ArtComix 2014 képregénypályázat

MKSZ_Libri_palyazathoz.jpgA Magyar Képregény Szövetség és a Libri kiadó pályázatot hirdet eredeti képregényötletek bemutatására, megjelentetés céljából.

A határidőre beérkezett pályaművekből az MKSZ és a Libri által delegált zsűri kiválasztja a legjobb ötöt, amelyeket a szerzőik élőben mutathatnak be a 10. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál keretében, 2014. május 18-án.

A prezentációkat követően a zsűri helyben hozza meg a döntését. A nyertes pályamű elkészítésére a Libri kiadó szerződést köt az alkotókkal. Az elkészült művet a Libri 2015-ben, a következő képregényfesztivál alkalmából jelenteti meg.

Beküldési határidő: 2014. április 30.

A részletes kiírás a Tovább gombra kattintva tekinthető meg.

Részletes kiírás:

Pályaművek

Pályázni egyetlen összefüggő történettel vagy rövid történetekből, „kép-novellákból” álló, tematikusan vagy szereplői révén összefüggő gyűjteménnyel lehet. A történet lehet akár önálló, akár már létező vagy készülő sorozat része is. A kötetnek lezártnak, önmagában is érthetőnek, élvezhetőnek kell lennie.

Egy-két soros vagy egy-két oldalas képregényekből álló gyűjteményekkel nem lehet pályázni.

Tematikus megkötés nincs. A képregény tartalma nem sértheti a hatályos törvényeket.

Csak magyar nyelvű vagy szöveg nélküli képregénnyel lehet pályázni.

A teljes képregény minimális terjedelme 40, maximális terjedelme 120 oldal lehet.

A képregényt kérjük szabványos, álló A4-es arányra tervezni. A kiadandó kötet mérete ettől eltérhet, a méretarányt megtartva.

A pályázatra fekete-fehér vagy szürkeárnyalatos képregényeket kérünk benyújtani. A kiadandó kötetnél elképzelhető a színes megjelenés, amennyiben a kiadó ezt kivitelezhetőnek tartja.

Lehet pályázni már teljesen kész, de még nyomtatásban kiadatlan, félkész és tervezés alatt álló képregényekkel is.

Be lehet nyújtani olyan képregényt is a pályázatra, amelynek egy része már megjelent nyomtatásban, de ebben az esetben a már megjelent rész nem haladhatja meg a kötet terjedelmének egy negyedét (40 oldalas terjedelem esetén 10, 80 oldalas terjedelem esetén 20 oldalnyit, és így tovább).

A pályázati anyag tartalma

1) Kísérőlevél valamennyi szerző nevének és szerepkörének (író, rajzoló, beíró, stb.) feltüntetésével.

A pályázatra csak saját névvel (vagy ismert, illetve megismerhető művésznéven) lehet jelentkezni.

2a) Kész képregények esetén:

- A teljes képregény PDF formátumban, képernyőn olvasható minőségben.

2b) Félkész vagy tervezés alatt álló képregények esetén:

- Szinopszis: a történet rövid összefoglalója, maximum egy A4-es oldalon. Figyelem: a szinopszisnak a teljes történetet tartalmaznia kell, nem csak a felvezetését kell bemutatnia. Kép-novella gyűjtemény esetén az egyes történetek rövid összefoglalóját kérjük, összesen szintén egy A4-es oldalon.

- Forgatókönyv: három oldal részletes forgatókönyve. A három oldal közül az egyiknek a nyitóoldalnak kell lennie, de nem fontos, hogy egymást követő oldalak legyenek.

- Karakter- és környezetvázlatok: a főbb szereplők és helyszínek, a történetben kulcsfontosságú elemek (tárgyak) vázlatos rajza. Mennyiség: szükség szerint.

- Teljes képregényoldalak: legalább egy teljesen kész és egy felvázlatolt oldal.

A beküldés módja

A szöveges anyagokat DOC vagy PDF formátumban kérjük benyújtani. A rajzanyagokat PDF vagy JPG formátumban kérjük benyújtani, képernyőn olvasható minőségben.

Valamennyi dokumentumot egy, a pályamű címét viselő mappában kérünk elhelyezni, és azt egyetlen fájlba tömöríteni ZIP vagy RAR kiterjesztéssel.

A tömörített fájlt kérjük elküldeni a kepregenypalyazat@libri-kiado.hu e-mail címre, vagy feltölteni egy webhelyre, ahonnan óriáslevélként le tudjuk tölteni.

Figyelem: erre az e-mail címre csak magukat a pályázatokat kérjük küldeni. Esetleges kérdéseket a blogbejegyzés alatt, illetve az MKSZ Facebook oldalán lehet feltenni.

Az anyagot arról az e-mail címről kérjük elküldeni, amelyen a zsűri el tudja érni a pályázót értesítés céljából.

A pályázók névsorát nem hozzuk nyilvánosságra, csak a döntőbe jutottakét. A zsűri tagjai csak akkor nyilatkoznak nevesítve a ki nem választott művekről, ha azt szerzőik kifejezetten kérik.

Határidők

Beküldés: 2014. április 30.

Elbírálás: 2014. május 5.

A döntősök nyilvános bemutatója: 2014. május 18.

Az elbírálás menete

A zsűri a beküldött pályaművek közült az öt általa legjobbnak ítéltet hívja meg a döntőbe. A zsűri fenntartja magának a jogot, hogy – a pályaművek színvonalának megfelelően – ötnél kevesebb művet juttasson a döntőbe.

A zsűri az elbírálást követően azonnal értesíti a döntősöket, valamint nyilvánosságra hozza a nevüket az MKSZ és Képregényfesztivál webes felületein.

Azoknak, akik nem kerültek a döntőbe, a zsűri rövid indoklást küld. Az indoklás nyilvánosságra hozataláról a pályázó dönt, illetve kérheti azt a zsűritől.

A zsűri 5 tagból áll, tagjait az MKSZ és a Libri kiadó delegálja. A zsűri elnöke a Halmos Ádám, a Libri kiadó vezetője. Szavazategyenlőség esetén a zsűrielnök szavazata dönt.

A zsűri összetétele az előzetes bírálat és a döntő között csak feltétlenül indokolt esetben változhat.

Nyilvános bemutató a 10. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon

Az 5 döntős maximum 10-10 perces prezentációban mutatja be pályaművét a fesztiválon. A prezentáció lehet PowerPoint vagy Prezi formátumban. A pályázók hozhatnak magukkal kinyomtatott vázlatokat, promóciós anyagokat, amelyeket az előadás előtt vagy alatt átadnak a zsűritagoknak.

A pályaművet a szerzőknek személyesen kell bemutatniuk.

A zsűritagok a prezentáció után kérdéseket tesznek fel a pályázóknak.

A prezentációnak a pályamű minőségén túl arról is meg kell győznie a zsűrit, hogy a szerzők képesek határidőre elkészíteni a teljes művet.

A bemutató nyilvános. A zsűrielnök engedélyével a közönség is feltehet kérdéseket a pályázóknak.

A zsűri a döntő után maximum 60 perccel hozza meg és jelenti be a döntését, rövid indoklással és értékeléssel.

Díjazás

A győztes pályamű alkotóival a Libri kiadó szerződést köt a képregény elkészítésére és megjelentetésére. A szerződés feltételeiről a felek egymást közt állapodnak meg. A győztes pályaműnek 2015 tavaszán, a 11. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon kell megjelennie, impresszumában utalnia kell a pályázatra.

A további helyezetteket a Libri kiadó tárgyjutalomban részesíti.

A zsűri fenntartja magának a jogot, hogy csak helyezetteket hirdessen, győztest nem, amennyiben egyik pályaművet sem tartja eléggé színvonalasnak a nyomtatásbeli megjelenéshez.

A Libri kiadó fenntartja magának a jogot, hogy a további helyezettek közül tetszőleges számút kiválasszon kiadásra, és ezekre szerződést kössön az alkotóival, akár más kiadási határidővel is.

Címkék: pályázat