Marvel + 6 (Hulk) - kritika

MarvelPlusz201206.jpgJó Marvel-válogatás kiadványt készíteni egyszerre roppant hálás feladat és lehetetlen küldetés. Hatalmas a választék, rengeteg remek sztori kínálkozik, ugyanakkor nincs két olvasó, aki egyetértene, hogy minek kellene bekerülnie. Szerencsére Harza Tamás magabiztos kézzel merít, és bár azon busonghatnak néhányan, hogy a kedvenceikre még nem került sor, összességében véve aligha érheti szó a Kingpin kiadó háza elejét.

A Marvel + előtt Hulkot csak elvétve láttuk magyarul, most viszont már másodszor is ő a főszereplő. A 6-os szám nem közvetlen folytatása az 5-ösnek, de az egyetlen lényeges, ami kimaradt, Rick Jones újbóli feltűnése, és erre is gyorsan megkapjuk a magyarázatot. Rick különleges szereplője a Marvel-univerzumnak, már Hulk bemutatkozásakor jelen volt, és a szürke/zöld óriás állandó jellegű segítője, útitársa, csillapítgatója volt többnyire. Később összekülönböztek, ezért rövid időre „átszerződött” Amerika Kapitány, majd pedig Captain Marvel mellé, de utóbb visszatért Hulkhoz. Igazság szerint Rick Jones azon Marvel-karakterek közé tartozik, akikkel az írók és szerkesztők egy része nem tud mit kezdeni, feltehetően ezért is dobálják ide-oda, de Peter David keze alatt jó helyen volt Hulk oldalán.

Az öt Hulk-sztori (Új Marvel Extra 1, Marvel + 5-6) együttesen már elég jó képet ad a David-korszak erényeiről. Nem tudom, szerepel-e a tervekben további történetek közlése, hisz annyi minden mást is be lehetne mutatni. Talán egy kötetben a folytatást... De persze, bízzuk a kiadóra, hogy mi iránt lát elegendő érdeklődést és keresletet.

Ami engem illet, bejöttek a második szám Hulk-sztorijai is, élvezetesen keverte David az identitás-kártyákat, bár talán jobban örültem volna, ha Hulk több ellenfele is előkerül. Nekem az öt közül legjobban a Marvel + 5-ben közölt első történet tetszett.

Bayer Antal