Popjak Comixx, június 5-én a Rohamban

2014. május 29. 07:53 - Képregényblog

PopjakComixx.jpg

"Habár a kilencedik művészet a mozgóképnél legalább egy fél évszázaddal idősebb, kanonizálása és kiemelkedése a lenézett szórakozási formák közül csupán a huszadik század utolsó évtizedeiben kezdődött meg. Az arányaiban máig kisszámú magyar nyelvű kiadások változatosak ugyan és egyaránt találunk köztük nagykiadós klasszikusokat (Sandman, Batman: Arkham Asylum), mint szerzői és személyes graphic novelt (Maus, Persepolis) vagy formabontó elméleti munkát (A képregény felfedezése), egyelőre csupán a médium egy szűk szegmensét tették itthon láthatóvá. Így a comiXconnection nemzetközi vándorkiállítása (ami Budapesten május 8. és június 5. között látható a kArton galériában és a Müsziben) úttörő kezdeményezés: nem csupán bemutatja a kortárs kelet-európai alkotókat, de ezzel együtt a kiállított hazai művészek munkáit is nemzetközi kontextusban értelmezi.

A PopJak és a comiXconnection által közösen szervezett záróeseményen a meghívott művészekkel és esztétákkal beszélgetünk a különböző intézményi keretek (mainstream, indie, underground), a képregényen belüli formák és műfajok (graphic novel, comic strip) sajátosságairól, a társművészetekkel való viszonyáról és egy hibrid médium lehetőségeiről kortárs európai kultúrában.

Résztvevők: Maksa Gyula (PTE, kutatási területei a médiaelmélet és kultúraköziség), Jakatics-Szabó Veronika (képzőművész), Rónai-Balázs Zoltán (költő, író), Szöllősi Géza (képzőművész, a Roham magazin művészeti vezetője). Moderál: Sepsi László."

Helyszín: Roham (Budapest VII. Dohány utca 22), idő: 2014. június 5, 19 óra

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregeny.blog.hu/api/trackback/id/tr766225746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.