatása, kaptál visszajelzéseket, kritikákat?

VR: Az alapján, hogy megjelenés után a 200 példány nagyobb részét eladtuk, azt mondhatom, hogy elég jó a fogadtatása. Az, hogy Alfabétára jelölték, szintén jól esik. Egyetlen kritikát/ajánlót olvastam a neten róla (ekultura.hu, Baumann Tamás), és sajnos, úgy veszem észre, hogy a hazai kiadványokról általában egyre kevesebb visszajelzés érkezik nyilvánosan. Persze, ebben én is ludas vagyok, mert mindig eltervezem, hogy írok kritikát a nekem tetsző szerzői képregényekről, aztán valahogy mégsem jutok el odáig...

Mennyire lepett meg, hogy jelölt lett a képregényed?

VR: Meglehetősen. A fent említett okokból, na meg azért is, mert a füzetben szereplő sztorik közül kettő már megjelenésekor jelölve lett külön-külön.

Ismered a többi jelölt munkát? Melyiküket tartod esélyesnek?

VR: Igen, ismerem, igyekszem minden magyar képregényt elolvasni. Szerintem bármelyikük is kapja, jó helyre kerül a díj - de tényleg.

Van-e olyan tavalyi képregény, amelyet hiányolsz a listáról, illetve meglepett, hogy nem került döntőbe?

VR: Van. Azt kell mondanom, hogy nagyon erős idén a felhozatal. Nem csak a jelöltek, de a végül jelölésig el sem jutott művek közül is akad jó pár, ami megérdemelné a díjat. Viszont helyhiány miatt most nem szeretnék ebbe részletesebben belemenni.

Min dolgozol most, lesz-e a közeljövőben új kiadványod vagy online megjelenő képregényed?

VR: A képregényes terveim egyelőre családi okokból kissé a háttérbe szorultak, de vannak. Mindenesetre inkább nem részletezném őket babonából. A közeljövőben egyelőre azzal próbálom növelni figurám, a Nukleáris Baromfi ismertségét, hogy idétlenségeket posztolgatok a nevében a "legnagyobb közösségi oldalon"