Bill Watterson az Angoulême-i nagydíjas 2014-ben

Angouleme2014.jpgBill Wattersonnak, a Kázmér és Huba (eredeti címén Calvin and Hobbes) képregények alkotójának ítélte oda 2014-ben Angoulême város nagydíját a francia képregényalkotók zsűrije. A legnagyobb nemzetközi képregényfesztiválon immár negyven éve díjazzák az év legjobb új képregényeit, a város nagydíja pedig leginkább életmű-díjnak tekinthető.

A szavazás rendjének a megváltoztatása komoly viharokat kavart, mivel korábban egy szűkebb szakmai zsűri, idén pedig valamennyi, Franciaországban aktív alkotó voksolhatott. Igaz, a három döntős személyét (Wattersonon kívül Otomo Kacuhiro, az Akira szerzője, és Alan Moore brit képregényíró voltak a jelöltek) mindenki nagy tiszteletben tartja, de ez nem változtat azon, hogy az elvet továbbra sem fogadta el a szakma nagy része.

Amennyiben Moore nyert volna, különleges helyzet állt volna elő, hiszen most először nyílt meg az út olyan alkotók jelölése előtt, akik "csak" írók. Ez eleve gondot jelentett volna a jövő évi fesztiválnál, mert a szokásjog szerint az előző évi győztes rajzolja meg az esemény hivatalos plakátját. Moore egyébként nem hazudtolta meg a hírét, a sokak által különcnek tartott szerző már előre közölte, hogy nem venné át a díjat.

Watterson sem volt jelen a ceremónián, ami nem meglepő, hiszen 1995-ös visszavonulása óta kerüli a nyilvánosságot, mindössze két interjút adott, és csak nagy ritkán nyilatkozik bármilyen ügyben. Kérdés, hogy elfogadja-e a szerepvállalást a 2015-ös fesztiválon - persze, addig van még egy teljes év.

billwatterson.jpg