Frame-Up kiállítás a Helsinki Magyar Kulturális Központban

A 22. Helsinki Képregényfesztivál keretében húsz magyar rajzoló munkáját állítják a Helsinki Magyar Kulturális Központban, "Frame-Up" címen. A kiállítás szeptember 14. és október 1. között tekinthető meg.

A kiállított művészek névsora: Ábrai Barnabás, Bardon Barnabás, Cserkuti Dávid, Fazekas Attila, Fehér Zoltán, Felvidéki Miklós, Filó Vera, Fritz Zoltán, Futaki Attila, Gáspár Tamás, Gugi Sándor, Győri Tibor, Korcsmáros Pál, Lanczinger Mátyás, Marabu, Odegnál Róbert, Sebők Imre, Stark Attila, Vass Mihály, Zórád Ernő.

Kurátor: Zsigó Bianka.

A kiállítás kísérőszövege:

A frame up kifejezésnek sok jelentése van az angolban: koholt/hamis vád, előre kitervelt gonosztett, megrendezett ügy/komédia.

Mi más a képregény, ha nem egy megrendezett komédia? Az pedig, hogy nincs magyar képregény, egyszerűen hamis vád. Ahogy ezt a legtöbb nemzetközi képregényes összefoglaló kiadvány sugallja. Pedig azon túl, hogy az ötvenes évektől kezdve generációk nevelkedtek magyar képregényrajzolók művein, régi mestereink munkái megjelentek több ifjúsági magazinban a keleti blokk országaiban, sőt Skandináviában is felbukkantak néha.
2005 táján új lendületet kapott a képregénykultúra Magyarországon: több fiatal tehetséges grafikus kezdett képregénnyel foglalkozni, alkotócsoportok, kiadók alakultak, nekik köszönhetően egyre több kiadványban és rendezvényen lehet megismerni a magyar képregény múltját és jelenét.

A tárlaton a kortárs művészek a képregény egyik legfontosabb alkotóelemével a kerettel ez alkalommal kiemelten foglalkoznak, hiszen a képregényben keretbe kerül a cselekmény és a szövegek is. A művészek egyénien megalkotott képkeretei kontextust teremtenek a meglévő képregényoldalaik számára.