Alfabéta-díj: kezdődik a nevezés

alfabetadij.jpgA Magyar Képregény Szövetség 2015-ben is meghirdeti a nevezést az Alfabéta-díjra.

Az Alfabéta-díj az előző naptári év legjobb új magyar képregényeit ismeri el, két kategóriában a nyomtatásban megjelent képregények esetében, és egy különdíjjal az interneten megjelent képregények esetében.

1. kategória: kép-regény (önállóan, kötetben vagy füzetben megjelent, legalább 20 oldalas történet)

2. kategória: kép-novella (antológiákban, magazinokban, egyben vagy folytatásokban megjelent képregények vagy képsorok, terjedelemtől függetlenül)

Webes különdíj: (csak elektronikusan, az interneten megjelent, ingyenesen hozzáférhető hosszabb vagy rövidebb képregények, képsorok)

A nevezés, jelölés és zsűrizés rendje:

1. Nevezés: bárki nevezheti az általa készített, kiadott vagy kedvelt, 2014. január 1. és december 31. között megjelent képregényt. Egy fő több képregényt is nevezhet. A nevezéseket a Képregényblogon és az Alfabéta-díj Facebook-eseményénél gyűjtjük, a listát folyamatosan frissítjük. (Facebook profillal nem rendelkezők ezt a blogbejegyezést kommentelve tudnak nevezést küldeni.)

A nevezési időszak február 1-től 28-ig tart.

2. Jelölés: a befutott nevezéseket áttekinti egy 5 tagú, kritikusokból álló előzsűri, és kategóriánként kiválaszt 5-5 művet, amelyet a zsűri figyelmébe ajánl.

Az előzsűri tagjai: Bayer Antal, Farkas Dávid, Lénárd László, Szabó Zoltán Ádám és Szép Eszter.

Az előzsűri legkésőbb március 31-én teszi közé az 5-5 jelölt nevét.

3. Zsűrizés: az előzsűri kiegészül 10 meghívott taggal, akik a képregényes szakma különböző területeit képviselik. A meghívott zsűritagok között nem lehetnek a döntős képregények alkotói. A zsűri titkos szavazással hozzá meg a döntését, és azt csak a díjátadón hozza nyilvánosságra.

A díjakat a 11. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon adjuk át, 2015. május 10-én.

Kérdések és válaszok:

Mi számít magyar képregénynek?

Minden olyan magyar nyelvű (vagy szöveg nélküli) képregény, amely először Magyarországon jelenik meg.

- Nem számít magyar képregénynek az egy vagy több magyar alkotó részvételével megrendelésre, eredetileg más nyelven készült képregény. (Példa: Saint Chaos, Huszka Zsombor rajzaival.)

- Nem számít magyar képregénynek magyar alkotó idegen nyelven készített képregénye, még akkor sem, ha elsőként Magyarországon jelenik meg. (Példa: Borbás Bence Vagus című angol nyelvű kiadványa.)

- Magyar képregénynek számít az olyan képregény, amely eredetileg magyar nyelven készült, de csak egy külföldi kiadással párhuzamosan, vagy ahhoz közeli időpontban jelenik meg Magyarországon. (Példa: Futaki Attila: Spirál.)

Mi számít újnak a kép-regény kategóriában?

Új kép-regénynek a 20 oldalt meghaladó képregények első, önálló nyomtatásbeli megjelenését tekintjük, akár teljes történet, akár egy sorozatnak egy hosszú, külön füzetben vagy kötetben kiadott epizódja.

Szerepelhet-e a kép-regény kategóriában olyan képregény, amelynek egy részlete már korábban nevezve volt a kép-regény vagy kép-novella kategóriában?

Kép-regény kategóriában csak abban az esetben szerepelhet ismét egy képregény, ha a korábbi nevezéshez képest jelentős, 50 százalékot meghaladó mértékben bővült teljesen új, korábban kiadatlan tartalommal.

Mi számít előközlésnek?

Előközlésnek tekintjük egy hosszabb, 20 oldalt meghaladó képregény napilapban vagy folyóiratban történő megjelenését. (Példák: Füles és más rejtvénymagazinok, EpicLine képregénymagazin.)

Ilyen képregények nevezésének az esetében az alábbiak szerint járunk el:

- Ha a szerzőnek szándékában áll rövid időn (egy-két év) belül önálló füzetben vagy kötetben is megjelentetni a művét, a nevezést elhalasztjuk az önálló megjelenésig.

- Ha a szerző nem tervez a közeljövőben önálló megjelenést, a folytatásos képregény nevezését a „kép-novella” kategóriába tudjuk befogadni

- Nem számít előközlésnek egy hosszabb történet (20 oldalnál hosszabb) epizódjainak az önálló kiadványként történő megjelentetése, ezek az epizódok külön-külön, a megjelenésük idejében számítanak új kép-regénynek, együtt nem. (Példa: Vári Tamás: Theo 1-3/EpicLine 10.)

Nevezhetők-e olyan képregények a nyomtatott kategóriákban, amelyek korábban már elérhetők voltak az interneten, és nevezve voltak webcomicként?

Igen.

Mi számít újnak az internetes közlésben?

Internetes közlés esetén a bejegyzés dátuma számít. Sorozatoknál csak azokat az epizódokat, képsorokat vesszük figyelembe, amelyek 2014. január 1. és december 31. között keletkeztek.

Címkék: alfabéta-díj