Megalakult a Magyar Képregénykiadók Szövetsége - HVG

Öt hazai kiadó képviselői megalapították a Magyar Képregénykiadók Szövetségét, elsődleges céljuk a terjesztés problémáinak megoldása és az olvasói kör szélesítése. Az első magyar képregényfesztiválra április 9-én kerül sor.

A Képes Kiadó, a Krak, a Ratius, a Míves Céh és a Semic kiadók képviselői megalapították a Magyar Képregénykiadók Szövetségét. A társulás célja - mint az általuk kiadott közleményben áll - a képregény magyarországi olvasókörének szélesítése, a befogadókészség növelése, a kiadványok számának szaporítása.

Tevékenységükben kiemelten fontos szerepet kap egy hagyományteremtő képregényfesztivál megrendezése, a képregény népszerűsítési formáinak kidolgozása, a közös jelenlét kulturális eseményeken.

Mint a szövetség tevékenységéről a hvg.hu-nak Láng István, a Semic kiadó munkatársa elmondta, az általuk szervezett első képregényfesztiválra április 9-én kerül majd sor Budapesten, az Almássy téri Szabadidőközpontban. A fesztivál programjában kiállítás, kiadványok bemutatója, előadások szerepelnek. A Míves Céh gondozásában áprilisban megjelenő Fekete-fehér című felnőtt képregényantológia körül is bábáskodik a szövetség.

Láng kifejtette, hogy a szövetség elsőszámú céljai között szerepel a terjesztés hazai gondjainak megoldása is. Jelenleg ugyanis sem a könyvesboltokban, sem az újságárus-standokon nincs igazán otthon a műfaj. Sőt, vannak kaidványok, amelyeket csak áruházak magazin-részlegeiben lehet kapni.

A Szövetség a későbbiekben kapcsolatot keresne hasonló külföldi szervezetekkel is.

A cikk eredetileg a HVG 2005. február 2-i számában jelent meg.