A 27. Képregénybörze újdonságai

27borze_logo1.jpgRohan az idő, mintha csak tegnap lett volna a Hungarocomix (és tegnapelőtt az őszi börze), és most azon vesszük észre magunkat, hogy két hét sincs hátra az első nagyobb tavaszi rendezvényig. Persze a kiadók és a szerzők már régen felírták maguknak a dátumot a naptárba, így hát nyugodtak lehetünk afelől, hogy most sem maradunk izgalmas újdonságok nélkül.

Az eddig beharangozott kiadványok listájából azonnal kitűnik, hogy folytatódik az utóbbi pár évek trendje: a könyves terjesztésű képregények száma szerencsés esetben nem csökken tovább, az újságárusoknál kaphatóké a maroknyi lelkes kiadónak köszönhetően enyhén növekszik, az úgynevezett „limitált” – alacsonyabb példányszámú, és a rendezvényeken kívül nehezebben beszerezhető – kötetek és füzetek pedig egyre szélesebb palettára terjednek ki. Míg korábban jellemzően fiatal hazai szerzők bemutatkozását láthattuk ebben a formában, most már eldőlni látszik, hogy még a klasszikusok közreadásának is ez az óvatosabb módja biztosíthatja a rendszeres olvasnivaló-utánpótlást.

Talán nem szép, hogy kicsit hazabeszélek, de azt hiszem, nem sokan vitatkoznak azzal az állítással, hogy a 27. képregénybörze fő szenzációjának az első magyar nyelvű Dylan Dog-képregény ígérkezik. Pár évvel ezelőtt a Fumax kiadó már megpróbálkozott a fumetti meghonosításával, de a könyvesbolti terjesztésben kapható Dampyr nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, így hat rész után leállt. Most két hazánkban élő olasz képregénybaráttal szövetkezve – és a Fumax logisztikai támogatását élvezve – vágtunk bele egy újabb itáliai sikersorozat kiadásába. Dylan Dognak, a rémálmok nyomozójának az első két kalandját egy 200 oldalas zsebkönyvben jelentetjük meg, 400 példányban.

DylanDog1.jpg

Nagy örömünkre szolgál, hogy a rendezvényre elfogadta a meghívásunkat Angelo Stano, az első történet rajzolója, és a budapesti Olasz Intézet támogatásának köszönhetően vendégül tudjuk látni pár napig. Stano a börzén dedikálja a Dylan Dog-kötetet, másnap pedig előadást tart az Olasz Intézetben.

Sokáig bosszankodhattunk azon, hogy a Füles rejtvényújságban megjelenő képregényeket csak a lapból kivágva lehetett összegyűjteni, és ha az ember kihagyott egy számot – vagy eleve nem figyelt oda, hogy mikor kezdődik egy számára érdekesnek ígérkező történet – akár évekbe is telhetett, mire teljessé válik egy sztori, amit ráadásul neki kell beköttetnie vagy más módon védenie az idő múlásától. Mostanra viszont már kezd szinte természetessé válni, hogy készülnek gyűjteményes kiadások: erre a börzére rögtön három is.

Elsőként vegyük a legfrissebbet: nagyjából tavaly ilyenkor fejeződött be a rejtvénylapban Az ellopott futár adaptációja, amely a Füles történetének a leghosszabb folytatásos képregénye volt. Rejtő Jenő roppant szórakoztató regényéből Kiss Ferenc írta a forgatókönyvet, a rajzokat pedig az a Garisa H. Zsolt készítette, aki a régi Rejtő-Korcsmáros képregények felújítását szokta végezni. A borítót Pilcz Roland színezte. A kiadványt 200 példányban, nagyrészt előrendelésre jelentetik meg a szerzők, a Kilencedik.hu portál támogatásával.

EllopottFutar.jpg

Szintén a Fülesben jelent meg pár évvel korábban (2010-ben) a tavaszi börze elmaradhatatlan Fazekas Attila-képregénye – arra már évek óta számítani lehet, hogy Fazekas szinte minden rendezvényen jelentkezik egy Botonddal, egy Sci-fi klasszikussal, vagy valami mással. Jelen esetben utóbbiról van szó, ugyanis ezt a kiadványt nem maga Fazekas, hanem a Perspektiva Novo kiadó jegyzi. A címe A vérfarkas éjszakája, és Leslie L. Lawrence azonos című regénye alapján írta Kiss Ferenc.

Fazekas_Verfarkas.jpg

Jóval korábbi a harmadik „Füleses” képregény: Zórád Ernőnek a Karel Čapek nyomán készült Harc a szalamandrákkal című munkája 1978-ban volt olvasható a rejtvényújságban. Az Aranyásók Alaszkában után ez a második kiadvány a Nero Blanco Comix által indított sorozatban. A két füzet összehasonlításából is kiderül, hogy Zórád milyen különböző stílusokban tudott kiválót alkotni, a Jack Londonhoz illő realizmus után ezúttal egy groteszkebb ábrázolást ismerhetünk meg. A borító színezését ezúttal is Haránt Artúr végezte.

Zorad02_Szalamandra.jpg

És ezzel még koránt sincs vége a magyar klasszikusok újrakiadásának. A Windom kiadó, amely tavaly áttért az előfizetéses rendszerre, felgyorsította a Sebők Imre-életművet közreadó sorozatát, így most egyszerre jelenteti meg a 15. és a 16. részt.

Az Android egy Henry Kuttner nevű amerikai SF-író egyik 1951-es novellájából készült. Különlegesség Kuttner esetében, hogy ő maga is írt képregényeket, az 1940-es években több Zöld Lámpás-történetet jegyzett. A 40 oldalas Android 1969-ben futott a Népszavában, Cs. Horváth Tibor forgatókönyve alapján.

Sebok_Android.jpg

A csendháborító egy nálunk akkoriban jóval ismertebb író, Leonyid Szolovjov műve alapján készült, főszereplője a legendás Naszreddin Hodzsa. Ez a képregény is 1969-ben jelent meg eredetileg a Népszavában, de hosszabb, 60 oldalas.

Sebok_Csendhaborito.jpg

A magyar képregény „adaptációs” korszakának állít emléket Kiss Ferenc bibliográfia-sorozatának az első kötete, amely a Fülesben 1957 és 2013 között megjelent képregényeket sorolja fel, precíz részletességgel. A kiadvány a Linea Comics gondozásában jelenik meg.

Kiss_Fules_biblio.jpg

Bár csak most kerítünk rájuk sort, kétségtelenül a legnépszerűbbek közé fognak tartozni a börzén a szervező Kingpin kiadó újdonságai.

A börzére jelenik meg, de a könyvesboltokban is kapható lesz a Titkos Invázió című úgynevezett „crossover” képregény első kötete, amelyben a Marvel-szuperhősök közül szinte mindenki színre lép, hogy részt vegyen egy idegen faj megszállási kísérletének az elhárításában. Az izgalmas képregény írója Brian Michael Bendis, rajzolója Leinil Francis Yu.

Azt is megszoktuk már, hogy a Kingpin valamelyik kéthavi lapjának az éppen esedékes száma is a börzén debütál. Így lesz ez most is, a Marvel + idei második számát először a rendezvényen lehet majd megvásárolni. Szintén a börzére a klasszikus Pókember-történeteket közreadó Peter Parker Pókember 13. száma, és természetesen érdemes lesz keresni a Kingpin standján a napokban megjelent Hihetetlen Pókember 13-at és a Marvel + első különszámát.

PeterParkerPokember13.jpg

Eddig tartott a bőség, ezen a ponton viszont kicsit meglepődve állapítjuk meg, hogy magyar szerzői kiadványból viszont csak egyről tudunk beszámolni, a 5 Panels-csapat most már hagyományos „24 órás” antológiájáról. Az Újra 24 óra alkotói: Sárdi Katalin, Erhardt Domonkos, Halter András, Molnár Gábor, Pádár Ádám és Szebeni Péter.

5Panels_24ora3.jpg

De természetesen kapható lesz a börzén az EpicLine legújabb száma is, amely ezen a héten jelenik meg újságos terjesztésben, benne a Fekete Holló harmadik részével és a Busók folytatásával. Mindkét képregényt Tálosi András írta, az utóbbit ő is rajzolta, míg az előbbit Vári Tamás.

EpicLine6_eloverzio.jpg

Persze abban sem lenne semmi meglepő, ha a börze napján mégis lennének eddig „titkolt” újdonságok, hiszen a szerzői kiadásokra a nagyfokú rugalmasság jellemző.

Szerk: Már is befutott az első kiegészítés.

A börzére elkészül a Fandom képregényes fanzin 6. száma, amely Farkas Dávid, Pusztai Dániel, Szép Eszter és Verebics János cikkeit tartalmazza. A címlapot Vass Róbert jegyzi.

Fandom6.jpg