Titeuf és a menekültválság

2015. szeptember 14. 11:11 - Képregényblog

Az utóbbi évek legnépszerűbb, hazánkban is ismert francia nyelvű képregényfigurájának, Titeufnek és barátainak a felhasználásával hívta fel a figyelmet Zep a menekültválságra. A képregényt, amely eredetileg a Le Monde című francia napilaphoz kötődő blogon jelent meg, és amelyet már 1,3 milliónak tekintettek meg, a szerző és a Glénat kiadó engedélyével tesszük közre magyarul. Kérjük, olvassák el a kiadó közleményét is a képregény alatt.

© Zep 2015. Tous droits réservés. Extrait du blog de ZEP, What a Wonderful World, hosted by Le Monde. Magyar fordítás: Bayer Antal.

 titeuf_migrants01.jpg

titeuf_migrants02.jpg

titeuf_migrants03.jpg

titeuf_migrants04.jpg

titeuf_migrants05.jpg

A Glénat kiadó közleménye

Zep Titeufje szembesül a menekültek tragédiájával

A Le Monde napilap honlapjához kötődő „What a wonderful world” blogján Zep közzétette a „Félig kicsi, félig nagy” című képregényét. A szívszorító oldallal „a cinizmusra irányuló hihetetlen képességünk” ellen akar fellépni.

A 42 képkockán Zep Titeuf vidám világát mutatja be, amelyre hirtelen rátámad a háború, és a menekültek poklává alakul. A sokkoló képek különösen erős hatást gyakorolnak ránk, hiszen az áldozatok neve Hugo, Manu, Nadia… mintha közeli ismerőseink, családtagjaink lennének.

Ritkán fordul elő, hogy egy képregényalkotó saját karaktereinek a megölésével kommentálja a forró aktualitásokat. Zep bevallotta, hogy „görcsbe állt a gyomra”, amikor lerajzolta a golyók és robbanások áldozatául eső figuráit.

A lemonde.fr honlapon eddig 1,3 millió alkalommal megtekintett oldal ereje heves reakciókat és vitákat váltott ki. A mérvadónak tekintett napilap történetében először fordul elő, hogy a Le Monde nyomtatott kiadásában képregény szerepel az első oldalon, a 2015. szeptember 11.-i számban.

Számos olvasó és tanár kért engedélyt az oldal felhasználására, hogy vitát indítson a menekültek befogadásáról és státuszáról. „Ennek az oldalnak az a rendeltetése, hogy forogjon”, jelentette ki Zep, aki a felhasználási jog átengedésével támogatja a menekültekkel foglalkozó civil szervezetek tevékenységét.

Ránk is elemi erővel hatott ez a képregényoldal, és azért osztjuk meg önökkel, hogy mi is hozzájáruljunk az általa kiváltott érzelmek terjesztéséhez.

Glénat kiadó

 Kiegészítő információ: a képregényoldal rövidesen megjelenik a francia kormány egyik honlapján is.

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregeny.blog.hu/api/trackback/id/tr747786868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2015.09.14. 16:41:38

A háborűs káosz és az európai szögesdrót között azért többezer km-nyi béke van...

Homo Homini Lupus 2015.09.14. 16:52:49

És a franciákhoz pedig pont egyikük sem megy. Talán nem véletlenül...

Képregényblog 2015.09.14. 16:53:05

@Alick: Pontosan ezt a távolságot hidalja át a képregény.

Dr. Fotos 2015.09.14. 16:53:20

@Alick: "beke" abban a torok menekulttaborban ahol ugy sanyargatnak mint egy kutyat...

szdan 2015.09.14. 17:33:07

Kar, hogy ez sem az igazsagot mutatja, de meg csak kozelitoleg sem. Mese habbal, mint a "germany, germany!", es az adott helyzetben meg veszelyes ferdites is.
Lehetne egz oszinten a "menekultekrol" kepregeny is?
Kezdodhetne ott, hogy az igazi menekultek miert maradnak szirian belul vagy a szomszedos orszagokban, es hogy mifele motivacio all a nyugati segelyturizmus mogott... hopp, le is lottem a poent. bocs.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.09.14. 17:46:38

@szdan: "mifele motivacio all a nyugati segelyturizmus mogott..."
Hát az illuminátus gyíkemberek összeesküvése, akik egy arablakta Európát akarnak eladni 30 ezüstpénzért az arabokkal köztudottan jóban levő zsidóknak!

Képregényblog 2015.09.14. 17:52:59

@szdan: Ez a képregény arról szól, hogy mi lenne, ha személyesen érintve lennénk. A roppant népszerű képregényfigurákkal jobban tudnak azonosulni az olvasók, mint távoli országokból érkező idegenekkel.
A Képregényblogon szívesen megosztunk olyan képregényeket is, amelyek szorosan kapcsolódnak a mostani történésekhez, megtörtént eseteket, személyes élményeket mesélnek el. Rajzoló tagjaink ezért is hirdették meg a Comic Jam/Migration Aid akciót, amelynek a keretében a Keleti pályaudvarnál lehet együtt rajzolni a menekültekkel.

Baszki, nincs már mit ellopni... 2015.09.14. 17:54:16

Nem is tudtam, hogy Szíriáva határosak vagyunk.

Baszki, nincs már mit ellopni... 2015.09.14. 17:56:05

...de a többi stimmel. Szarházi frenkik.

KUHULIN 2015.09.14. 18:46:07

A hülye menekültek meg a németekhez akarnak menni, amikor a franciák tök jó fejek, ráadásul már számtalan tesójuk ott él... Ki érti ezt?

31/48 2015.09.14. 21:14:25

Azért milyen érdekes, hogy a franciák fegyverekkel támogatták a FSA-t és a dicsőséges "forradalmat", most meg keseregnek, hogy emberek haltak meg.

Senkire nem lőttek az európai határokon. Sehol. Aki meghaltak, azok otthon haltak meg.

Az pedig valahogy nem igazán akar nekem összeállni, hogy ha szírek lőnek szírekre. Szírek bombáznak szíreket. Szírek ágyúznak szíreket.

Akkor hogy lehet mindenki csak szerencsétlen áldozat? :D

Mármint az megértem, hogy a gyerekek nem tehetnek semmiről, de ezt az egész felfordulást pont a szüleik csinálták és nyugatról meg a szaúdiaktól támogatták. A "szögesdrótos" országok az egyetlenek akik nem tehetnek a halálukról és az országuk szétveréséről.

Rohadtul nem az a probléma, hogy nem Magyarországon kellene átkelniük a menekülteknek. A probléma az hogy szétverték Szíriát és szétvernék Iránt, Oroszországot, akár Kínát is, ha tehetnék.

Képregényblog 2015.09.14. 21:16:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Mielőtt törölnénk ezt a trágár és személyeskedő hozzászólást: az idézett mondat nem a blogon található, hanem az index írta hozzá.

De ez nem egy hazugság. Ez egy fiktív képregény, amit azért készített a készítője - ahogy le is van írva fentebb - hogy felkeltse a figyelmet a problémára. Semmiképp sem állítja azt, hogy "itt és most" ez lenne a helyzet, csak azt jelzi, hogy megtörténhet hasonló olyanokkal is, akiket szeretünk, akik fontosak a számunkra. Természetesen kapcsolódik az aktualitásokhoz, reagál az aktualitásokra - de nem azonos vele.

31/48 2015.09.14. 21:18:05

@KUHULIN: Akiknek kellenek, küldjenek hajót értük. Ne kelljen annyit gyalogolni szegényeknek. Ez a V4-et és a keleti tagállamokat pont annyira nem érinti, mint Indiát, Marokkót, Brazíliát, Ausztráliát vagy Vietnámot.

Egyszerűen semmi közünk hozzájuk. Nem mi kértük, hogy barmolják szét az országukat, nem volt földrengés, vulkánkitörés, idegen nép által indított invázió. Még csak az amcsik sem támadták meg őket.

Ők egy nap úgy döntöttek, hogy felrobbantják egymást, halomra lövik egymást, meg akarják enni a szomszéd szívét.

A szívük joga. Azt csinálnak a saját országukban amit csak akarnak, csak utána ne jöjjenek ide panaszkodni.

powerage 2015.09.14. 21:19:04

Nem biztos, hogy jól értem. A képregény azt próbálja megmagyarázni, hogy a bevándorlók 90%-a azért 20-30 körüli férfi, mert a gyerekek mind meghaltak egy ilyen szögesdrót-laokoón kompozícióban?

31/48 2015.09.14. 21:21:26

@Képregényblog: Az biztos, hogy fiktív, mert Európában csak annak esett baja, aki a saját hülyesége miatt elsüllyedt a tengeren, fennakadt a dróton, amikor ott vannak sorban a kapuk vagy elcsapta a vonat, mert neki a sínen támadt kedve mászkálni.

Senki nem lőttek sehol. Otthon lőttek a jótét lelkek egymásra. Mint az An-Núszra aktivista haverjai, akik a gonosznácifasiszta operatőr talán elgáncsolt. Elgáncsolt. Ugye. A bokája nem ficamodott ki.

De valamelyik haverja meg teleposztolta az internetet azzal, hogy az ellenségei kívágott szívét eszegeti.

Elborult teljesen már sokak agya itt a nagy erkölcsösségtől és humanizmustól.

Képregényblog 2015.09.14. 21:22:17

@powerage: Nem jól érted. A képregény azt magyarázza, hogy bárkiből lehet menekült. Ezért fontos segíteni azokon is, akiket nem ismerünk személyesen.

31/48 2015.09.14. 21:24:01

@Képregényblog: de leginkább azokból lesz menekült békeidőben és normál természeti körülmények között, akik Allah Akbar kiáltással gránátot dobnak be a szomszéd konyhájába, mert az illető egy mást gondol egy 1400 évvel ezelőtti törzsi öröklési rendszerről.

31/48 2015.09.14. 21:28:14

Majd ha a franciák a DK nyugdíjasait is felfegyverzik c4-es és ők kiszuperált barkaszokkal belehajtanak a tescóba felrobbantva a húspulttól a pékségig mindent, akkor majd mi is mehetünk panaszkodni, hogy jajj menekülnünk kell, én is indulok, csak arra vérok, hoyg a szomszéd hazaérjen, hogy elvágjam a torkát, mert egy mocskos LMP szavazó :D

Képregényblog 2015.09.14. 21:31:03

@31/48: Ennek a képregénynek az üzenete univerzális. Egy olyan háborúról szól, amelynek azok sem ismerik a pontos okát, akik elszenvedik, csak azt tudják, hogy az életükre törnek, és hogy a "kívülállók" nem akarják megérteni a történteket, nem akarnak segíteni.

31/48 2015.09.14. 21:53:15

@Képregényblog: ők törnek egymás életére. Az irakiakat is mint testvéri arabokat és kurdokat beleértve ők irtják egymást. Szerintem az aki ott élt x évig elég jól érti, hogy mi az oka a mostani konfliktusnak, hogy kik azok akik az Asszad-rezsim kedvezményezettjei voltak és kik azok akik kihasználva a számbeli többségüket és a nemzetközi támogatást úgy döntöttek, hogy fegyverrel és erőszakkal borítják fel az eddigi rendet. Ez nem atomfizika, itt emberek lőnek emberekre elég világ deklarált csoporthovatartozás és ideológia mentén. A nemzetközi szunnita dzsihád meg akarja semmisíteni a multikulti és alavita irányítás alatt álló Szíriát.

Itt baromira nem arról van szó, hogy váratlanul valami szörnyű vírus vagy természeti katasztrófa lerombolt egy eddig békés és nagyszerű világot. Az emberek maguk verték szét az országot maguk körül. Mert gyűlölték a szomszédot, a másik törzshöz, felekezethez tartozót. A hatóságok pedig sorra fogják el és ismerik fel a ludasokat akik szépen beállnak a menekültek közé és felszívódnának Európában. Nem helyes a kollektív felelősség sem, de úgy tenni, mintha ezek az emberek ártatlan áldozatok lennének azért elég durva.

nemorino 2015.09.14. 22:22:21

A képregény elég figyelemfelkeltő és jó is lenne, ha nem lenne a végén a mesterlövész a kerítésnél. Túlzásba esett a szerző és emiatt hatástalanná vált a mű. Kár érte.

Wrex 2015.09.15. 11:52:25

@Képregényblog: "a képregénynek az üzenete univerzális"
Így van. Azokról az ostoba, öngyűlölő, mesterséges bűntudatban tartott emós fehérekről szól, akik nem egyszerűen odaadják önként és dalolva azt amiért az őseik vérrel-verejtékkel megdolgoztak, hanem még bátorítják is a többi Juszufot hogy jöjjön csak nyugodtan és rakja ki őt is a házából. És amikor ez megtörténik, csak azon fog sírdogálni hogy szegény Juszufnak megfájdult a lába amikor seggberúgta a fehért. Oké, értem hogy vannak mazochisták. De az se zavar hogy ezek a szegény ártatlan kisfiúk 10-20 év múlva a lányodat halálra fogják kövezni ha nem csadorban lép ki az utcára? Komolyan, itt senki nem tanult történelmet?!?

ollépeti 2016.03.25. 15:07:43

Teljes mértékben igaza van néhány előttem szólónak. Hisz ez a népcsoport egytől egyig ugyanolyan emberekből áll akik mind részt vettek a háborúban. Hisz köztudott, hogyha bárhol kitör egy háború, akkor annak az országnak minden tagja felelős azért és mind támogatják a háborút. Ártatlan, szenvedő alanyok nem léteznek.
És egyébként is mi közünk van nekünk az egészhez? Emberként nem kötelességünk segíteni olyan embereken akik önhibájukon kívül veszélybe kerültek.
Meg hát nem is önhibájukon kívül kerültek veszélybe. Hisz minden iszlám vallású ember elvakult radikális.

Ui: Tisztelet a Képregényblognak, hogy elhoztátok magyarul a képregényt és hogy ilyen higgadtan és emberségesen válaszoltok az elvalt gyűlölködésre is.