Királyok és Keresztek képregény - közösségi finanszírozás az Indiegogo oldalán

2017. november 08. 19:36 - milanKovacs

kiralyok07.jpgA Királyok és Keresztek című magyar történelmi témájú keménytáblás képregény jövő héten jelenik meg és először a VIECC Vienna Comic Con rendezvényen lesz kapható Bécsben a november 18-19-i hétvégén. Az alkotók Németh Levente, a képregény rajzolója és Mészáros János, szövegíró Kisteleki Dórával és további színezőkkel összefogva nagy fába vágták fejszéjüket. 100 oldalon keresztül tervezik bemutatni Magyarország történelmének egy ingoványosabb, kevésbé feltárt és egyértelmű időszakát, melyben I. (Szent) István fia, Imre herceg, de még Szilágyi Áron, kétszeres olimpiai bajnok vívó is szerepel.

Bár a képregény már nyomdában van és vészesen közeledik a bemutató, a csapat az Indiegogo közösségi finanszírással foglalkozó oldalra voksolt, hogy egy rugalmas finanszírozású kampányt indítson, mely pár nap alatt már elérte a 34%-os sikert. De senki ne aggódjon, a képregény függetlenül attól, hogy a kampány hány százalékon áll a 30. nap után, mindenképpen megjelenik magyar- és angol nyelven is.
Mészáros János egy 400 oldal körüli regényt írt, amiből ez a képregény egy lecsupaszított változat 1. része. A történet Magyarországon játszódik és rengeteg ismerős figurával találkozhatunk nem csak magyar oldalról.

kiralyok05.jpg

Ezen kampány alkalmából ugrottunk el Németh Levente "műtermébe" Budaörsre, a képregény már mintegy 8 hónapja készül és Levente jóvoltából betekintést nyerhettünk a rajzolás fázisaiba, valamint kézbe vehettünk egy végleges, még kötés előtt álló makettet a végtermékből.

kiralyok02.jpg

A képregény további érdekessége, hogy egy pályázat keretén belül elkészült egy mobilkészülékekre tervezett Android App, mellyel bizonyos piktogrammal jelölt oldalakon úgynevezett kiterjesztett valóságként extra tartalmak nyílnak meg a program letöltője előtt. Ezt a funkciót is kipróbálhattuk és meg kell jegyeznünk, hogy elképesztő lehetőségek rejlenek benne és nagyon várjuk a kész verziót a könyvvel együtt.

kiralyok04.jpg

Az élesszeműek rengeteg popkulturális figurát vagy ikont fedezhetnek fel a képregényben, hiszen Levente nagy rajongója például a Vikingek című tévésorozatnak. Persze nem árulta el az összes karaktert és titkot, amiket elrejtett a képregény oldalain, ezeket az olvasónak kell majd felfedeznie.

kiralyok03.jpg

A rajzok egyébként 99%-ban a számítógépen készülnek a ceruzavázlatoktól kezdve a (digitálisan) kifestett oldalakig. Levente elmondta, hogy az első pár oldalt még valódi ceruzával, papíron követte el, de annyira lassúnak látta a folyamatot, hogy muszáj volt gyorsítania rajta.
A későbbiekben a kidolgozott ceruzarajzokat már eleve digitálisan, a képen is látható rajztáblával készítette, de idővel ráérzett a képregényalkotás folyamatára és képregényrajzoló barátai tanácsára elhagyta a túlrészletezett ceruzarajzokat is a projekt vége felé.

kiralyok10.jpg

Levente munkája nagyjából a digitális tusrajzokig terjed, onnantól Kisteleki Dóra és a segédszínezők veszik át a - nem kis - feladatot, hogy végleges formába öntsék a paneleket és oldalakat.
A képregény utolsó oldalaihoz még segítséget is kellett kérniük, különben nem készültek volna el a nyomdába leadás határidejéig, ez Pálfi Balázs képzőművész volt, aki a ceruzaoldalakban nyújtott nélkülözhetetlen segítséget Leventének.

kiralyok01.jpg

A 100 oldalas keménytáblás képregény tehát megrendelhető a
www.indiegogo.com/projects/kings-and-crosses-graphic-novel-book-history
oldalon magyarul $15 amerikai dollárért (kb. 4000 Ft) postaköltséggel együtt.

Természetesen csakúgy, mint más közösségi finanszírozású projekteknél, itt is lehetséges magasabb szinteken támogatni, mint például $350 dollárnál a támogató meghívást kap Bécsbe és a Királyok és Keresztek standjánál VIP-ellátásban részesül.
A $250 dolláros szinten egy rendkívül különleges képregényt kapunk, amelynek egyes oldalaira mind a magyar, mind az angol oldalak rá vannak nyomva, ebből mindössze 3 db lesz a világon és egyik borítója itt látható:

kiralyok09.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregeny.blog.hu/api/trackback/id/tr8513206097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.