Hungarocomix 2013 - újdonságok

hungarocomix2013logo160.jpgA hagyományoknak megfelelően az év utolsó nagy képregényes eseményére is időzítettek újdonságokat kiadók és alkotók. Bemutatjuk a Hungarocomix 2013 alkalmából bemutatkozó új képregényeket és képregényes témájú kiadványokat, kiegészítve azokkal, amelyek budapesti rendezvényen még nem voltak kaphatók.

Gyaníthatóan a legtöbben az utóbbi pár év nagy sikerének, a Walking Dead-sorozatnak a 7. kötetét várják. A magyar kiadás különlegessége, hogy tartalmazza a rajzoló előzetes dedikálását. Az epizód címe Vihar előtti csend, 134 oldalas, fekete-fehér kötet, a Hungarocomixon kiadója, a Képregény.hu standján kedvezményes áron, 2000 forintért lesz kapható. Ugyancsak jó hír, hogy utánnyomás készült az 1. és 4. részből.

WalkingDead7.jpg

A hazai szerzők újdonságai közül a 5 Panels-alkotócsoportnak kifejezetten karácsonyi hangulatú gyűjteménye kívánkozik az élre. Az antológia címe Szeretettel. Az A5 méretű, színes, 52 oldalas képregény alkotói Erhardt Domonkos, Halter András, Lénárd László, Molnár Gábor, Papp Imre, Pádár Ádám. Petrezselyem Lóránt, Sándor Róbert,  Sárdi Katalin, Vabrik Dorina és Vörös Andrea Ottília. A rendezvényen a 5 Panels/EpicLine standon vásárollható meg 990 forintért.

5Panels_Szeretettel.jpg
Szintén gyűjteményes jellegű a következő kiadvány, amelyet a Bloodlust Team mutat be. Címe Cryweni történetek, és két képregényen (Zsoldosvégzet, Delirium) kívül két novellát is tartalmaz (A Neopolisz gyermekei, Kéjgyilkos). A teljes alkotógárda: Fábián Péter, Kozmajer Viktor, Harsányi Tamás, Dense T. Harding, C. Martens. Az 56 oldalas kiadványból csak 50 példány készül, a Hungarocomixon 2.000 forint lesz az ára.

Bloodlust_Crywen.jpg

Immár 20. számával jubilál a Botond, Fazekas Attila egyszemélyes antológiája. A szokásos Botond-történeten kívül a Szegény gazdagok című teljes képregényt tartalmazza, megvásárolható a szerző saját standján.

Botond20.jpg

Három év szünet után, a 11-es számmal tér vissza a Buborékhámozó című képregényes szaklap. A Bayer Antal által szerkesztett kiadvány cikkeinek a szerzői Szép Eszter, Szécsi Zoltán és Verebics János, az exkluzív címlapot Brazil rajzolta. Témák: szuperhősös és underground, jogvédő és alternatív képregények, régi és új képregények, magyar, amerikai és francia képregények. A korábbiaknál kisebb, A5-ös méretű, 32 oldalas kiadvány a Nero Blanco Comix standján lesz kapható, kedvezményes ára 400 forint.

Buborekhamozo11.jpg

Új szerző új kiadványa a következő, át is adjuk a szót az alkotónak:

"Madarász Cs.M. Gergely kilenc éves kora óta rajzol képregényeket. És a fenének nem akarja abbahagyni. Ezért aztán rovására írható még a www.pozor.hu nevezetű blog is, melyet csatlósával, Szél Mukka Miklóssal hívott életre. Aztán egyszer csak őrült elméjének szeszélyéből fakadólag megteremtette a majomdaráló univerzumát, melynek első epizódját 2011.04.22-én 14:24-kor publikálta. Tette ezt azon elgondolásból, hogy egy olyan történetet hozzon létre, aminek nincs konkrét kerettörténete, hanem amolyan szabadképregény szerűen folytatódik. A történeteket az alkotó időnkénti fölerősödő agybaja diktálja. Tervei szerint addig fogja ezt csinálni, amíg meg nem hal, amit addig is igyekszik elkerülni, például azzal, hogy nem próbál meg elgáncsolni egy villamost."

A lassan kultikussá váló Majomdaráló webcomic eddig online volt olvasható (illetve egy része megjelent a Műút magazinban), a Hungarocomixon közvetlenül a szerzőtől vásárolható meg. A terjedelmet és az árat lapzártáig nem kaptuk meg az alkotótól. A5-ös méret, 20 fekete-fehér oldal, 300 forint.

Majodaralo.jpg
Immár a 14. részt jelenteti meg a Windom kiadó a Sebők Imre életművét bemutató sorozatból. A Preludio 11 Wolfgang Schreyer azonos című regénye és Cs. Horváth Tibor forgatókönyve alapján készült, eredetileg 1969-ben jelent meg folytatásokban a Népszavában. A kiadó egy különlegességgel is kedveskedik, kizárólag előfizetőknek - erről a honlapjukon lehet többet olvasni.

SebokSor_14_Preludio 11.jpg

Befut a Hungarocomixra Vári Tamás: Theo című minisorozatának a harmadik, befejező része is. A képregény társírója Sebestyén Bence, a borítót Vadas Máté színezte. A 60 oldalas kiadvány a rendezvényen a 5 Panels standján lesz kapható, ára 850 forint.

Theo3.jpg

Emlékeztetőül az 5. Szegedi Képregényfesztivál újdonságai, illetve azok a további kiadványok, amelyek az őszi képregénybörze után jelentek meg, és így először lesznek kaphatók budapesti rendezvényen:

- Bayer Antal: Az adaptáció kísértése: Irodalom és képregény (tanulmánykötet, Nero Blanco Comix, 700 forint)

- EpicLine 3: A 5 Panels csapat havilapja, benne A Fekete Holló folytatása és a Gor láncai első két epizódja

- Kalyber Joe 1: A kezdet (új kiadás, Kingpin kiadó, a rendezvényen szerzője, Pilcz Roland standján vásárolható meg)

- Marvel + 2013/6: A Kingpin kiadó kéthavi lapjának idei utolsó száma, benne az X-Men folytatásával és a Thor minisorozat befejezésével

- Móra Ferenc: A soktudományú ember (a Linea Comics kiadványa Móra művei alapján készült képregényeket és illusztrált történeteket tartalmaz, többek közt Zórád Ernő, Rusz Lívia és Friedrich Gábor rajzaival)

- Szépirodalmi Figyelő 2013/4, képregényes szám (600 forint, a Nero Blanco Comix standon kapható, korlátozott számban)