A 13. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál külföldi vendégei

40 nappal a május 14-i képregényfesztivál előtt bemutatjuk a rendezvény három külföldi vendégét: a francia Jult, az osztrák Leopold Maurert és a román Victor Drujiniut.

jul_fesztival.jpg

Jul: A francia karikaturista és képregényrajzoló 12 évesen nyerte első díját az Angoulême-i Képregényfesztiválon. Habár eredetileg kínai történelemből szerzett diplomát, hamarosan főállású grafikusként kezdett tevékenykedni olyan francia lapoknál, mint a Le Monde vagy a Nouvel Observateur, 2005-ben pedig megjelent első képregényalbuma, a "José Bovét meg kell ölni" (Il faut tuer José Bové). Igazán ismertté a Silex and the City-vel vált, amelyből animációs tévésorozat is készült 2012-ben. Jul magyar kiadója, a Pesti Könyv és a Latitudes francia könyvesbolt vendége a fesztiválon, részvételét a Francia Intézet támogatja.

A pár héttel ezelőtt magyarul is megjelent új Lucky Luke-kötet, Az ígéret földje az első olyan történet, amelyet Jul írt. A szokás szerint Achdé által rajzolt képregényből a fesztiválra készül egy keménytáblás változat is, limitált szériában.

maurer_fesztival.jpg

Leopold Maurer: A bécsi alkotó először szociológiát tanult, majd festészetet és grafikát a bécsi Képzőművészeti Akadémián, 1998 óta pedig szabadúszóként tevékenykedik a karikatúra, animáció és képregény médiumaiban. Tavaly jelent meg a Shakespeare-művet adaptáló Vihar című képregénye, amit idén jelöltek a Legjobb Osztrák Gyerekkönyv díjára. Maurer első magyar nyelvű képregénye a fesztiválra jelenik meg Csatorna címen. Az alkotó hazai kiadója, a Nero Blanco Comix vendége, részvételét a fesztiválon az Österreichisches Kulturforum támogatja.

drujiniu_fesztival.jpg

Victor Drujiniu: A 36 éves román művész jelenleg Temesváron él és alkot, elsősorban külföldi piacra. Az egyetem elvégzése után az amerikai Zenescope Entertainment-nek dolgozott, majd a Dark Horse-nak - itt Robert Rodriguez személyesen választotta ki a filmen alapuló Predators képregény 64 oldalának megrajzolására. Kollaborált a Marvellel és a DC Digitalsszel, 2012-ben pedig olyan művészekkel vehetett részt a londoni Comic Conon, mint George Perez, Ian Churchill, Bill Sienkiewicz, Mike Deodato J.R. vagy Jim Cheung. Francia piacra 2014-ben kezdett dolgozni a Soleil kiadó révén: először a Paris Saint-Germain focicsapatról készített albumot, most pedig egy második világháborús képregényen dolgozik.

A fesztiválra printeket hoz magával, és meg fog jelenni tőle egy artbook is. A Nero Blanco Comix tárgyalásban áll egyik amerikai képregényének egy "fesztiválos különkiadásának" a megjelentetéséről, reméljük, sikerrel járnak. Drujiniu részvételét a fesztiválon a Budapesti Román Kulturális Intézet támogatja.