2016 első félévi képregénystatisztikák

Július 1-ig 74 képregény jelent meg Magyarországon, ami nagyjából megfelel az utóbbi néhány év átlagának, és mivel általában a második félév erősebb szokott lenni, azt vetíti előre, hogy összesítésben is hasonló lesz 2015-höz (174), de legalábbis 2014-hez (158).

A három terjesztési mód (könyves, újságos és alternatív) arányai is megfelelnek az elmúlt évek gyakorlatának. Nagyjából minden ötödik képregény kerül be a könyvesbolt-hálózatokba, 40 százalék kapható újságárusoknál és ugyanennyi más helyeken (elsősorban képregényes rendezvényeken, webshopban és egy-két baráti boltban).

A legtöbb képregény amerikai import (33), utána következnek a hazai készítésűek (26), majd messze lemaradva az európaiak (8) és a japánok (3), 3 pedig az „egyéb” kategóriába tartozik.

A terjesztési módok szerinti bontás azonban most is jelentősen eltér az összesítéstől. A magyar képregények túlnyomó többsége alacsonyabb példányszámban jelenik meg, szinte kizárólag szerzőitől szerezhető be. Az alternatív terjesztés 60 százalékát teszik ki a magyar kiadványok. Amerikai képregények túlnyomórészt újságárusoknál, japán képregények csak könyvesboltokban kaphatók.

hpokember27.jpg

A legtöbb képregényt már harmadik éve a Kingpin jelenteti meg, idén 17-nél tart. Második a szinte kizárólag Garfielddal foglalkozó Drize, 12 füzete mind az újságosoknál kapható. Harmadik a Nero Blanco Comix, amelynek 7 idei új kiadványa csak rendezvényeken és néhány webshopban és boltban érhető el, ahogy a 5Panels 4 képregénye is. 3-nál tart a Linea Comics és Fazekas Attila.

rejtokorcsmaros8_szokeciklon.jpg

A nagyobb kiadók közül idén még csak 2 mangát hozott ki a MangaFan (ez azonban jövő héten 5-re emelkedik), a Móra 2 Asterix-epizódot, a Képes Kiadó, a Vad Virágok Könyvműhely és a Libri (Kolibri) 1-1 kötetet, ahogy a Pesti Könyv is, amelynek azonban napokon belül megjelenik idei második képregénye.

walkingdead11.jpg

Hét új kiadót üdvözölhettünk eddig 2016-ban a képregénypiacon: a Walking Dead kiadását folytató Books & Stuffot, az olasz képregényeit immár önállóan megjelentető Frike Comicsot, Gyükér Zsófia korábban Lóbarátokként ismert karaktereit új néven, Szofisztorikként átvevő Napraforgót (miközben a Lóbarátok címet más figurákkal és más szerzővel folytatja a Lapu), a múlt héten debütáló Iron Lady Arcanum képregénnyel előrukkoló Iron Comicsot, valamint három magánszemélyt, akik közül az egyik a Kittenberger képregényt adta ki, egy másik az új Spawn sorozatot, Szécsi Zoltán pedig az első új alkotó idén, aki szerzői kiadásban jelenteti meg saját munkáját.

Bayer Antal