A 12. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál várható újdonságai

Ahogy már megszokhattuk, minden évben a legtöbb új megjelenést a budapesti képregényfesztiválra időzítik a kiadók és szerzők, és nagy örömünkre ezúttal is bőséges lesz a kínálat.

Kiemelt újdonság

Ahogy azt a fesztivál plakátja is hirdeti: végre elkészült a Rejtő-Korcsmáros sorozat 8. része, A szőke ciklon. Korcsmáros Pál klasszikus képregényét ezúttal is Garisa H. Zsolt és Varga Zerge Zoltán újította fel. A 72 oldalas, színes, keménytáblás album könyvesbolti ára 3990 forint, a fesztiválon a Képes Kiadó standjánál kedvezmény (és dedikálás) kapható.

rejtokorcsmaros8_szokeciklon.jpg

Fesztiválvendégek kiadványai

Rutu Modan kétszeres Eisner-díjas izraeli képregényalkotótól rögtön nem is egy, hanem két képregényfüzet jelenik meg. A Legnagyobb rajongója (Your Number One Fan) egy 22 oldalas életkép jellegű történet, amelyben egy feltörekvő izraeli énekest meghívnak fellépni Sheffieldbe. A fiatalember alig várja, hogy eljusson olyan hírességek városába, mint Joe Cocker vagy az Arctic Monkeys – csak hát a dolgok nem pont úgy alakulnak, ahogy gondolta. Az A5-ös fekvő formátumú, színes füzetet a Nero Blanco Comix adja ki 100 példányban, fesztiválára 1000 forint lesz.

modan_rajongo.jpg

A másik kiadvány két olyan történetet tartalmaz, amely az izraeli-palesztin konfliktusnak a hétköznapi emberek életére gyakorolt hatásával foglalkozik. Az eredetileg 2003-ban készült Jamilti történetének az alapja egy öngyilkos merénylet, míg a néhány évvel később, Igal Sama újságíró személyes élményei és forgatókönyve alapján eredetileg egy francia antológiába készült Kis nyulacska a dokumentarista és fikciós megközelítések sajátos elegye. Az A4-es formátumú, színes füzet szintén a Nero Blanco Comix 100 példányban limitált kiadványa, a fesztiválon 1500 forintért lesz kapható.

modan_jamiliti.jpg

Sokak örömére újraindul az olasz Dampyr sorozat, amelyből korábban már hat rész megjelent. Ezúttal a Dylan Doggal már sikeres Frike Comics vállalkozik a folytatásra, vagy inkább újrakezdésre, dupla részekkel. A Velencei baba és Kísértetkórház című, izgalmas epizódokban az a közös, hogy mindkettőt Alessio Fortunato rajzolta, aki a fesztiválon is jelen lesz. Az Olaszországban illetve Skóciában játszódó történetekben viszontláthatjuk Harlan Draka mellett Kurjakot, Teslát és Caleb Lostot, megismerhetünk néhány más rendszeres szereplőt, és egy jelenet erejéig megidéződik Giacomo Casanova szelleme is. Az A5-ös méretű, közel 200 oldalas fekete-fehér kötet ára 3000 forint.

dampyr2-1.jpg

Számos finn vendégünk közül ezúttal egy jelentkezik új magyar nyelvű kiadvánnyal. Kivi Larmola nagy utazó és imád zenélni, ahogy arról a fesztiválra megjelenő 48 oldalas, A5-ös méretű, fekete-fehér kiadvány is tanúskodik, hisz minden története más és más országba vezeti el fiatal főszereplőjét, aki általában a gitárját is magával viszi. A kis kötet ára 800 forint, kiadója a Nero Blanco Comix.

larmola_uton.jpg

Comics

Másfél év szünet után márciusban végre új kiadónál folytatódott a roppant népszerű Walking Dead sorozat, és biztos sokak megnyugvására szolgál, hogy a lendület nem hagy alább, hiszen a fesztiválra immár a 11. rész is befutott, amelynek a címe Vadászok. Kiadója, amelyet a sorozatot magyar változatát készítő csapat hozott létre, standot állít a fesztiválon, így közvetlenül náluk vásárolható meg, majd könyvesboltokban is kapható lesz. Előzetes itt.

walkingdead11.jpg

Az utóbbi évek minden bizonnyal legaktívabb hazai képregénykiadója a Kingpin most is felnő hírnevéhez, és három új kiadványának is a fesztiválon tartja a premierjét.

A Hihetetlen Pókember idei első különszámából kiderül mi történt Harry Osbornnal, amíg halottnak hitték, hogy hogyan élte túl, mi történt ezalatt a feleségével és a sógorával, aki nem más, mint az Olvasztár. Mellette pedig főszerephez jut egy kevésbé ismert újabb szuperbűnöző, a Folt is. A füzet a fesztivál után újságos terjesztésben is kapható lesz.

pokemberh_ksz2016-1.jpg

Folytatódnak Pókember klasszikus kalandjai is, a Peter Parker Pókember 27. számában. Ebben véget ér a Hulk-Pókember közös történet, és kezdetét veszi az Ítélőszék. A 80 oldalas, színes füzet korlátozott példányszámban készül, és a rendezvény után csak a kiadónál lesz kapható.

pokemberpp27.jpg

A Marvel + kéthavi magazin 26. számában a szokásos X-Men történet mellett egy új sorozat indul, amely kapcsolódik a közelmúltban bemutatott „kozmikus” sztorikhoz, főszereplői Warlock és az Ezüst Utazó. A füzet a fesztivál után kapható lesz a nagyobb újságárusoknál.

marvelplusz26.jpg

Új magyar képregények

Minden bizonnyal a fesztivál egyik szenzációjának fog számítani a Kittenberger: Fabriqué en Belgique. Somogyi György és Dobó István írók és Tebeli Szabolcs rajzoló már régóta dolgoznak ezen az izgalmasnak ígérkező történeten, amelynek a kiadásáért próbálkoztak már hazai és külföldi pályázatokkal is – most magántámogatásnak köszönhetően tud megjelenni. A képregényben Kittenberger Kálmán életének kalandos eseményei keverednek a múlt század elejének izgalmas időszakával, a kor ismert, de mára többségében elfeledett magyar alakjaival, kitalált és irodalmi figurákkal, valamint a steampunk stílus különös gépezeteivel, találmányaival. 60 oldal, színes, A4 méret, ára 2.490 forint.

kittenberger1.jpg

A szorgalmas 5Panels csapat három kiadvánnyal is jelentkezik a fesztiválon.

Az EpicLine magazin 14. füzetében Molnár Gábor folytatja az 5Pallos történetét, amelyben nem nehéz felfedezni az alkotócsoport néhány tagjának vonásait.

epicline14.jpg

Különlegesség, hogy az EpicLine-nak egyszerre két száma is megjelenik: a 15. füzetben Szekerce és Szemerce története immár az 5. epizódhoz jutott el, írója Tálosi András, rajzolója Koska Zoltán.

epicline15.jpg

Egyéni kiadvánnyal jelentkezik Halmi Zsolt, A halál temploma című kötettel, amelynek a történetét Molnár Attila írta. A 60 oldalas színes képregényalbum ára 2000 forint. A képregény Facebook oldala.

halmi_halal_temploma.jpg

Folytatódik a Majomdaráló képregénysorozat, amelynek lazán összefüggő részei Madarász Gergely blogján, illetve a Műút és a Papírmozi oldalain olvashatók Az új, 3-as számú, 48 oldalas fekete-fehér kötet azonban kivételesen egy vadonatúj, 18 oldalas részt is tartalmaz, amelynek sokat ígérő címe Jánoska. A Nero Blanco Comix kiadványa a fesztiválon 800 forintba fog kerülni, ahol a szerző mindenkit szeretettel vár egy Majomdaráló-stílusú portrérajzolásra is.

majomdaralo3.jpg

Első nyomtatott képregényvel, egy történelmi fantasy sorozat első 20 oldalas, fekete-fehér epizódjával jelentkezik a fesztiválon Szécsi Zoltán. A Corvin 1. füzete saját standján vásárolható meg, 500 forintért. A képregény Facebook oldala.

corvin1.jpg

Gyűjteményes kiadvány Vass Róbert: Különös, idegen nyelven című képregénye. Az elmúlt években különböző magazinokban (Panel különszám, Nero Blanco Comix, Papírmozi) megjelent epizódok immár kötetté álltak össze. A 48 oldalas fekete-fehér képregény ára a fesztiválon 1.000 forint, a Nero Blanco Comixnál szerezhető be.

vass_kulonos1.jpg

Újrakiadások és szakirodalom

A bevezetőben már említett Korcsmáros Páltól egy másik régi képregény is új köntösben jelenik meg a fesztiválra. A Mi ketten eredetileg a Képes Újságban jelent meg 1965-ben, Olav Gullvag norvég író regénye, illetve Pánczél Lajos forgatókönyve alapján. A mindössze 50, számozott példányban megjelenő, nagy méretű színes füzetre előrendelést vesz fel a Képregény Kedvelők Klubja.

korcsmaros_miketten.jpg

Folytatódik egy másik magyar klasszikus alkotó képregényeinek a kiadása is. Zórád Ernő eredetileg 1967-ben, a Füles magazin számára rajzolta meg az Ivanhoe-t, Walter Scott regénye nyomán, Cs. Horváth Tibor forgatókönyvéből. A 40 oldalas, fekete-fehér képregényt a Nero Blanco Comix adja ki, fesztiválára 1500 forint. A sorozat részei nem kerülnek országos terjesztésbe.

zorad07.jpg

Szintén újabb füzettel gazdagodik a Sebők Imre-életmű sorozat, amely már a 26. részénél tart. A Móra Ferenc nyomán készült Aranykoporsó eredetileg a Népszavában jelent meg 1972-ben. A limitált példányszámú füzet kiadója a Windom Comics.

sebok_aranykoporso.jpg

Élő klasszikusa a magyar képregénynek Fazekas Attila, aki szerencsére a mai napig igen aktív, és korábbi munkáit is rendszeresen újra közreadja. Sci-Fi Klasszikusok sorozatába illeszkedik a Cherubion, amely Jeffrey Stone (Nemes István) regénye alapján készült 1995-ben, Kiss Ferenc forgatókönyvíró segítségével. A 36 oldalas, fekete-fehér képregény ára a fesztiválon 1500 forint, ezt következően a szerzőtől szerezhető be. Előzetes:

fazekas_scifi5.jpg

A Cherubionhoz hasonlóan a Fülesben jelent meg eredetileg Topálovits Pál Rejtő-képregénye, a Menni vagy meghalni, szintúgy Kiss Ferenc forgatókönyve nyomán. A 60 oldalas, fekete-fehér képregényre a Képregény Kedvelők Klubja felvesz rendeléseket.

mennimeghalni.jpg

Újrakiadásokból és képregényes témájú írásokból áll össze a RePrint magazin, amelynek ötletgazdái Fazekas Attila és Verebics János. A második szám kiemelt témája Marosi Lászlónak, a Bucó, Szetti Tacsi sorozat kitalálójának munkássága. A 44 oldalas, A4-es méretű, fekete-fehér füzet ára 1500 forint. Előzetes a Kilencedik.hu-n.

reprint2.jpg

Pár hete egy másik fesztiválon már bemutatkozott a Buborékhámozó fanzin/szaklap 14. száma, de most először kapható nagyobb képregényes rendezvényen. Ezúttal minden cikkét Bayer Antal írta, a címlap Stark Attila munkája. A Nero Blanco Comix standnál kapható, 400 forintért.  buborekhamozo14.jpg