Dylan Dog: Az előholtak ébredése - kritika

DylanDog1.jpgOlaszországban hamar elfogadottá vált és elterjedt a képregény. Gyökerei a tizenkilencedik század közepére nyúlnak vissza, különböző sajtótermékekben az olasz eredeti figurák szinte egy időben jelentek meg európai, amerikai társaikkal. A hatalom szinte mindig felismerte benne a propaganda lehetőségét, a szórakozatóipar pedig a pénzt. A művészek az önkifejezést – ilyen környezetben az olasz képregény mindig fennmaradt, virágzott, alakult.

Jelenleg a képregény három irányban igazán sikeres Olaszországban. Az egyik: évi nyolcezer oldal, a világ Disney-képregényeinek fele innen származik – és kerül külföldre. Kedvenc képregényük egyébként Topolino, azaz Miki egér. Több évtizedes hagyománya van az olasz erotikus képregényeknek. A harmadik pedig a "bonellini", ezek a sajátos, vékony könyv vagy kiskönyv formátumú, fekete-fehér kaland, horror, western, sci-fi és rejtélyes történeteket tartalmazó száz-százhúsz oldalas képregénykötetek.

A kiadványsorozat 1948-ban indult Tex Willer (kitalálhatjuk, mi a helyszín) egy kalandjával az alapító Giovanni Bonelli írásából. Azóta töretlen a formátum népszerűsége, „havonta összesen egy millió példányban nyomtatják az új történeteket és a már klasszikusnak számító korábbi részek gyűjteményes köteteit” – írja a Dylan Dogról a magyar kiadó. Körülbelül harminc figurát jelentetnek meg az olaszok havonta. Szerbiában, Horvátországban nagyon népszerű Zagor, a tomahawkos vadnyugati hős. Skandináv országokban is szívesen olvassák Martyn Mystère vagy Mister No kalandjait.

Magyarországon először a Fumax kiadó próbálkozott bonellivel. Rendkívül jó áron, könyvesboltokban lehetett kapni egy odakint menő modern vámpírvadász, a Dampyr misztikus kalandjait, mindezek mellett egyáltalán nem esett egybe a valóság a kiadó elképzeléseivel. Harlan Draka itthon azóta se találkozott elég olvasóval.

Dylan Dog karaktere 1986-ban született. Tiziano Sclavi író leleménye. Az állítólag Dylan Thomasról elnevezett sötét férfi, magas, laza, elegáns. Mindig ugyanabban a ruhában van, ha esik, ha fúj, ha más elpusztul a melegtől. Csak az ágyba bújva veszi le magáról fekete zakóját, vörös ingét és elnyűhetetlen farmerját. Nyomozó. Kliensei különös ügyekkel bízzák meg. Kísérője a természetfeletti felé / közelébe / bele tett kirándulásokban Groucho, egy kiállhatatlan humorú és modorú Marx-testvér dublőr, akire ráragadt a szerep. Rá kell ébredni a figura fontosságára, hogy tényleg ennyire groteszkül ellensúlyoz. Talán tőle érdekesebb Dylan Dog egyébként nem feltétlenül izgalmas karaktere. Elmélyíti a most magyarul megjelent két történet alapján egyelőre kicsit súlytalan, szépfiús, egyszerre komoly és komolytalan, szenvedélyes és kimért valahol mérlegen tartott alkatot. És van még Bloch felügyelő, a baráti hatóság, mint állandó szereplő.

Mivel a cím háromszáz szám felett jár, csak ízelítő a márciusban megjelent kötet, mely két részt tartalmaz. Az élőhalottak ébredése a tavaszi képregénybörzére jelent meg. Ezen szám és több, mint kétszáz Dylan Dog-címlap rajzolója, Angelo Stano Kispesten dedikált, majd másnap a Budapesti Olasz Intézetben tartott előadást az olasz képregény és Dylan Dog történetéről. Kiváló rajzoló (és kedves ember), ez persze Olaszországban nem ritka. Dylan Dogot eddig majd tucat talján művész jelenítette meg papíron, ismerik, tudják, szeretik a munkát, a fumettinek hagyománya van náluk, kis képzavarral vérükben van a fekete-fehér.

Az élőholtak ébredése és a Hasfelmetsző Jack a sorozatot ismerők szerint DD átlagos-közepes történetei közül való, több elemző jó választásnak ítélte sorozatindításra, a milliő érzékeltetésére a kötetet. Bemutatkozik Dr. Xarabas, Dylan Dog visszatérő pokoli nemezise egy rejtélyes feltámadássorozat és gyilkosság során. A második történet Hasfelmetsző Jack-parafrázis. A történetek olvasatják magukat, a filmes ritmus, a ciklikusan állandó panelelrendezés képi stabilitást ad, így a jól megírt, megszerkesztett történeteknek csak jó rajzolókra van szükségük. Angelo Stano és Gustavo Trigo is nagyszerűen elkapják a ködös hangulatot, a horrort, a mozit idéző igézetet.

A sorozat biztosan folytatódik. Hogy jön-e még olasz rajzoló ilyen apropóból vagy hogy lesznek-e kifejezetten tartalmas történetek hamarosan, idővel kiderül.

Ha hihetünk a wikipediának és Umberto Econak ("I can read the Bible, Homer, or Dylan Dog for several days without being bored."), jó szórakozás lesz.

Lénárd László