Képek a fesztivál lengyel képregénykiállításából

Bemutatunk néhány képet a május 12-én, a 9. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon látható képregénykiállítás anyagából.

Lengyel1_bwj.jpgA jeruzsálemi fekete harcos (írta és rajzolta Śledziu). Egy zsidó fiú fellázad a hagyomány ellen, amely azt a sorsot szánja neki, hogy tudós legyen, mint a felmenői. Ő azonban arról álmodik, hogy nindzsa legyen, miután titokban meglesett egy számítógépes játékot. Készít is egy surikent, ám a dobócsillaggal véletlenül megöl egy turistát, ami globális botrányhoz vezet. A történet végén a fiú végül hazatér, és elfogadja a sorsát, még ha nyugtalanul is.

Lengyel2_fordt.jpg

Ford T (a PragaGada projekt része, írta Timof, rajzolta Trust). 1938 decemberében egy apa elviszi két fiát a moziba, ahol a Hófehérke és a hét törpét vetítik. Az apuka ezután valami mást is akar mutatni a gyerekeknek. Villamosra szállnak, és elmennek Varsó Prága nevű negyedébe. Séta közben az apa elmeséli a testvéreknek egy autó történetét, amely szerepet játszott a bolsevikok elleni háború megnyerésében. Összesen nyolc ilyen autót alakítottak át harci célokra, és ő volt az egyiknek a vezetője. Felidézi a harcok és a győzelem emlékét, és szégyelli, hogy a háború után elhanyagolták az autókat. A történetet az egyik fiú meséli el, egy idős férfi, aki megmutatja apja kitüntetését, és az azon a napon, gyerekként készített rajzát.

Lengyel3_palace.jpg

A Zamoyskich-palota (írta Timof, rajzolta Trust). Egy diák vizsgázik. Az utolsó kérdés annak az épületnek a történetére vonatkozik, amelyben éppen tanul. Mint kiderül, annak idején Chopin húga lakott benne. Amikor a cár megbízottja, Fjodor Berg ellen merényletet követtek el, Chopin zongoráját kihajították a ház ablakán, amiről a húga később verset írt. A diák nem ismeri a választ, így megbukik.

Lengyel6_siren.jpg

A hableány (írta Gregorz Janusz, rajzolta Śledziu). Két különböző, de egyazon folyó által átszelt városhoz, Krakkóhoz és Varsóhoz fűződő legenda humoros ötvözete. Az egyik egy sárkány története, amely rettegésben tartotta Krakkót. A sárkány lenyel egy leleményes csizmadia által készített, lőporral megtöltött műbárányt, kiissza a Visztulából a vizet, majd felrobban. A hableány Varsó jelképe. Ebben a történetben a sárkány a Visztula vizével együtt lenyeli a varsói hableányt, aki megöli a sárkányt, és mérges, mert fogalma sincs, hogy juthatna vissza Varsóba.

Lengyel5_horsepig.jpg

A különleges ló és a Miniszter disznói (írta Timof, rajzolta Śledziu). Két prágai történet kombinációja, amelynek a főszereplői egy bérkocsis és egy lámpagyújtogató, akiket az állataik kísérnek haza, miután berúgtak. A ló gondoskodik a kocsiba behajított kocsisról, míg a disznók a Miniszter gúnynevet viselő lámpagyújtogatóról. Az állatok ismerik egymást, és eszmét cserélnek gazdáik ivási szokásairól.

Lengyel4_demons.jpg

Démonok (írta Timof, rajzolta Trust). A történet a 600 évvel ezelőtti grünwaldi csatának állít emléket, amely fontos szerepet játszott Lengyelország történetében, és a középkor egyik legnagyobb csatája volt. A történetet az egyik keresztes lovag szempontjából mesélik el. A csata előtt meg volt róla győződve, hogy pogány bestiák, démonok és ördögök ellen kell majd harcolnia, de a csata után rádöbben, hogy embereket ölt meg, ugyannak az Istennek a nevében, amelyet mindkét oldal tisztel.

Címkék: kiállítás