A 7. Szegedi Képregényfesztivál újdonságai

Szokásunkhoz híven bemutatjuk a november 21-i Szegedi Képregényfesztivál alkalmából megjelenő új képregényeket.

papirmozi08.jpg

A Papírmozi képregénymagazin 8. számának fő szenzációja a szerb Bane Kerac híres képregénye, a Cat Claw, amelynek az első 42 oldalát tartalmazza a magazin. Az immár klasszikusnak számító, a szuperhősös műfajt finoman parodizáló képregény eredetileg az egykori Jugoszláviában jelent meg, majd Svédországban a Magnum antológiában és más skandináv magazinokban, Amerikában önálló sorozatként a Malibu kiadónál és Franciaországban is önálló kötetben. Bane Kerac jelen lesz a fesztiválon és dedikálja a kiadványt.

A címlapot Lanczinger Mátyás készítette, aki öt év után jelentkezik saját képregénnyel, kedvenc figurájának, Guta nyomozónak a legújabb kalandjával. Madarász Gergely egy friss Majomdaráló epizódot, Hegedűs Márton egy képregényszerű amerikai útibeszámolót adott a lapba, a negyedik magyar képregény pedig a Balassi Intézet felkérésére készült első világháborús Molnár Ferenc-adaptációk egyike, írója Bayer Antal, rajzolója Brazil.

A további külföldi szerzők: Liv Strömquist (Svédország), Pierre Wazem (Svájc), Maria Surducan, Benczédi Anna és Ileana Surducan (Románia), Marzena Sowa és Sylvain Savoia (Franciaország), valamint néhány oldal Winsor McCay egy klasszikus képregényéből. Előzetesek a Papírmozi blogon láthatók, kiadója a Nero Blanco Comix.

oravecz_blossza.jpg

Oravecz Gergely Blossza című webcomicja 2011-ben nyerte el az Alfabéta-díjat kép-sor kategóriában. A szerző különleges kihívást intézett magának pár hónappal korábban: négy hónapon át minden egyes nap elkészített egy képsort, minden előzetes tervezés nélkül, az adott napi történések és élményei alapján. A képsorok egy része korábban megjelent már nyomtatásban a Műút magazinban, az önálló kötet azonban mind a 123-at tartalmazza, és kapott egy szép új borítót is. Kiadója a Nero Blanco Comix, az előzetes itt tekinthető meg.

isonzo2015.jpg

Idén második alkalommal hirdetett képregénypályázatot az I. Világháború témájában a Nagy Háború Blog, a Magyar Képregény Szövetség szakmai támogatásával. Ahogy tavaly, a legjobb művek ezúttal is megjelennek egy önálló kiadványban, amelynek a címe ezúttal Magyarok az Isonzónál. A 36 oldalas füzet Téjlor, Kovács Fülöp, Pál Szabolcs, Kondor Tamás, Gombalovas és Kiss Norbert képregényeit tartalmazza. A nyertes művek első oldalai itt tekinthetők meg. A fesztiválon a Nero Blanco Comix standján vásárolható meg.

gonczigephardt_elsorangutermes.jpg

A Színes Képregénymúzeum soron következő kiadványában Gönczi-Gebhardt Tibor munkásságát mutatja be, Elsőrangú termés címen. A kötethez a rajzoló képregényeiből, diafilmjeiből és illusztrációiból válogatott a szerkesztő, Kiss Ferenc. A 60 oldalas, A4-es méretű kiadvány a fesztiválon kiadójának, a Linea Comicsnak a standján vásárolható meg, erősen korlátozott példányszámban.

minyonok2.jpg

A fesztivál előtti napon kerül a könyvesboltokba és nagyobb újságárusokhoz a Minyonok képregény 2. kötete, amelyet a Pesti Könyv jelentet meg. A fesztiválon a kiadó standjánál lesz kapható.

batman12.jpg

Ezen a héten jelent meg a Batman képregénymagazin 12. száma, amely kapható lesz a fesztiválon a Kingpin kiadó standján, sok más kiadvánnyal együtt.