A 12. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál külföldi vendégei

Röviden bemutatjuk a 12. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál külföldi vendégeit.

rutumodan.jpg

Rutu Modan (Izrael)

Képregényalkotó, illusztrátor. Első képregényes munkája a Mad magazin héber kiadásának a szerkesztése volt, ezt követően hozta létre egy kollégájával 1995-ben az Actus Tragicus csoportot, 1997-ben az év fiatal rajzolójának választották, és az ő munkája lett a legjobb illusztrált gyermekkönyv. 2007-ben megjelent első hosszabb képregényét több nyelvre lefordították, az Exit Wounds Olaszországban és Franciaországban is elismerést nyert, majd Amerikában az Eisner-díjat is neki ítélték. Miután rövid történeteket készített a New York Times-nak és különböző antológiáknak, következő nagyobb műve, a The  Property ismét hatalmas sikert hozott a számára, köztük egy újabb Eisner-díjat 2014-ben. A 12. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon az Izraeli Kulturális Intézet támogatásával vesz részt. A rendezvényre két képregényfüzet jelenik meg tőle, korlátozott példányszámban, a Legnagyobb rajongója (Your Number One Fan, 2007), valamint a Jamilti (2003) és a Kis nyulacska (Haut les mains, peau de lapin, 2009, amely eredetileg egy francia antológiában szerepelt, Igal Sama forgatókönyve alapján).

alessiofortunato.jpg

Alessio Fortunato (Olaszország)

Képregényrajzoló, 1995 óta készít képregényeket különböző olasz kiadóknak, a legismertebb sorozatok a korai időszakból a Lazarus Ledd és a John Doe voltak. Rövidebb képregényeket is rajzolt magazinoknak, majd 2011-ben szerződött a Bonellihez, ahol eddig öt Dampyr-története jelent meg. A fesztiválra újrainduló Dampyr-sorozatba az ő munkáiból válogatott hazai kiadója. A 12. Budapest Nemzetközi Képregényfesztiválon az Olasz Intézet és a Frike Comics támogatásával vesz részt.

kivilarmola.jpg

Kivi Larmola (Finnország)

Képregényalkotó, az 1970-es évek vége óta aktív, 1991-ben elnyerte a finn képregényszövetség nagydíját. Idejét a képregénykészítés és a zenélés között osztja meg, utóbbi gyakran szolgál témaként munkáiban. A fesztiválra megjelenő, Úton című gyűjteményes füzetébe önéletrajzi jellegű művek kerültek be.

perttijarla.jpg

Pertti Jarla (Finnország)

Képregényalkotó, 1991 óta jelennek meg munkái. Először Fingerpori című tiszteletlenül humoros sorozatával tűnt fel, amely a Helsingin Sanomatban jelent meg. Egészen más hangvételű tavaly magyarul is megjelent munkája, a Cserep kapitány, amely az orosz polgárháború (1919-22) idején játszódik. A fesztiválon a Comicsmania kiadó vendége.

emmivalve.jpg

Emmi Valve (Finnország)

Képregényalkotó és illusztrátor, munkái különösen személyesek, néha ijesztően őszinték. Ezek egy részét be is mutatja a fesztiválon.

vesakataisto.jpg

Vesa Kataisto (Finnország)

A finn Arktinen Banaani kiadó vezetője, a fesztiválon előadást tart a finn képregény helyzetéről.

harrirompotti2.jpg

Harri Römpötti (Finnország)

Újságíró és kritikus, a fesztiválon egy olyan projektet mutat be, amelynek Emmi Valve is résztvevője volt.