A 10. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál újdonságai, 3. rész: mai magyar alkotók

A hazai szerzők kiadványaival folytatjuk a fesztiválos újdonságok rövid bemutatását.

Az elmúlt években megszokhattuk, hogy nincs képregényes rendezvény új 5 Panels-es közös képregény nélkül, és ezúttal sem kell csalódnunk a csapatban.

Ahogy az 52 oldalas kötet címéből is kiderül, a Főzős képregényekben az ételeké és a főzésé a főszerep. Az antológia lapjain több rövid történet olvasható, amelyek között a panelekben előadott receptműsortól kezdve az önéletrajzi, cooking manga ihletésű munkán át a sci-fi képregényig sok minden megtalálható.

Alkotók: Kardos Nikolett, Kiss Judit, Vabrik Dorina, Fekete Dániel, Halmi Zsolt, Korčok Péter, Koska Zoltán, Lakatos István, Molnár Gábor és Pádár Ádám. A borítót Molnár Gábor készítette. Megjelenik A5 méretben, 100 példányban, a fesztivál után a 5 Panelstől szerezhető be.

 5Panels_FozosKepregenyek.jpg

Nem abszolút újdonság, mivel az áprilisi MondoConon már páran kezükbe vehették, de szerzői standon árusítva most mutatkozik be Shuran Kawaragi, azaz Hrisztov Mirjana mangastílusban készült képregényének az Angel Lightnak az első, 70 oldalas kötete. A rendezvényen kívül a szerzőtől rendelhető meg.

 AngelLight1.jpg

Két Alfabéta-díjra jelölt 5 Panels-tag, Pádár Ádám (A munka gyümölcse) és Koska Zoltán (Hey Jude, Firka kapitány) közös képregénnyel jelentkezik a fesztiválra. A 48 oldalas mű címe Killer kaller, amelyet így mutatnak be a szerzők: "Egy lelkektől megrészegült démon, egy csapat iskolás zombi, egy nagymama, egy rémvonat és egy kötelességtudó kalauz, aki nem ismer kegyelmet. Léleksimogatás szegecses baseball ütővel. És rengeteg lézerágyús tehén. Tudjuk, hogy akarod!" A fesztivál után a 5 Panelstől szerezhető be.

 KillerKaller.jpg

Szintén Alfabéta-jelölt a Majomdaráló egyik epizódja. Ősszel már megjelent szerzői kiadásban Madarász Gergely flúgos blogjának első néhány oldala, most egy kicsit vastagabb, 48 oldalas kötethez juthatnak hozzá a folytatáshoz az abszurd humor kedvelői, a Nero Blanco Comix standján, ahol a szerző reggel 10 és 12 között dedikálja a képregényét, majd fellelhető lesz a „művészsimogató” részlegben is.

 Majomdaralo2.jpg

Immár másodszor karol fel szerzői kezdeményezést a Comicsmania kiadó. Fekete Dániel Széles mosoly című sorozatának az első, 44 kötete is a fesztiválra jelenik meg. „A Széles mosoly első füzete egy fiktív világ eseményeit mutatja be, melyben az evolúció sokkal szeszélyesebb az általunk megszokottnál. Ennek szövődményeként az élővilág egy része – hogy tartsa a tempót – alakváltóvá fejlődött. A képregény főszereplője, a kíváncsiság hajtotta és naiv Alpha szintén alakváltó, aki társaival karöltve, széles mosollyal az arcán tárja fel eme különös világ rejtelmeit.”

 SzelesMosoly1.jpg

És persze ne feledjük, hogy a fesztiválon is kapható lesz az egyetlen magyar, újságos terjesztésű és havi megjelenésű képregénymagazin, az EpicLine legújabb száma, benne Szekercével és Szemercével és a Busókkal.

Epicline8.jpg

Pár nappal a fesztivál előtt futott be két további újdonság. Mindkettőnek az alkotója Miklosovits László. A szerzői kiadásban megjelenő fekete-fehér, A5 méretű képregényeket a fesztiválon a Windom kiadó standján lehet megvásárolni.

A 32 oldalas Punto a grafikus rejtvény-képregényeit tartalmazza. Eladási ár: 600 Ft.

Miklosovits_Punto.jpg

A Tanmesékben Sebők Zsigmond Mackó úr történeteit lehet elolvasni, csakúgy, mint La Fontaine és Fáy András fabuláit, 88 oldalon. Eladási ár: 1.600 Ft.

Miklosovits_Tanmesek.jpg

És még két last minute-újdonság:

Vörös Édua Utánam, fiúk! című sorozatának a negyedik kötete is elkészült, kapható a standján a fesztiválon.

UtanamFiuk4.jpg

Kondor Tamás pedig, akinek a nevét eddig inkább csak pályázatokra készülő képregények kapcsán hallottuk, most szintén rászánta magát egy első szerzői kiadvány megjelentetésére. "E kiadvány karikatúrák és rövid képregények gyűjteménye, melyek a Láthatatlan Sárvár kulturális blog  Van baj című rovatának farvizén lavíroztak a napvilágra az elmúlt két-három évben. A füzet fizikai kiállításában több egyedi, kézzel elkövetett geget is tartalmaz, míg szellemiségében rámutat arra, hogy a frenetikus Kretén magazin milyen elévülhetetlen “károkat” is okozott anno az arra fogékony serdülő agyban!" A gyűjtemény az alkotó standján szerezhető be a fesztiválon.

Kondor_LathatatlanNindzsa.jpg