Endrődi és Rejtő: a Képregény Kedvelők Klubjának új kiadványai

A Képregény Kedvelők Klubja valódi klubkiadványokat ad ki, hiszen az előzetes igények felmérése alapján állapítja meg a példányszámot, és csak csekély ráhagyással készül a nyomtatás. Ennek következtében az ő esetükben a bemutatkozó rendezvény után még nem nagyon lehet beszélni "további beszerezhetőségről", ám mivel előfordul, hogy ismét összejön elegendő érdeklődő, és bevállalnak egy utánnyomást, bemutatjuk legutóbbi, a képregényfesztiválra készült, klasszikus-nosztalgikus képregényeiket.

Endrődi István: Pucér nők s annyi más érdekes...

Az elsősorban karikaturistaként ismert Endrődi István igen nagy számban készített képregényeket is, főleg a Ludas Matyihoz köréhez köthető lapoknak. Ezekből válogatott Kiss Ferenc, méghozzá a színes munkákra koncentrálva.

endrodi_cimlap.jpg

Rejtő-képregények: Az úr a pokolban is úr / Vér és mahagóni

Noha Rejtőről leginkább Korcsmáros Pál nevére asszociálunk, ha képregényes adaptációról esik szó, egész sok más rajzoló is vállalkozott a klasszikus ponyvaíró egy vagy több regényének a feldolgozására. Ezek közül mutat be kettőt a klubkiadvány. Minden bizonnyal az ismertebb a 80-as évek végén önálló füzetként egyszer már megjelent Az úr a pokolban is úr, amelyet Cs. Horváth Tibor forgatókönyve alapján rajzolt meg Fazekas Attila. A másik hat évvel később készült, immár Kiss Ferenc forgatókönyve alapján, ennek a rajzolója Berényi Béla.

rejto_no4-borito.jpg

És hogy alátámasszuk a bevezető állításait: ugyancsak a fesztiválra jelent meg Endrődi István "Pályázom a halhatatlanságra" című képregényválogatásának a második kiadása.

Ha tehát valakit érdekelnek a klasszikus magyar, többnyire irodalmi művek alapján készült képregények, érdemes csatlakoznia a Képregény Kedvelők Klubja Facebook-csoportjához, hiszen ott minden hírről első kézből értesülhet.